o19931

1993

VILJANDIN ZONTA-KLUBIN PUISTO

Viljandin klubi syntyi 12. marraskuuta vuonna 1993. Kaikkien muiden tapaan mekin pohdimme, miten voisimme olla hyödyksi. Niinpä aloitimme Viljandin sairaalan kuntoutusosaston auttamisella ja olemme 25 toimintavuotemme aikana tarjonneet iloa, apua ja tukea sekä reippaille tytöille myönnettyinä stipendeinä että myös perheille, joilla ei ole mahdollisuuksia kattaa itselleen joulupöytää. Tämän lisäksi on useita muitakin lyhempiä ja pitempiä yhteisiä hankkeita.
Mutta jotta olisi voimaa auttaa muita, tulee itsekin saada jostain siinä tarvittavaa voimaa ja energiaa. Yhteistyö projektien valmistetussa ja toteutuksessa tarjoaa tietysti iloa. Samalla tiedämme, että ihminen, joka istuttaa edes yhden ainoan puun, on täyttänyt elämässään tärkeän tehtävän.

Näin Viljandin zontalaisten ajatukset liikkuivatkin puiston perustamisen suuntaan. Minne se perustaa? Keksimme, että puut voisivat kasvaa kaupungin laidalla, lastenapukeskuksen naapurissa. Siten lapsilla olisi kaunista katseltavaa ja kivaa leikkiä puistossa.

26. syyskuuta 1998 vietimme klubimme 5. syntymäpäivää ja silloin istutimme puistoomme ensimmäiset seitsemän tammea. Ensimmäisen istutti rakas kummitätimme, sittemmin keskuudestamme poistunut Kata Jouhki. Seuraavan tammen istuttivat klubin ensimmäinen presidentti Ene Allik ja charter-kuvernööri Leena Kankainen, 3. tammen seuraava presidentti Pille Vaiksaar ja 4. puun tuolloinen presidentti Maimu Paumere. Puistossamme on itse istutettuja puita Pärnun, Tallinnan ja Tarton klubien zontilla, suomalaisilla, ruotsalaisilla ja latvialaisilla zontilla sekä Viljandin Lions klubin jäsenillä.

Huhtikuussa 2003 Viljandissa pidettiin Viron Zonta-päivät ja silloin puisto sai joitakin puita lisää. Syyskuussa 2003 vietimme klubimme 10. syntymäpäivää ja sen kunniaksi puut istuttivat myös Eva Heikkilä ja Inger Lehti. Toukokuussa 2004 emännöimme Baltian maiden zontia ja tästä tilaisuudesta jäi muisto puistoomme. Olemme ajan mittaan lisänneet myös myöhempien presidenttiemme puita. Valitettavasti osa puistosta on jäänyt rakennusten ja kaivuutöiden jalkoihin.

3. marraskuuta 2018 vietimme jälleen pyöreää syntymäpäivää – Viljandin Zonta-klubi täytti 25 vuotta. Yhteisymmärryksessä puiston naapurina olevan ja puistosta huolehtivan perhekodin kanssa valitsimme juhlapuuksi päärynäpuun. Klubi päätti, että perustajajäsenet Helle, Karmen, Lea ja Ene saavat kunnian istuttaa puu.

Päärynäntaimelle omistettiin myös runo:
Kasva, kasva, pikkupuu
Paisu, paisu päärynäpuu
Kukinnot kukkikoot
Lehdet levittykööt
Tuoreet hedelmät pienimmille
Siemenet laajalle maailmalle
Zontan teoista kertomaan.
On mukavaa aina välillä palata puistoon katsomaan itse istutettuja puita ja vahvistamaan siten omaa sidosta Zontaan ja ikuiseen luontoon.

Lea Elias
Viljandin Zonta-klubi