Joensuun Zonta -kerho valitsi vuoden naisen 2020

Tunnustus ennakkoluulottomalle lääketieteen asiantuntijalle

Joensuun Zonta-kerhon valitsema Vuoden Nainen 2020 on pohjois-karjalainen osastonylilääkäri sisätautien ja akuuttilääketieteen erikoislääkäri Minna Kiljunen.

Tunnustus jaettiin 10.3.2020 pidetyssä tilaisuudessa.

Minna Kiljunen toimii Siun soten yhteispäivystyksessä ja palliatiivisella poliklinikalla. Hän on toiminut palliatiivisen hoidon tienraivaajana Pohjois-Karjalassa

Hän oli ensimmäinen Pohjois-Karjalassa työskentelevä lääkäri, joka suoritti palliatiivisen lääketieteen erityispätevyysopinnot.

Minna Kiljunen on ollut perustamassa Pohjois-Karjalan keskussairaalaan palliatiivista poliklinikkaa vuonna 2015. Nykyisin toiminta on laajentunut ja Siilaisen sairaalassa toimii koko Pohjois-Karjalan maakuntaa palveleva Palliatiivinen keskus. Palliatiivista poliklinikkatoimintaa järjestetään nyt myös Nurmeksessa, Lieksassa, Kiteellä ja Heinävedellä, jotta vaikeasti sairaiden potilaiden ei tarvitsisi matkustaa Joensuuhun.

Palliatiivinen hoito on ihmisoikeus. Palliatiivista hoitoa tulisikin voida tarjota kaikille sitä tarvitseville potilaille iästä ja diagnoosista riippumatta. Palliatiivinen hoito ei siis ole pelkkää saattohoitoa vaan se on aktiivista ja kokonaisvaltaista hoitoa silloin, kun itse sairauden kulkuun ei voida enää lääketieteen keinoin vaikuttaa. Saattohoito on palliatiivisen hoidon loppuvaihe.

Minna Kiljunen toimii Suomen Palliatiivisen Lääketieteen yhdistyksen (SPLY) hallituksessa ja valtakunnallisessa palliatiivisen hoidon kehitystyössä. Itä-Suomen Yliopiston lääketieteen opiskelijoille järjestetään omia palliatiivisen lääketieteen koulutuksia Siilaisilla ja Minna Kiljunen käy säännöllisesti kouluttamassa terveydenhuollon ammattilaisia myös Pohjois-Karjalan ulkopuolella.

Osastonylilääkäri Minna Kiljunen on julkaissut artikkeleita palliatiivisen lääketieteen alalta.