Zonta Says NO – miten voin auttaa?

Zonta says NO – Miten voin auttaa?

Zonta says NO -kampanja käynnistyi jälleen 25.11. ja liityimme YK:n Oranssit päivät -kampanjaan lisäämään tietoisuutta naisiin kohdistuvasta väkivallasta. Naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan esille nostaminen ja tietoisuuden lisääminen on ensimmäinen askel. Mutta miten voimme auttaa konkreettisesti? Mitä Zonta-järjestö tekee? Mitä minä voin tehdä?

Kampanjoinnin lisäksi Zontat keräävät ja lahjoittavat varoja kotimaisiin ja kansainvälisiin kohteisiin sukupuoleen perustuvan väkivallan lopettamiseksi sekä uhrien auttamiseksi. Suomessa Zonta-järjestö toimii paikallisten Zontakerhojen kautta, esimerkiksi tukemalla suoraan turvakoteja. Näistä hankkeista saat parhaiten tietoa paikallisesta mediasta tai Zontakerhojen sivuilta.

Toimimme myös kansainvälisesti naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Väkivallan vastaisia projektejamme kaudella 2022 – 2024 ovat:

Naisten terveys ja omanarvontunto etusijalla

Tämä projekti toimii Itä-Timorissa ja Papua-Uudessa-Guineassa ja keskittyy väkivallan ehkäisyyn. Sen tavoitteena on, että kaikki paikalliset naiset ja tytöt voisivat elää kohtaamatta väkivaltaa. Näissä valituissa kohdemaissa väkivalta on suuri ongelma, sillä 56% Papua-Uuden-Guinean naisista ja melkein kaksi kolmasosaa Itä-Timorin naisista on kokenut fyysistä väkivaltaa kumppaniltaan. Projekti toteutetaan yhteistyössä YK:n väestörahasto UNFPA:n kanssa. Lisätietoja täältä

Teini-ikäisten tyttöjen terveys ja suojelu Perussa

Tämä projekti on jatkoa terveyspalveluihin keskittyneelle projektillemme Perussa, mutta myös väkivallan vastainen työ on erittäin tärkeä osa projektia. 40% perulaisista 12-17-vuotiaista nuorista kokee väkivaltaa kotona ja 44% koulussa (myös opetushenkilöstön taholta) eli väkivalta on aivan liian vahvasti läsnä nuorten tyttöjen arjessa. Projekti toteutetaan yhteistyössä Unicefin kanssa. Lisätietoja täältä

Lapsiavioliittojen lopettaminen

Järjestömme lapsiavioliittojen vastainen työ jatkuu 12 maassa. Lapsiavioliittojen lopettaminen on myös naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista työtä, sillä lapsena avioituminen lisää naisen riskiä joutua väkivallan uhriksi. Toimimme kaikkiaan 12 maassa – Bangladesh, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Intia, Mosambik, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Jemen ja Sambia – yhteistyössä UNFPA:n ja UNICEFin kanssa.

Lisätietoja täältä

Voit osallistua väkivallan vastaiseen työhön konkreettisella tavalla tekemällä lahjoituksen näihin projekteihin: LAHJOITA – Zonta International District 20 (Keräyslupa RA/2020/1002 01.09.2020 Poliisihallitus).

Meitä kaikkia tarvitaan, jotta voimme vielä joskus elää maailmassa, jossa yksikään nainen ei elä väkivallan pelossa!

Zonta says NO -terveisin,

Johanna Ovaska

Foundation Ambassador

Zonta International Piiri 20