Maija Rautaoja

Maija Rautaoja

Governor 1986 – 1988, Zonta International District 20

 

ZONTA INTERNATIONAL INNOITTAA

Zonta International on ollut tärkeä osa elämääni kauan. Liityin silloiseen Porin Zonta-kerhoon (nyt Pori l), kun se oli toiminut viitisen vuotta. Siitä on nyt jo 50 vuotta, ja olen nyt kerhon kunniajäsen.
Kun tulin mukaan zontatoimintaan, Suomen kerhot olivat omana alueenaan osa pohjoismaista XIII piiriä. Kansainvälisyys korostui elämässäni, kun olin aluejohtajana silloisen piirigovernorin Sinikka Heiskasen (Helsinki II) mukana aluehallituksen kokoontumisissa kaikissa pohjoismaissa.

Sittemmin osallistuin Sydneyn (1984) ja Toronton (1986) conventioneihin. Oma piirimme XX syntyi Toronton kokouksen jälkeen. Kerhojemme yhteinen suurponnistus, Helsingin convention 1988, onnistui erinomaisesti. Yhteishenkeä tarvittiin ja sitä syntyi, kun oma piirimme muotoutui, minulla oli apunani erinomainen piirihallitus. Nopeasti syntyi uusia kerhoja, tuli runsaasti uusia jäseniä.

Sellaista innostusta yhä tarvitaan. Ei kerho jaksa toimia, jos siinä on vain vanhenevia jäseniä. Uutta verta, uusia ideoita, uusia jäseniä tarvitaan. Niitä lienee itse kunkin elämän piirissä, mutta niitä pitää houkutella mukaan. Kansainvälisyys, tärkeät tavoitteet ovat olennaisia, mutta niin on myös houkuttelevaa kunkin jäsenen oma elämänpiiri, taidot, harrastukset. Kerho on jäsenyhteisö.

Kansainvälisyys on merkittävä osa toimintaamme. ErItyisesti ovat jääneet mieleeni Sri Lankan Kaivoprojekti 1982-1986, naisten ja tyttöjen koulutusprojektit UNIFEM ja UNICEF-projekti Burkina Fasossa.
Kansainvälisyyttä korosti myös Century Club, jonka toiminnassa sain olla mukana kaksi kautta. Sen merkittäviä jäseniä olivat PIP Helvi Sipilä, PIP Annikki Mäkinen ja Kata Jouhki, esikuvat meille muutamille muille jäsenille.

Pohdittiin jopa kerhon perustamista rajan taakse Itä-Karjalaan. Sitä varten Kata Jouhki kävi tutustumassa mahdollisuuksiin Petroskoissa.

Viron mukaantulo sen sijaan onnistui, kun Tarton kerho syntyi 1991. Sen alkuaikoihin liittyy myös Viron itsenäistyminen. Viro-yhteydet ovat olleet elävät ja innostavat.

Jos on vastoinkäymisiä, ei niistä pidä lannistua. Uusi yritys voi tuoda tuloksia. Elämä kantaa.