o19591

1959

TARMOLLA JA YHDESSÄ TEHDEN – TAMPERE KOKOUSTEN PITOPAIKKANA

Ei tehrä tästä ny numeroo, sanotaan Tampereella. Tamperelaiszontien aktiivisuus piirikokousten ja muiden merkittävien Zonta-tilaisuuksien järjestäjinä kannattaa kuitenkin nostaa esiin. Valtakunnallinen Zonta-kokous on pidetty kaupungissa neljästi. Eurooppa-seminaari järjestettiin ensi kertaa Saksan ulkopuolella juuri Tampereella. Järjestömme korkeinta johtoa kaupunki on saanut vastaanottaa vieraiksi useasti.

Tampereen Zonta-kerho, nykyinen Tampere I, perustettiin 1959. Vain kolme vuotta myöhemmin se osoitti nuorta itseluottamusta ja pelottomuutta järjestämällä Hämeenlinnan kerho apunaan ensimmäisen Helsingin ulkopuolella pidetyn valtakunnallisen zontien syyskokouksen. 17.-18.11.1962 kokouspaikkoina olivat maineikas hotelli Tammer sekä Suomalainen Klubi. Edustettuina olivat Kouvolaa lukuun ottamatta maan kaikki silloiset kerhot. Osallistujia oli lähes 60, josta kolmannes tamperelaisia. Illallisen ohjelmassakin järjestäjät saattoivat luottaa kerhon omiin voimiin, kun levyttänytkin sopraano Annikki Jungfelt lauloi pianonsoitonopettaja Jenny Mustonen säestäjänään.

Helvi Sipilän johtamassa kokouksessa ei pyöritty pienissä kotipiireissä, vaan oltiin kansainvälisyyden äärellä, yhteistyötä korostaen. Tärkeitä aiheita olivat kesän 1962 conventionissa perustetun Piiri XIII:n vaikutukset sekä edustukset Pohjoismaisessa Zontaneuvostossa. Jo kokouskutsussa muistutettiin Zonta Internationalin kauden 1962-64 motosta Expanding Dimensions – Avartuvat ulottuvuudet ja perusteltiin kokouksen tarkoitusta näin: ”Koska Sinulla on oma ajatuksesi siitä, mitä Zontan pitäisi olla. Koska haluamme kuulla mielipiteesi ja keskustella niistä. Koska yhdessä voimme parhaiten nähdä, mitä haluamme Zontan meille antavan ja mitä me voimme antaa sille”.

Tampereen Zonta-kerho järjesti Suomen Zonta-kerhojen syyskokouksen jälleen 16.-17.9.1978. Paikalla oli myös norjalainen Governor Liv Lorentzen Bergenistä. Tamperelaiset halusivat näyttää parhaintaan: kokous- ja majoituspaikka oli edellisvuonna valmistunut kaupungin ylpeys hotelli Rosendahl, sunnuntain lounaalla nautittiin Näsinneulasta avautuvista maisemista ja lauantai-iltana nähtiin teatteria. Jo tuolloin osattiin hyödyntää sponsoreita: kokousjärjestelyjä oli Tampereen kaupungin ohella tukemassa 12 suurta yritystä. Suomen Zonta-kerhojen sihteeristö kiitteli järjestäjiä myöhemmin näin: ”Kokous kasvatti sekä yleissivistystämme että yhteenkuuluvuuden tunnetta paitsi Suomen kerhojen, myös koko Skandinavian zontien suhteen”.

Kun Tampereella järjestettiin seuraava iso Zonta-kokous, oli järjestörakenne muuttunut, eikä kyseessä enää ollut Piirin XIII arean syyskokous vaan Piirin XX ylimääräinen piirikokous, jonka Governor Eija Salo halusi järjestettäväksi pikaisesti heinäkuussa 1988 Helsingissä pidetyn conventionin jälkeen. Piirihallituksessa oli tuolloin useita tamperelaisia, joten Tampere nousi luonnolliseksi valinnaksi kokouksen pitopaikkana. Vaikka talkoissa oli Tampere I:n kanssa nyt myös toinen kaupunkiin perustettu kerho, Tampere II, oli voimanponnistus tietysti iso, kun 12.-13.11.1988 pidetyn kokouksen järjestelyaikaa oli vain kolmisen kuukautta. Tuossa tilanteessa olikin varminta tarttua kymmenen vuoden takaiseen, toimivaksi koettuun malliin. Niinpä kokous- ja majoituspaikkana oli jälleen Rosendahl ja kaupungin teatterit viihdyttivät lauantai-iltana.

Kokoukseen saatiin myös arvovaltaisia vieraita: Zonta Internationalin kummatkin suomalaiset Past International Presidentit Helvi Sipilä ja tamperelaissyntyinen Annikki Mäkinen sekä kansainvälisen hallituksen edustaja, belgialainen Mimy Raemdonck. Kansainvälisistä presidenteistä Tampere I -kerhossa ovat vierailleet myös yhdysvaltalaiset Audra Francis kerhon charterjuhlassa 1959, Ellen Harris 1961 ja Eleanor Jammal 1973.

Kummatkin tamperelaiskerhot olivat jälleen yhdessä tekemässä, kun naistenkaupungissa järjestettiin 28.-29.3.2009 Piirin 20 piirikokous teemalla Tieteen naisia ja pumpulin plikkoja. Osallistujia oli noin 220, kokouspaikkana Tampere-talo. Iltajuhlaa vietettiin museokeskus Vapriikissa, sunnuntaina kierrettiin tehdaskaupungin historiassa.

Neljä vuotta myöhemmin Tampere-talon edessä liehui 17 eurooppalaisen maan liput, kun 8.-10.2.2013 kaupunkiin kokoontui yli 200 zontaa. Viides European Interdistrict Zonta Seminar pidettiin teemalla Women in the 21st Century – Old Problems, New Solutions? Laajasti kiitosta saaneen kansainvälisen tapahtuman käytännön järjestelyistä vastanneet olivat pääosin Tampere I -kerhosta, edesmenneen Zonta-sisarensa, Past Governor Leena Kankaisen uraauurtavaa Eurooppa-seminaari-aktiivisuutta kunnioittaen ja jatkaen.

Tuija Heikkilä
Zonta-kerho Tampere I