o19842

1984

LOHJAN ZONTA-KERHO

Vuonna 1984 perustettu Lohjan Zonta-kerho näkyy kotiseudullaan järjestämiensä tapahtumien ja palveluhankkeiden kautta. Vuosittaisia tapahtumia ovat syksyillä järjestettävä Tyttöjen päivä, naistenpäivän Z-jazzit sekä kevään muotitapahtuma. Myös Lohjan kaupungin tunnelmallisilla Menneen ajan joulumarkkinoilla olemme mukana.

Jo useana vuonna olemme muistuttaneet tärkeästä työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan valaisemalla vanhan paloaseman tornin oranssiksi marras-joulukuussa. Maailmanlaajuinen Zonta Says No -kampanja alkaa vuosittain Tyttöjen päivästä 11.10.
Tapahtumien tuotosta Lohjan Zonta-kerho jakaa stipendejä merkittäville, ansioituneille ja esimerkillisille naisille ja tytöille sekä tukee paikkakunnallaan erilaisia naisten ja tyttöjen asemaa edistäviä hankkeita. Kansainvälisen panostuksensa naisten tukemiseksi maailman köyhimmissä maissa Lohjan kerho suuntaa Zonta Internationalin hankkeisiin.

Zonta-järjestön maailmanlaajuinen Zonta Says No -kampanja alkaa jälleen 25.11. 2017 ja päättyy 10.12. kansainvälisenä ihmisoikeuksien päivänä.
Lohjalla osallistumme kampanjaan valaisemalla kaupungin keskustassa sijaitsevan Harjulan nuorisotalon oranssiksi. Näin myös Lohjan Zontat sanovat ei naisiin ja tyttöihin kohdistuvalle väkivallalle.

Vuosittain lähisuhdeväkivalta koskettaa Suomessa tuhansia; naisia, miehiä ja lapsia. Yhä useammat joutuvat elämään pelon ja epävarmuuden keskellä, mutta yhä useampi väkivallan uhri myös rohkaistuu hakemaan apua itselleen ja perheelleen. Nyt puhutaan myös seurusteluväkivallasta, joka on nuorten parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa. Sille on tyypillistä mustasukkaisuus ja nimittely, joka voi johtaa fyysiseen väkivaltaan. Myös painostaminen seksiin ja siten seksuaalinen väkivalta on myös yleistä nuorten seurustelusuhteissa.
Kaikenlainen väkivallan kokeminen estää tai vaikeuttaa oppimista. Oppiminen ja koulutus puolestaan ovat välineitä yhdenvertaisuuden saavuttamiseen yhteiskunnassa. Kaikki itsetuntoa vahvistava kokemus on tarpeellista. Zonta-järjestö on maailmanlaajuisesti sitoutunut edistämään erityisesti YK:n Kestävän kehityksen Agenda 2030 -ohjelman tavoitekohtaa 5: Sukupuolten tasa-arvo.

Vuonna 2017 Zonta-järjestön Zonta Says No -kampanja kohdisti huomionsa erityisesti ihmiskauppaan ja siihen rinnastettavaan hyväksikäyttöön, jota pidetään yhtenä aikamme suurimmista ihmisoikeushaasteista. Ihmiskauppa on vakava rikos ja loukkaus yksilön ihmisarvoa ja koskemattomuutta vastaan. Ihmiskaupassa on kyse toisen ihmisen hyväksikäyttämisestä ja kontrolloinnista. Sitä on luonnehdittu myös nykypäivän orjuudeksi.

Ihmiskaupan uhreja on voitu pakottaa prostituutioon ja siihen voi liittyä muunlaista seksuaalista hyväksikäyttöä. Ihmiskauppa voi olla myös työhön pakottamista, avioliittoon pakottamista, kerjäämiseen tai rikollisuuteen pakottamista tai ihmiselimillä ja -kudoksilla käytävää kauppaa.

Tyttöjen päivänä 11.10.2017 kerho kutsui teini-ikäiset lohjalaistytöt elokuviin. Elokuvana on kotimainen Miami, joka on kahden sisaruksen kasvutarina. Hyvät arvostelut saaneen elokuvan on ohjannut Zaida Bergroth.

Kulujen ja harrasteryhmien kautta lähetetty kutsu toi paikalle 123 tyttöä. Lyhyet haastattelut ennen elokuvaa kertoivat, että päivän teema oli osalle tytöistä hyvinkin tuttu: Tyttöjen päivästä ja sen merkityksestä oli puhuttu koulun aamunavauksessa ja Lohjan Zontakerhon julisteet kouluissa ja kaupungilla oli huomattu.