v20171

2017

LYSISTRATA-PALKINTO HELENA RANNALLE

Lysistrata -priset till Helena Ranta

Zonta ja oikeushammaslääkäri, professori emerita Helena Ranta on toiminut useiden kansainvälisten oikeuslääketieteellisten tutkijaryhmien johtajana ja jäsenenä. Hän on ollut näissä tehtävissä mm. Bosnia ja Hertsegovinassa 1996–1997, Kosovossa 1998-2001,  Kamerunissa ja Perussa 2002,  Irakissa 2004, Kaakkois-Aasiassa tsunamionnettomuuden selvitystyössä 2005 sekä Tšetšeniassa. Lisäksi hän on ollut mukana Etelä-Amerikkaan kohdistuneissa oikeuslääke- ja oikeushammaslääketieteellisissä koulutusprojekteissa mm. Perussa ja Kolumbiassa. Helena Ranta on tunnistanut myös Estonian onnettomuuden uhreja, hän on tutkinut EU:n toimeksiannosta Kosovon tapahtumia ja hän ollut todistajana Haagissa vuonna 2003 Slobodan Miloševićin oikeudenkäynnissä. Suomessa hän on myös ollut mukana Lappeenrannan Huhtiniemen joukkohautojen tutkimuksissa.

Työnsä ohella Helena Ranta on toiminut Suomen Akateemisten Naisten Liiton, Plan Suomi Säätiön ja Suomen UN Womenin puheenjohtajana.

Tasavallan presidentti on myöntänyt Helena Rannalle I luokan Vapaudenristin. Vuonna 2017 Helena Rannalle myönnettiin kansainvälinen rauhanvälityksen Lysistrata-palkinto ja vuonna 2018 Pyhän Henrikin risti hänen ulkomaille suuntautuneista humanitaarisista ansioista. Vuonna 2019 Helena Ranta sai Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnon.