Ajankohtaista

 

Piirikokous Varkaudessa 6.-8.10.2023

Zonta International Piiri 20 ry:n 52. piirikokous järjestetään Varkaudessa 6.-8.10.2023 teemalla Saman auringon alla. Varkauden Zonta-kerho on tehnyt jo pidempään taustatyötä kokousjärjestelyiden, erityisesti mieleenpainuvan ohjelman valmistelun eteen, ja maaliskuun lopulla julkaistulla kokoussivustolla voitkin tutustua jo alustavaan ohjelmaan. Rekisteröinnin avaamme myöhemmin keväällä ja pyrimme saamaan käyttöön verkkomaksun, joka helpottaa sekä kokousvierailijan rekisteröintiä että järjestelyjen toimivuutta.

Perjantaina järjestetään ennakko-ohjelmana retki Valamon ja Lintulan luostareihin, joten kannattaa varata itselleen vapaapäivä jo perjantaille. Viikonlopun kokouspuitteina toimivat Hotel Oscar ja Warkaus-Sali, joten ohjelma järjestetään keskeisellä sijainnilla Varkaudessa. Esimerkiksi Helsingin suunnasta pääset kokouspaikalle autoillen noin 3,5 tunnissa ja julkisilla esimerkiksi reilun neljän tunnin bussiyhteydellä tai junalla Pieksämäen kautta.

Kokoussivusto: https://zonta.fi/piirikokousvarkaus/
Ohjelma: https://zonta.fi/piirikokousvarkaus/koko-viikonlopun-ohjelma/
Facebook-tapahtumasivu: https://fb.me/e/3inQJ2ZOi

Liitythän Facebook-tapahtumaan seuraamaan piirikokousjärjestelyjen ajankohtaiset kuulumiset ja kutsu myös Zonta-ystäväsi mukaan!

Piia Puotinen,
Piirikokoustoimikunnan puheenjohtaja
Varkauden Zonta-kerho ry

 

Olen Katri Leppälaakso, 26-vuotias yhteiskunta-alan osaaja ja tällä hetkellä Lahdessa asuva teatterintekijä. Aloitin opinnot Helsingin yliopistossa vuonna 2018, jossa luin pääaineena maailmanpolitiikkaa vuoteen 2021 asti. En ollut itse asiassa koskaan suunnitellut hakevani valtiotieteelliseen, vaan päätös hakea tänne tuli lopulta melko yllättäen. Uskon, että tuolloin oman ikäisteni keskuudessa lisääntynyt huoli ilmastonmuutoksesta sekä oma henkilökohtainen intressini edistää jollain lailla sukupuolten tasa-arvoa kiihdyttivät tätä päätöstä. Korkeakouluopintojen jälkeen olen hakeutunut Lahteen opiskelemaan teatteria. Tällä hetkellä tutkin yhteiskuntaa, kuten tasa-arvoteemoja erityisesti teatterin keinoin.

Vuonna 2018, eli samaan aikaan yliopisto-opintojen aloituksen kanssa liityin Helsingin YK-nuoret nimiseen nuorisojärjestöön. Toimin täällä ja muutamassa muussa nuorisojärjestössä vastuu- ja vapaaehtoistehtävissä joidenkin vuosien ajan, ja kiinnostuin yhä enemmän YK:sta sekä kestävän kehityksen teemoista. Vuonna 2020 hain ja tulin valituksi Suomen YK-nuorisodelegaatiksi, jonka tehtävänä on edustaa Suomen nuoria YK:ssa sekä osallistua tiedotus-, vaikuttamis- ja edustustoimintaan kotimaassa ja maailmalla.

Oman YK-nuorisodelegaattikauteni (2021-2022) erityisenä teemana oli lisätä tietoisuutta sukupuolistuneesta väkivallasta. Olin omissa opinnoissa kiinnostunut erityisesti kriittisistä ja feministisistä näkökulmista koskien turvallisuutta, mikä näkyi vahvasti pitämissäni puheissa sekä tapahtumissa ja hankkeissa, joissa olin oman kauteni aikana mukana. Valitsemani teema osoittautui myös olevan lopulta valitettavan ajankohtainen, kun maailmalla alettiin raportoida yhä enemmän koronapandemian lisäämästä naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Opintojen, valtiolla työskentelyn ja aivan erityisesti YK-tehtävien aikana opin paljon ilmastonmuutoksen ja sukupuolten tasa-arvon välisistä yhteyksistä. Yksi keskeinen tekemäni havainto liittyi siihen, miten huonosti ilmastonmuutoksesta aiheutuvasta väkivallasta puhuttiin globaalissa, ja eritoten Suomen kontekstissa. Toinen keskeinen haaste ilmasto- ja tasa-arvokeskustelussa liittyi ja liittyy mielestäni edelleen siihen, miten erilaisia väkivallan muotoja arvotetaan korkean tason keskusteluissa: sukupuolistunutta väkivaltaa on pidetty pitkään yksityisenä asiana, ei niinkään julkisena tai kansallisena turvallisuusuhkana. Lisäksi LGBTIQ+-yhteisö jätetään usein kokonaan tasa-arvokeskustelun ulkopuolelle tai keskustelua saatetaan myös käydä suoranaisesti heitä vastaan. Nämä ovat teemoja, joita haluan sivuta omassa puheenvuorossa tulevan kokouksen aikana.

Kuva: Mikko Kerttula