ZONTA SAYS NO TO VIOLENCE AGAINST WOMEN


”Naisiin kohdistuva väkivalta on yksi Suomen suurimmista ihmisoikeusongelmista ”

– HALLITUKSEN TASA-ARVO-OHJELMA 2020-2023 lue tästä!

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta on maailmanlaajuinen ihmisoikeusrikkomus. Zonta International on 100 vuoden ajan tehnyt töitä sellaisen maailman eteen, jossa kukaan nainen ei eläisi väkivallan pelossa.

Vaikuttamistyötä teemme “Zonta Says NO to Violence Against Women” – kampanjan kautta 16 aktivisminpäivän aikana 25.11. – 10.12.

Zonta-järjestö on toteuttanut lukuisia paikallisia palveluprojekteja ja maailmanlaajuisesti toimimme yhteistyössä YK:n ja sen alajärjestöjen kanssa. Euroopan neuvoston sopimus naisiin kohdistuvan väkivallan ja perheväkivallan ehkäisemisestä ja torjumisesta, ns. Istanbulin sopimus, tuli voimaan Suomessa vuonna 2015.

Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Parisuhteessa olleista naisista lähes kolmannes on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin tekemää väkivaltaa.

Naisiin kohdistuva väkivalta voi olla fyysistä, psyykkistä tai seksuaalista. Se voi olla lähisuhde- ja perheväkivaltaa, kuten psykologista alistamista, parisuhteessa tapahtuvaa raiskausta, lyömistä ja pahoinpitelyä tai seksuaalista häirintää, lasten seksuaalista hyväksikäyttöä, avioliittoon pakottamista, digitaalisessa mediassa tapahtuvaa häirintää tai vainoamista. Se voi myös olla ihmiskauppaan liittyvää alistamista ja seksuaalista hyväksikäyttöä tai tyttöjen sukuelinten silpomista, lapsiavioliittoja tai muuta ns. kunniaan liittyvää väkivaltaa.

1. LÄHISUHDEVÄKIVALTA

Suomessa naiset kohtaavat lähisuhdeväkivaltaa EU-maista toiseksi eniten. Parisuhteessa olleista naisista lähes kolmannes on kokenut nykyisen tai entisen kumppanin tekemää väkivaltaa.

Älä sulje silmiäsi, väkivalta ei ole yksityisasia. Tunnista lähisuhdeväkivallan merkit ja tarjoa apuasi. Sillä, että otat huolesi puheeksi läheisesti kanssa, voi olla suuri merkitys väkivallan kierteen katkaisussa. Jos et tiedä, miten ottaisit asian puheeksi, ohjeita löytyy täältä:  Tue läheistä | Naisten Linja

Akuutissa väkivaltatilanteessa, soita aina 112.

2. LAPSIAVIOLIITOT

Lapsiavioliittoihin liittyvää materiaalia Zonta-järjestön jäsenille löytyy täältä: Lapsella on oikeus lapsuuteen!  Ladda info affisch på Svenska här

Lapsen oikeuksien yleissopimus (Finlex)
UNICEFin lapsiavioliitoista kertovat sivut (englanniksi)

3. IHMISKAUPPA

Myös seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvä ihmiskauppa on naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Suomea sitovat lukuisat kansainväliset ihmiskaupan torjuntaan liittyvät sopimukset ja velvoitteet, kuten esimerkiksi EU:n ihmiskaupan torjuntaa koskeva direktiivi, YK:n kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden vastaiseen yleissopimukseen liittyvä lisäpöytäkirja ja Euroopan neuvoston ihmiskaupan vastainen yleissopimus.

Ihmiskauppaan liittyvää materiaalia Zonta-järjestön jäsenille löytyy täältä: Ihmiskauppa on nykyajan orjuutta

Ihmiskauppasopimus (Finlex)

Naisiin kohdistuvalle väkivallalle vahva EI

Lue Kristiina Sihvosen 2021 blogi aiheesta tästä!

Lue Taina Junttilan 2023 blogi tästä aiheesta

 

Vaiettu salaisuus – lisää huomiota nuorten kokemalle seurusteluväkivallalle

Lue aiheesta lisää tästä!

MITÄ MINÄ ZONTANA VOIN TEHDÄ?

OPISKELE
Perehdy aiheeseen
Levitä tietoa kerhossasi (tietoisku, teemakokous)

VAIKUTA
Jaa tietoa kotipaikkakunnallasi
Ota kantaa paikallisesti

MITÄ KERHOT VOIVAT TEHDÄ?

ZsN-kampanjakyselyn yhteenveto linkki tästä

Työpajan tuotoksia Z-NOT ja palvelutoimikunta 7.10.2023 linkki tästä