Kakkukahveja ja dollarihymyjä

Torstaina 15. syyskuuta oli Vantaan Akateemisilla Naisilla tavallista paremmat kakkukahvit Coworking Myyr York -tilassa Myyrmäessä. Silloin nimittäin Vantaa II Zonta-kerho luovutti virallisesti kunniakirjan 5 000 US-dollarin arvoisesta apurahasta, jonka Zonta International oli myöntänyt 100-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi ”samanmielisille” toimijoille. Rahat – euroissa hiukan pienempi summa – olivat tulleet tilille jo aikaisemmin ja ilmoitus apurahasta koruttomasti sähköpostilla.

Palkittu hanke on Vantaan Akateemisten Naisten jo vuoden 2018 alussa käynnistämä ”Tehdään yhdessä”, jonka tavoitteena on työllistää maahanmuuttajanaisia ja opettaa näille siinä yhteydessä suomen kieltä ja suomalaisia toimintatapoja. ”Primus motorina” on toiminut Marja-Liisa Toivanen.

Tervetuliaissanoissaan yhdistyksen puheenjohtaja Raija Sollamo iloitsi siitä, että Vantaa II oli valinnut juuri heidät yhteistyökumppanikseen ja korosti, miten harvinaista on jakaa apurahoja oman järjestön ulkopuolelle.

– Apuraha tuli todella tarpeeseen. Tässä vaiheessa toimintaa on vasta Länsi-Vantaalla, mutta tavoitteena on löytää yhteistyökumppaneita ja laajentaa toimintaa muuallekin kaupungissa, Raija jatkoi.

Lisää työnantajia kaivataan

Projektin koordinaattoria toimii vuonna 1992 työn perässä Kosovosta Suomeen tullut Zana Kerveshi tehtävänään saattaa yhteen työntekijöitä tarvitsevia suomalaisia ja erilaisista työtehtävistä kiinnostuneita maahanmuuttajia. Apua voi tilata sähköpostilla, puhelimella tai tulemalla paikan päälle. Työntekijöitä on löytynyt esim. Luetaan yhdessä -ryhmien kautta, ja Tehdään yhdessä -hanketta on tarkoitus markkinoida Hyvinvointimessuilla.

Juridiikkaa opiskellut ja Suomessa merkonomin tutkinnon suorittanut koordinaattori hoitaa työsopimusasiat ja muut käytännön järjestelyt.  Työnantajia on ollut tähän mennessä 22, ja lisää kaivattaisiin. Töistä kiinnostuneita maahanmuuttajiakin on yli 20. Yhteensä heitä on ollut 36, joista osa on jo työllistynyt ”ihan oikeasti” saatuaan työkokemusta ja parannettuaan kielitaitoaan.

– Molemmat osapuolet ovat olleet toimintaan tyytyväisiä.  Aikakäsitys on tosin asia, josta olen välillä joutunut keskustelemaan työntekijöiden kanssa. Siitä että Suomessa klo 9.00 tarkoittaa täsmälleen klo 9.00, ei ennen eikä jälkeen, Zana totesi.

Apua tarjolla moneen tarpeeseen

Yhdistyksen puheenjohtajan mukaan ajatus projektista syntyi Luetaan yhdessä -kampanjan yhteydessä, kun huomattiin, että maahanmuuttajanaiset kaipaavat rohkaisua uuden kielen käytössä sekä työtä kodin ulkopuolella. Monilla naisista on jo lähtömaassa hankittu tutkinto, mutta ei mahdollisuutta työllistyä puutteellisen kielitaidon vuoksi. Maahanmuuttajaperheiden isät ja lapset oppivat nopeasti suomea töissä ja koulussa, mutta kotiäideille tilanne on vaikeampi.

Tehdään yhdessä -hankkeen tavoitteena on tarjota apua vanhuksille, toipilaille, omaishoitajille ja kotiäideille ja samalla kotoutumismahdollisuutta maahanmuuttajanaisille. Järjestelystä hyötyvät molemmat osapuolet: palvelun ostaja saa apua ja maahanmuuttajanainen pääsee parantamaan suomen kielen taitoaan ja tutustumaan paikalliseen kulttuuriin, kun työnantaja toimii samalla työnopastajana. Työstä maksetaan palkkaa 11 euroa tunnissa ja sivukulut, ja minimityöaika on kaksi tuntia. Palkka maksetaan palkkaus.fi-ohjelman avulla, jolloin kaikki tarpeelliset asiat tulevat hoidetuiksi.

Teksti ja kuvat: Arja Schadewitz, Piirin 20 palvelutoimikunta

Yhteisille kakkukahveille kokoontuivat vas. Solveig Särkelä, Riitta Dincay, Raija Sollamo, Zana Kerveshi, Leena Hjort, Irja Ansalehto-Salmi, Terttu Pulkkinen ja Vuokko Skyttä.

Kunniakirjan myönnetystä apurahasta Vantaan Akateemisten Naisten puheenjohtajalle Raija Sollamolle (kesk.) luovutti Vantaa II Zonta-kerhon varapuheenjohtaja Leena Hjort (vas.). Tehdään yhdessä -hankkeen koordinaattori Zana Kerveshi oik.