o19711

1971

KUOPIO I MEIDÄN KERHO

Meidän kerho, Zonta kerho I Kuopio, on reipas ja aktiivinen kerho. Jäsenmäärämme on vaihdellut vuosien mittaan. Joskus kerhossamme on ollut yli 40 jäsentä, tällä hetkellä meitä on 27.

Yritämme jatkuvasti rekrytoida kerhoon uusia jäseniä. Kun löydämme jonkun ehdokkaan kerhon jäseneksi, kutsumme hänet pikimmiten tutustumaan kerhon toimintaan. Joku Zonta-sisar ottaa uuden jäsenehdokkaan hoiviinsa ja kerhoon liittynyt uusi jäsen otetaan heti mukaan työhön. Se on paras tapa saada uusi jäsen tutustumaan ja sitoutumaan Zonta-henkeen ja -toimintaan.

Meillä on muutamia vakiintuneita toimintatapoja, joilla keräämme varoja parantaaksemme naisten ja tyttöjen asemaa lähellä ja kaukana. Avustuskohteet ovat sekä paikallisia avun tarvitsijoita että kansainvälisiä kohteita. Varojen keruulla saatavat tuotot jaamme kansainvälisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti.

Kerhomme tärkein hyväntekeväisyystapahtuma on syksyinen muotinäytös, joka on toteutettu jo 43 kertaa ja on aina yhtä suosittu. Sen järjestelyt vaativat paljon työtä ja kerhomme jokainen Zonta-sisar on omalta osaltaan luomassa onnistunutta tilaisuutta. Z-siskot toimivat pääasiallisesti malleina, mutta jonkin verran joudumme turvautumaan myös ulkopuolisiin, ”vapaaehtoisiin” malleihin, kuten puolisot, vävyt ja lapsenlapset.

Näytteille asettajina toimii eri kokoisia kuopiolaisia liikkeitä. Meillä ovat esitelleet tuotteitaan niin pukuvuokraamot kuin vasta yleistyneet vaatelainaamotkin. Olemmepa itse esitelleet oman Zonta-kirpputorimme löytöjä muotinäytöksessä. Paikalliset ammattioppilaitokset tai yrittäjät ovat omalta osaltaan kantaneet kortensa hyväntekeväisyyden kekoon kampaamalla ja meikkaamalla mallit. Ennen muotinäytöksen alkua yleisö voi kuohuviiniä maistellen ja seurustellen tutustua koruihin, silmälaseihin, jalkineisiin, hattuihin ja vaikkapa hammaslääkäriaseman tai kauneushoitolan palveluihin, joita paikalliset yrittäjät mielellään tuovat esille.

Näytöksen jälkeen analysoimme tarkkaan tilaisuuden onnistumisen, jotta seuraavana vuonna voimme taas tehdä entistäkin viehättävämmän näytöksen vieraidemme iloksi. Näytös vaatii aina paljon työtä, mutta sen tekeminen on kivaa toimintaa ja hyvin onnistunut näytös on aina suuri ilo.

Toinen perinteeksi muodostunut toimintatapa on keväisin ja syksyisin järjestettävät kirpputorit. Olemme jo vuosien ajan saaneet pitää kirpputoria eräällä keskustan koululla. Zontien ja heidän sukulaistensa ja ystäviensä komerot ja varastot vaikuttavat pohjattomilta, niin paljon olemme joka vuosi saaneet hyvälaatuista myytävää torillemme. Sen osan tavaroista, mitkä eivät käy kaupaksi, toimitamme jollekin isommalle, pysyvälle kirpputorille edelleen kierrätettäväksi tekemään hyvää.
Kirpputorilla vierailee paljon vanhoja tuttuja, joille Zonta-toiminta on jo tullut tutuksi. Ja uudemmille kävijöille voimme vuolaaseen savolaiseen tapaan kertoa, mitä zontat ovat ja mitä he tekevät.

Uusin varainkeruutapa kerhollamme on toimiminen paketointipalvelussa joulunalusviikkoina. Siinä yhteydessä tuomme näkyvästi esille myös Zonta Says NO kampanjaa ja Zonta-toimintaa yleensä.

On hyvin palkitsevaa toimia ystävinä Zonta-aatteen hengessä, naisten ja tyttöjen hyväksi, lähellä ja kaukana.