Kata Jouhki

KATA JOUHKI

Governor 1976 – 1978, Zonta International District XIII

Kata Jouhki (1921-2008) oli Helvi Sipilän ohessa toinen Suomen zontien ”grand leideistä”. Järjestömme luonteeseen kuuluu, että sen jäsenet ovat tehneet tai tekevät näkyvän poikkeuksellista uraa omassa ammatissaan. Metsäneuvos Kata Jouhki oli metsänhoitaja ja yritysjohtaja alun perin oman sukunsa (Brofeldt) omistamassa metsäalan yrityksessä Thomesto. Kata opiskeli metsänhoitajaksi aikana, jolloin naisia oli tällä alalla todella vähän valmistuen ammattiinsa viidentenä naisena Suomessa saattaen opintonsa loppuun sota-aikana. Hän palveli lottana sotasairaalassa. Ammatillisesta toimeliaisuudestaan ja monista hallitustehtävistään huolimatta hän perusti miehensä, opiskelutoverinsa Leo Jouhkin kanssa nelilapsisen perheen.

Kata Jouhki osallistui lapsuudestaan asti innokkaasti partiotoimintaan ollen vuosina 1970–1974 partiojärjestön ylijohtaja ja 1975–1984 partiosäätiön hallituksen puheenjohtaja. Hänen muita tärkeitä järjestöharrastuksen kohteitaan olivat naismetsänhoitajien kerho, Maailman Luonnon Säätiö ja Zonta International. Zontien keskuudessa Kata oli näkyvä hahmo ja mielipidejohtaja, joka oli luotettavan kannustava. Kun lähialueidemme maiden naiset etsivät uutta suuntaa, Kata oli valmis auttamaan ja osallistumaan erityisesti Viron zontakerhojen avustamiseen. Thomestolla oli vanhastaan puutavarakaupan suhteita itärajan taakse. Siksi Katan aloitteesta 90-luvulla tutkittiin zontakerhon perustamisen mahdollisuutta Petroskoihin. Aie kaatui, koska venäläiset eivät hyväksyneet vain ”suomalaisen” kerhon perustamista ko. alueelle. Silti yhteyksiä sinne pidettiin Katan ansiosta yllä. Ensimmäinen zontien Naisen teko -kunniamaininta annettiin Kata Jouhkille 1988.

Zontien keskuudessa oli tiedossa julkinen salaisuus se, että Kata Jouhki oli antelias zontien kansainvälisten rahastojen lahjoittaja ja monien tärkeiden zontahankkeiden sponsori. Kaikki tämä tapahtui vaatimattoman hiljaisesti asiasta numeroa tekemättä. Kata Jouhki ymmärsi sen, kuinka naisille on tärkeää tehdä yhdessä vapaaehtoista yhteiskunnallista työtä ja osoittaa näin naisten kyky organisoida ja johtaa sekä olla solidaarisia maailman kaikkia naisia kohtaan.