o19651

1965

ROVANIEMEN ZONTASISARTEN MATKA KÖÖPENHAMINAN PIIRIKOKOUKSEEN

Elettiin vuotta 1983. Suomen Zontakerhot kuuluivat Piiriin XIII. Piiriin kuului määritelmän mukaan Pohjois-Eurooppa. Rovaniemen kerho oli perustettu vuonna 1965. Oli jo luotu perinne, että kaikkiin mahdollisiin kokouksiin osallistutaan joukolla.

Vuoden 1983 piirikokous pidettiin Kööpenhaminassa. Kokoukseen Rovaniemeltä lähtivät agronomi Aino Hintikka, hammaslääkäri Anna-Maija Perälä, kosmetologi Anja Sallinen ja Lapin matkailun johtaja Maija Savola.

Matka tehtiin Aino Hintikan ”virka-autolla”, auto oli Fiat 600. Anja Sallisen puukäsityönopettajamies rakensi auton katolle faneerista kuljetuslaatikon, mihin sijoitettiin matkalaisten juhlavaatteet.

Menomatka kulki Turun kautta laivalla Tukholmaan ja edelleen Kööpenhaminaan. Autoa ajoi Aino Hintikka, joka kokeneena Lapin maakuntaa työmatkoillaan kiertäneenä sai matkan sujumaan vauhdikkaasti, jopa liiankin vauhdikkaasti, poliisin pysäyttäessä ohje oli, että kukaan ei osannut paikallista kieltä.

Perille päästiin ja ehdittiin vaihtamaan vaatteet ”kuninkaallista” vastaanottoa varten. Faneerilaatikosta löytyivät pitkät iltapuvut. Vastaanotto oli hieno ja mieliinpainuva, myös tarjoilu noudatti tanskalaista vieraanvaraisuutta. Tilaisuuden päätyttyä oli edessä matka yöpymispaikkaan. Neljä iltapukuista nuorta, kaunista naista siirtyi iloisesti ja arvokkaasti taxiin. Kohtelias kuljettaja tiedusteli ystävällisesti mihin hän voisi arvon ladyt kuljettaa. Vastaus ”leirintäalueelle” oli taksinkuljettajalle niin hämmentävä, että häneltä tuli spontaani kommentti ”kylläpä minä olen nyt pettynyt”. Leirintäalueelle kuitenkin päästiin ja mökkiin yöpymään. Oli kylmä ja pimeä loppukesän yö. Lapin tyttöjä ei palele talvellakaan, mutta tuona yönä paleli. Paperilakana tuntui kovin kevyeltä peitteeltä. No aamu valkeni ja kävi ilmi, että mökissä oli sähköt; valaistus ja sähkölämmitys, jonka olisi voinut laittaa illalla päälle. Tämä kaikki huomattiin vasta aamun valjettua.

Paluumatka Kööpenhaminan piirikokouksesta kotiin Rovaniemelle ajettiin Haaparannan kautta, matkaa kertyi 1673 km E4-sta Tornioon ja Torniosta vielä 124 km Rovaniemelle. Matkanteko oli rattoisaa, sisarellista, neljä naista Fiat 600:n kyydissä. Paluumatkalle jouduttiin ottamaan vielä Helvi Sipilän Rovaniemelle lähettämät Unifemin hyväksi myytävät pitkät sateenvarjot.

Kööpenhaminan matkaa on Rovaniemen kerhossa muisteltu useasti. Matkan tekijät ovat itse kertoneet kokousmatkastaan luontevasti, innostuneesti ja hauskasti.

Piiri 20 (XX), johon alkuun kuului vain Suomi perustettiin vuonna 1986. Rovaniemen kerhosta osallistuttiin kaikkiin piirin kokouksiin, usein lähdettiin matkaan kahdella autolla. Conventioneissa käytiin aina Sydneytä, Honkongia ja Dallasia myöten. Matkakertomukset nostattivat kerhossa Zonta-spirittiä ja niin jaksettiin taas innostua yhteisestä missiosta – naisen aseman parantamisesta kaikkialla maailmassa – palvelutoiminnasta ja yhdessäolosta.

Nyt ajat ovat muuttuneet, menneitä aikoja on mieluista muistella, kerhossamme vain ei ole enää heitä keiden kanssa muistella ja siksi halusin kirjoittaa tämän muistelon.

Raili Valanne
Rovaniemen Zontakerho