o19913

1991

TARTON ZONTA-KERHOA PERUSTAMASSA MAAILMAN-POLITIIKAN MULLISTUKSESSA

Tarton Zonta-kerho, Zonta Club of Tarto perustettiin 19.8.1991. Seuraavana päivänä Viro julistautui itsenäiseksi. Zonta Club of Vantaa I oli perustamassa Tarton kerhoa, ja aktiivisten jäsentensä johdolla haastoi sekä suomalaiset zonta-kerhot sekä ulkomaisia kerhoja varojen keräykseen Tarton kerhon sekä vuotta myöhemmin perustetun Pärnun kerhon tukemiseksi.

Zonta Club of Vantaa I:n silloinen Past President Ulla-Stina Westman vieraili Vantaan kaupungin delegaation mukana Virossa helmikuussa 1989. Hän esitti vierailun isännille toivomuksen tavata Viron eri naisliikkeissä toimivia naisia. Hänen toivomuksensa toteutettiin, ja niinpä kahvipöydässä istuivat mm. Helju Kommer, Asta Niinemets, Hallikki Harro, Maia Palsi ja Mercedes Merimaa. ”Sain mahdollisuuden kertoa Zonta-liikkeestä, sen toiminnasta ja tavoitteista”kertoo Ulla-Stina Westman. Keväällä 1989 Helju Kommer vieraili Helsingissä. Hän sanoi olevansa hengeltään Zonta, ja tästä asiat lähtivät etenemään.

Vantaa I:n puheenjohtaja Liisa Harju, AD Inger Lehti ja Ulla-Stina Westman kutsuttiin lokakuussa 1990 osallistumaan ”First InternationalWomen´sSeminar”tapahtumaan,jokapidettiinTallinnadda ja Tarttossa. Tilaisuuteen osallistui johtavassa asemassa olevia naisia Latviasta, Ukrainasta, Moldovasta, Valko-Venäjältä , Ruotsista ja Tanskasta. Viron silloinen presidentti Arnold Rüütel isännöi tilaisuuden. Tietous Zonta-aatteesta alkoi levitä.

Seminaarin jälkeen Zonta Club of Vantaa I antoi Piirikokoukselle virallisen ehdotuksen kerhon perustamisesta Tarttoon. Sitten aloitettiin rahan keräykset. Tarttolaiset alkoivat säästämisen, joka tarkoitti dollaria/viikko. Tällä summalla he pystyivät maksamaan kansainvälisen jäsenmaksun. Rahan tarve oli kuitenkin ilmeinen. Inger Lehti ryhtyi ”primus moottoriksi” rahan keräyksien ideoimiseksi ja toteuttamiseksi sekä Suomessa että kansainvälisissä zonta-yhteisöissä.

Inger Lehti oli tutustunut yhdysvaltalaisiin Piiri 6:n zontiin ja saanut heidät vakuutettua Zonta-aatteen levittämisestä Viroon. Niinpä Governor Peg Dowling, XXXCovernor Gwen Palermini, Governor Elisabeth Boyer ja Joan-Mary Longeroft Piiri 16:sta innostuivat asiasta seurauksella, että Piiri 6 maksoi muutaman vuoden ajan Tarton kerhon kansainväliset jäsenmaksut kokonaan. 

Tarpeellista tukea virolaiset saivat Uuden Seelannin ja Australian zontilta hieman erikoisemmalla tavalla. He toivat kiloittain paikallisista lampaista saatuja villalankoja Hongkongin Conventioniin 1992. Suomalaiszontat taas vuorostaan toivat langat matkalaukuissaan Suomeen ja Virolaiset hakivat ne edelleen Viroon.Virolaisnaiset kutoivat niistä puseroita ym. villavaatteita. Tulot käytettiin Tarton lastensairaalan hyväksi.”OperaatioVillanlangan” primus motoreita olivat Inger Lehti ja Heide Taylor Australiasta.

Japanistakin Tarton zontat saivat tukea. Piiri 26sta Kikuko Haran johdolla lahjoitti Japanin keisariperhettä kuvaavan nukkeperheen Tarton zontille. Zonta Emilia Ohmin ollessa lapsihän oli saanut lahjaksi nämä keisariperhettä esittävät nuket. Hän lahjoitetti edelleen Tiia Toometin perustamaan Tarton nukkemuseoon.

Tarttolaisten kanssa oli kiinteät yhteydet. Järjestettiin seminaareja, arpajaisia, vaatekeräyksiä, lelukeräyksiä ym. Rahaliikennettä varten Inger Lehti avasi pankkiin jopa henkilökohtaiset,Tartolle ja Pärnulle omat tilit koska se oli joustavin tapa käsitellä tapahtumista syntyneitä tuloja ja menoja. ”Tapaamisia oli miltei joka toinen kuukausi ja ystävystyimme todella”kertoo Inger Lehti. ”Vierailuillakin asuttiin aina zontien kotona sekä Virossa että Suomessa. Suomessa isäntäperheinä toimivat ainakin Vantaa I:n, Vantaa II, Helsinki II:n ja Espoo-Kauniaisten kerhot.

1980-luvulla Virossa vahvistuivat toiveet itsenäistymisestä. Neuvostoliiton presidentti Mihail Gorbatshovin ajama uudistus- ja avoimuuspolitiikka oli myötävaikuttanut asiaan. Mutta tapahtuikin niin, että maanantain vastaisena yönä 19.8.1991 klo 4. käynnistyi vallankaappaus Moskovassa. Presidentti Gorbatshov syöstiin vallasta. Neuvostoliiton tankit vyöryivät Tarton läpi kohti Tallinnaa, ja Viro julistettiin poikkeustilaan. Seuraavana päivänä 20.8.1991 Viron Korkein Neuvosto julisti Viron itsenäiseksi. Näin Virosta tuli jälleen itsenäinen valtio.

Tarton Zontien perustamiskokous pidettiin suunnitellusti 19.8.1991 maassa vallitsevasta kokous- kiellosta huolimatta, ja kerho saatiin perustettua. Paikalla olleet Ulla-Stina Westman, Inger Lehti ja PIP Annikki Mäkinen, lähtivät kokouksen jälkeen kiireesti paikallisten järjestämällä autolla kohti Tallinnaa. Bensiiniä oli saatu kerättyä ja lahjaksikin vielä ajomatkan aikana – kaikestahan oli puutetta. Matkalaiset pääsivät onnellisesti Tallinnaan ja Suomeen lähtevään laivaan. Jännittyneestä tilanteesta huolimatta merellä ei näkynyt muita aluksia. Meri oli tyyni ja rauhallinen, ja matkustajat rantautuivat helpottuneina Helsinkiin. 

Kohta Tarton jälkeen perustettiin Tallinnaan oma Zonta-kerho eli vuonna 1992 Helsinki II:n avustamana ja Pärnuun Vantaan kerhon sekä Viljandiin Helsinki II:n avulla vuonna 1993. 

Alue 6 Zonta-kerhot Tartto, Tallinna, Pärnu ja Viljandi voivat tänä päivänä erinomaisesti. Heillä on omat kampanjansa edistämään sukupuolten tasa-arvoa ja ehkäisemään naisiin ja tyttöihin kohdistuvaa väkivaltaa. Tästä pärjäämisestä eräänä osoituksena on myös Alue 6:n kyky järjestää helmikuussa 2019 Zontien 8 Eurooppa-Seminaari Tartossa.

Ja tässä kaikessa oli Vantaa II mukana alusta pitäen. Irma Nirvi-Suurosesta oli paljon apua koska hallitsi Viron kielen.

Marja-Liisa Parkkinen, Zonta Club of Vantaa I 18.11.2018