ENNAKKOTIEDOTE 7.11.2019 Zontat: 100 vuotta tyttöjen hyväksi

ENNAKKOTIEDOTE 7.11.2019

Zontat: 100 vuotta tyttöjen hyväksi

Kansainvälinen Zonta-järjestö on toiminut naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi jo sata vuotta. Tavoitteena on, että maailman tytöillä ja naisilla on ihmisoikeudet ja ihmisarvo, ja jokainen nainen pystyy käyttämään osaamisensa ja kaikki kykynsä.

Vaikka naisten ja tyttöjen tilanne on parantunut Suomessa, ja kansainvälisestikin on otettu askelia tasa-arvon suuntaan, naisten oikeudellinen asema sekä asema politiikassa ja taloudessa vaativat vielä työtä:
https://zonta.fi/tyttojen-ja-naisten-asemassa-on-edelleen-paljon-parannettavaa-kaikilla-yhteiskunnanaloilla-myos-suomessa-kay-ilmi-peking-25-raportista/

Tätä työtä zontat tekevät sekä Suomessa että kansainvälisesti. Viime vuosina tärkeimpiä tavoitteita ovat olleet mm. naisiin kohdistuvan väkivallan kitkeminen, lapsiavioliittojen kieltäminen sekä naisten aseman nostaminen yhteiskunnalliseen keskusteluun. Zontat tukevat myös naisten terveyttä, koulutusta ja mahdollisuuksia eri ammateissa.

Työelämän perinteiset sukupuoliroolit näkyvät edelleen vahvasti nuorten ammatinvalinnoissa. Pojat opiskelevat insinööreiksi ja tytöt sairaanhoitajiksi. Siksi järjestön juhlavuonna järjestetään ZAUkampanja (Zonta Antaa Uskallusta), jolla kannustetaan tyttöjä opiskelemaan matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa.

Kansainvälinen Zonta-järjestö täyttää 100 vuotta 8.11.2019. Järjestö juhlii maailmanlaajuisesti yhdessä. Työ naisten ja tyttöjen eteen jatkuu. Juhlavuoden seminaari järjestetään perjantaina 8.11.2019 klo 13 – 16.45 Helsingin kaupunginteatterin pienellä näyttämöllä, Eläintarhantie, 5, Helsinki. Media on tilaisuuteen tervetullut. Zonta 100 vuotta –
juhlaseminaari lähetetään suorana verkkolähetyksenä, ja siihen voi osallistua myöskin etänä. Etäosallistuminen ei edellytä ilmoittautumista.

Lyhyt historia sanoin ja kuvin:
http://valakia.fi/zonta

Lisätiedot
Lea Helle, puh. +358 44 3508112, Zonta International Piiri 20:n toiminta Salla Tuominen, puh. 358 40 5751547, kansainvälinen toiminta Vuokko Skyttä, puh. +358 40 5018675, ZAU-kampanja

…………
Taustaa
Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö. Sillä on neuvoa-antava asema useassa YK:n alajärjestössä sekä neuvottelevan jäsenen asema Euroopan Neuvostossa. Zonta International, sen piirit ja kerhot ovat uskonnollisesti ja poliittisesti sitoutumattomia.

Suomessa zontien toiminta alkoi Torstaikerhon nimellä vuonna 1934, kun 15 eri alojen vaikuttajanaista kokoontui keskustelemaan ajankohtaisista ongelmista ja uuden naisten asioita käsittelevän perustamisesta.

Suomi liittyi kansainväliseen kattojärjestön Zonta Internationaliin kahdeksantena maana ja ensimmäisten eurooppalaisten maiden joukossa vuonna 1947. Helvi Sipilä oli ensimmäinen USA:n ulkopuolelta valittu nainen kansainvälisen kattojärjestön presidenttinä.