o19881

1988

ZONTA-KERHO RAUMA

Zonta Rauma ry:n NaistenPäivän aktiviteetin tuloksena vuonna 2011 srilankalaisen Ashokan perheen uuden kodin katolla lukee ”ZONTA”

Sri Lankan itäosassa sijaitsevaan Morawewan Rauma-kylään on rakennettu raumanseutulaisin hyväntekeväisyyvaroin useita koteja lapsiperheille. Zonta Rauma ry:n kokonaisen kodin lahjoitus perheelle oli alueen ensimmäisiä.

Rauma-kylä-projekti sai alkunsa raumalaisen ”Aito Fiilis” yhdistyksen ja erityisopettaja Keijo Ahorinnan toimesta ja valvomana. Ahorinta on käynyt usein alueella ja kokenut miten perheet yrittävät tulla toimeen aaltopelleistä rakennetuissa epähygieenisissä ja vaarallisissa asunnoissa. Maakunnan alueella on vuosia kestänyt sisällissota, jossa perheet ovat menettäneet lähes kaiken omaisuutensa ja kotinsa. Vuonna 2011 Zonta Rauma ry:n päätös 6500 euron lahjoituksesta kokonaisen talon rakentamiseksi oman vastuuhenkilön valvomana ja paikallisten rakentajien toteuttamana, oli yksimielinen. Uusi, valkoisena hohtavana Zonta-talo pitää sisällään kaksi makuuhuonetta, keittiön ja vessatilan, pinta-alaltaan 50 m2.

Dilmin Ashoka on yksinhuoltajaäiti. Hänellä on huollettavanaan 9-vuotias vammainen poika ja seitsemän muuta lasta. Lisäksi talossa asui kaksi raskaana olevaa miniää ja kahden kuukauden ikäinen vauva. Perheen isä hylkäsi perheensä siinä vaiheessa kun vammainen lapsi syntyi.

Kun Zonta-talo Ashokan perheelle valmistui v. 2011 raumalainen zonta Iiris Rönnblad oli läsnä. Hänellä oli upea kunniatehtävä, vihkiä talo käyttöön.

”Seremonia oli ikimuistoinen. Sytytin keittiön lattialle nuotion, jolla keitimme saviastiassa maitoa, riisiä ja mausteita niin kauan, että keitto kiehui yli. Näin saimme häädettyä pahat henget pois !”, Iiris muistelee.

Rakennetun talon kustannukset olivat 6500 euroa. Lahjoitusvarat oli kerätty Zonta Rauma ry:n hyväntekeväisyystapahtumalla ”NaistenPäivillä”. Kokonaisen perheen kodin rakentaminen oli historiamme suurin lahjoitus.