Webinaarivieraana ohjaaja Mia Halme

Helmikuussa meillä oli ilo saada haastateltavaksemme käsikirjoittaja ja dokumenttiohjaaja Mia Halme.

Mia Halme on keskittynyt yhteiskunnallisiin dokumentteihin. Hänen aiempia töitään ovat esim. Jussi-palkittu dokumentti huostaanotetuista lapsista ”Ikuisesti sinun” sekä avioeroja käsittelevä ”Joka toinen pari”. Hänen viimeisin työnsä TV dokumenttisarja ”Viisi valittua” kertoo Sanna Marinin hallituksen naisviisikosta ja on saanut valtavasti huomiota Suomessa ja maailmalla. Tämä kolmiosainen dokumenttisarja on myös ensimmäinen suomalainen dokumentti HBO Max -palvelussa.

Naisten osallistumisella politiikkaan on Suomessa pitkät perinteet, mutta silti yleinen kokemus on se, että naispoliitikkoja arvioidaan ja kritisoidaan yhä mieskollegoita tiukemmin.

  • Suomessa jo nuorena voi nousta johtopaikoille, mikä on kansainvälisesti merkittävää. Ulkomaisen palautteen perusteella naisten mahdollisuuksia Suomessa kadehditaan, Mia Halme kertoo.

Kansainvälisesti poikkeuksellista on myös, että kaikki ministerit ovat äitejä ja neljällä heistä on pieniä lapsia. Jokainen myös rajasi tiukasti kodin ja lapset pois dokumenttisarjasta, mutta työn ja perheen yhdistäminen on tietenkin teemana mukana. Äitiyden käsittely sarjassa vaati kuitenkin erityistä pohdintaa. Se on olennainen osa näiden naisten elämää, mutta Mia Halme ei kuitenkaan halunnut kuvata heitä pelkästään äitiyden kautta. He ovat kuitenkin merkittäviä poliittisia johtajia.

Dokumenttielokuvaa tehdessä kuvausryhmä seuraa tavallista arkea näkymättömänä sivustaseuraajana. Niinpä Mia Halme näki lähietäisyydeltä, millaisia paineita naiset poliittisina johtajina kohtaavat:

– Naisjohtajien on sekä hallittava kaikki yksityiskohtia myöten että osattava johtaa, sillä avustajat ovat merkittävässä roolissa ministerien työn tukena. Kaikki olivat valtavat nopeita omaksumaan tietoa ja tekemään päätöksiä – tai nopeutta korvasi kokemuksen tuoma ennakointikyky. Jokainen ministeri oli arjessaan läsnä luontevina, omina itsenään.

Keskustelimme yhdessä myös siitä, mikä saa nämä poliittiset johtajat jaksamaan paineiden keskellä. Kaikilla heistä on vahva sisäinen halu vaikuttaa asioihin sekä omia luotettuja tukijoukkoja.

Dokumenttisarja sai etenkin poliitiikan toimittajilta kritiikkiä kiiltokuvafeminismistä ja haastamisen puutteesta. – Dokumenttielokuva ei ole journalismia, korostaa Mia Halme, joka on ennen elokuvakoulutustaan työskennellyt myös toimittajana.

Dokumentti käsittelee naisten omia tuntoja politiikan johtotehtävissä ja Mia Halmeen tavoitteena oli kuvata erilaista materiaalia kuin yleensä, näyttää arkea kulissien takaa.

  • En halua alleviivata viestejä tai nostaa esiin draamaa ja sensaatioita, vaan jättää tilaa katsojan oivalluksille, kertoi Halme.

Tämä saikin kuulijat pohtimaan vaikuttamisen erilaisia keinoja.

Viisi valittua -dokumenttisarja on katsottavissa kuukausimaksullisessa HBO Max -suoratoistopalvelussa.