o19821

1982

Hangon Zonta-kerhon tarina

Vuonna 2013 Zonta lanseraasi uuden kampanjan – Zonta Says No To Violence Against Women: 16 days of activisim – mikä hieno idea!
Suomen eteläisin kerho, Hangö-Hanko Zonta club, otti innokkaana vastaan näin tärkeän projektin. Muodostimme heti työryhmän, joka aloitti työskentelyn aivoriihellä. Päätimme yrittää järjestää toimintaa kaikille 16 päivälle, koska ajattelimme kaikkien muidenkin kerhojen tekevän niin.

Miten saisimme tietoa jaettua kaikille, niin nuorille kuin vanhoille? Teini-ikäisten kohdalle otimme yhteyttä koulujen opettajiin. Miesten kohdalla otimme yhteyttä urheilukerhoon. Kulttuurista kiinnostuneille järjestimme kulttuurielämyksiä. Tavoittaaksemme ihan jokaisen, laadimme informaatiolehtisen, johon keräsimme kaikki mahdolliset paikalliset ja kansalliset tahot, joilta saa apua, jos kohtaa väkivaltaa. Tämä lehtinen on jatkanut elämäänsä, sillä olemme päivittäneet sitä vuosittain (vuonna 2017 jaoimme sen ilmaislehden välissä peräti 5000 talouteen).

Koulumaailmassa toteutimme nämä:

1. Tilasimme Mannerheimin Lastensuojeluliitolta väkivaltaa käsittelevän elokuvan, esitimme sen ensin opettajille, ja sitten elokuva esitettiin kahden Lastensuojeluliiton asiantuntijan läsnä ollessa kaikille kahdeksasluokkalaisille. Elokuva kirvoitti paljon keskustelua!

2. Yksi luokka teki väkivaltaa käsittelevän taidenäytöksen. Jäsenemme olivat paikalla avajaisissa, ja näyttely oli esillä koulussa kaikki 16 päivää.

Näitä tarjosimme aikuisille:

1. Kirjastossa kokosimme asiantuntijoiden kanssa näyttelyn väkivaltaa käsittelevistä kirjoista. Kolmen päivän aikana jäsenemme olivat paikalla jakamassa samalla infolehtistämme.

2. Kahden lauantain aikana jäsenemme seisoivat torilla ja tarjosivat glögiä ja pipareita kaikille, ja jakoivat samalla infolehtistämme. Sää oli purevan kylmä, mutta monet tulivat juttelemaan kanssamme ja antoivat meille tukensa.

3. Asiantuntijat pitivät luennon kaupungintalolla väkivallan tunnistamisesta, kohtaamisesta ja avun hakemisesta.

4. 23.11.2013 kerhomme pianisti piti konsertin kaupungintalolla täydelle salille. Pianistilla oli varta vasten tätä varten tehty oranssi juhlapuku, ja väliajan kahvipöydät oli koristeltu oranssein nauhoin. Tarjosimme kuohuviiniä ja kahvia. Konsertti oli menestys, ja voitolla pystyimme kattamaan infolehtisen kaikki kulut.

5. Salibandy on erityisen suosittua kaupungissamme, ja paikallinen miesten joukkue suostui pelaamaan Zontan oranssit rannenauhat ranteissaan. Zonta says no roll-upimme oli näkyvästi esillä, ja miehet huusivat komeasti ringissä ZONTA!

6. Osallistuimme joulubasaariin, jossa myimme tuotteitamme ja jaoimme infolehtistämme.

Kaiken tämän tehtyämme saimme tietää, että meidän pieni kerhomme järjesti eniten tapahtumia koko Zonta-maailmassa!