v20181

2018

”AMELIA EARHART” -NUKKETEATTERITAPAHTUMA

”Amelia Earhart” – en dockteaterföreställning

MISSING AMELIA EARHART
Irja Laamanen kirjoittaa:

Suomessa on oma Amellia Earhart. Hän on näyttelijä Merja Pöyhönen. Hänelle oli sanottu useamman kerran, että hän on Amelia Earhartin näköinen. Kuultuaan yhdennäköisyydestä hän tutustui aiheeseen. Olihan hänellä teatterialan koulutus sekä Suomesta että Ranskasta. Runsaan vuoden työstämisen jälkeen syntyi käsikirjoitus ja suunnitelmat nukeista, joita hän esityksessään käyttäisi. Esitys valmistui. Olihan nukketeatteri ollut osa hänen koulutusohjelmaansa. J

13.1. meillä zontilla oli tilaisuus nähdä Merja Pöyhönen ja nukkensa Amelia Earhartin roolissa. Hänen luomistyönsä piti otteessa. Kuulimme ja seurasimme Amelia Earhartin elämää ja viimeistä lentoa apuna ”puhuvat” nuket. Esitys vetosi katsojaan voimallaan ja yksinkertaisuudellaan.
Viime vuosi oli juhlavuosi, sillä yli kahdeksankymmentä vuotta sitten 2.7.1937 Lockheed Electra katosi Tyynellä merellä. Sen ohjaimissa oli Amelia Earharti kartturinaan Fred Noonan.

Kone nousi ilmaan Uuden-Guinean koillisnurkassa sijaitsevan Laen kaupungin lentokentältä.   Amelia Earhartin nimi oli tullut tunnetuksi viisi vuotta aiemmin Atlantin yli suorittamastaan yksinlennosta. Hän oli ensimmäinen nainen, joka oli yrittänyt ja onnistunut vaativassa lentosuorituksessa. Hän halusi vielä enemmän; lentää koko maailman ympäri. Hän ja kartturinsa olivat ehtineet yli kuukauden lennolla jo pitkälle. Matkaa oli taitettu 50 000 kilometriä eli kaksi kolmasosaa suunnitellusta.

Amelia Earhartin tarina oli viime vuonna esillä suomalaisissa lehdissä. Nukketeatteri Sammossa oli aikuisille useampi näytös: Missing Amelia Earhart.

Tämä zontille ja ystävillemme tarjotun mahdollisuuden nähdä aikuisten nukketeatteria ja kartuttaa Amelia-stipendirahastoa olivat järjestäneet yhdessä Zonta Kerhot Helsinki III, IV sekä Tuusula-Kerava-Järvenpää sekä piirin stipenditoimikunta .Tammikuu on Zonta-järjestön nimikkokuukausi Amelian muistamiseksi. Pienen teatterin paikat oli onnistuttu myymään loppuun. Lisäksi oli Sinikka Hentisen lahjoittaman taulun arpajaiset. Kaikki kertyneet varat menevät lyhentämättöminä kv- Amelia Earhart-rahastoon, josta jaetaan stipendejä väitöskirjatyötä tekeville naisille. Niiden aiheet liittyvät ilmailuun ja avaruustutkimukseen. Myöskin tulevassa Piiri 20 :n Keltaisen Ruusun kampanjassa pyritään rohkaisemaan tyttöjä kiinnostumaan luonnontieteistä ja seuraamaan rohkeasti Amelian jalanjälkiä miesvaltaisilla aloilla.