v20121

2012

SUPERSISKOT

Syksyllä 2012 otimme vastaan yrittäjä Maria Drockilan yhteistyöpyynnön. Maria Drockilan voitto hyväntekeväisyysdiilissä toi merkittävän alkupanostuksen nuorten tyttöjen avustushankkeelle, joka sai nimekseen Supersiskot. Se merkitsi näkyvyyttä TV:ssä ja keväällä 2013 myös nettikaupan avaamista sekä puhelin- ja nettilahjoitusten vastaanottoa. Maria Drockilan kilpailuvoittoa seuraavana aamuna Helsingin Sanomien takasivun kattoi Supersiskot- ilmoitus hyväntekeväisyyskeräyksen ja hankkeen käynnistymisestä. Heti alkuunsa jouduimme myös mediamylläkkään ilmoituksessa olleen virheen vuoksi, mutta järjestömme tunnettuutta se kaikki lisäsi.

Hankkeen tavoitteena oli tukea nuorten tyttöjen kasvua naiseksi ja vahvistaa tyttöjen uskoa itseensä sekä omiin mahdollisuuksiinsa elämässä ja yhteiskunnassa. Tavoitteena oli myös tyttöjen keskinäisen ymmärryksen ja yhteisöllisen välittämisen kulttuurin edistäminen. Supersiskot-hanke pyrki ennaltaehkäisemään suomalaisten nuorten tyttöjen syrjäytymistä.

Piirikokouksen päätös hankkeesta tehtiin vain reilu kaksi viikkoa ennen sen käynnistymistä. Nopeaan aikatauluun vaikutti Diili-ohjelma ja siitä seuranneet toimenpiteet. Hankkeen alkuvaihe osoitti, että piiri pystyy käynnistämään isoja asioita nopeasti. Mukaan saatiin myös merkittäviä yhteistyökumppaneita.

Tyttöjen auttamiseksi luotiin nettisivusto, jonka kautta he ottivat yhteyttä Supersiskoon ja saivat netin kautta henkilökohtaisesti ammattilaisen neuvoja ongelmiinsa. Erityisesti tiedotettiin apua tarjoavista tahoista mm. koulukiusatuille ja syömishäiriöisille. Sivustolla kerrottiin lisäksi seksuaalisen hyväksikäytön muodoista ja ennaltaehkäisystä sekä terapiamahdollisuuksista ja muusta avusta. Alkuun auttajana toimi Supersisko-Hannele, myöhemmin Helsingin Tyttöjen talon ammattiauttajat. Vuosina 2013-2016 apua sai 2200 tyttöä, joiden keski-ikä oli 14 vuotta. Hankkeella oli oma Facebook-sivu, joka keräsi 3 401 tykkääjää.

Nettikaupassa myytiin Supersiskot-logolla varustettuja t-paitoja, heijastimia, heijastinkoruja, rannekkeita ja cd-levyjä. Kerhot järjestivät omia tilaisuuksiaan, mm. konsertteja ja esim. korkkarijuoksun, varojen keräämiseksi hankkeelle. Yhtä koviksi kauppanaisiksi emme osoittautuneet kuin mitä Maria Drockila alun perin asetti tavoitteeksi. Hankkeen varainkeruu ulkopuolisilta osoittautui haasteelliseksi.
Kansainvälistä näkyvyyttä saimme Nizzan conventionissa heinäkuussa 2016. Supersiskot-hanke oli piirimme ehdokas Zonta Service Recognition Awards –tunnustuspalkinnon piirisarjassa. Supersiskoilla oli oma esittelypiste conventionin Bright Spot Streetillä.

Supersiskot- toiminta ei lakannut hankkeen päätyttyä. Nettitukipalvelu on vakiintunut osaksi e-Talon toimintaa.