6.10.2018 Zonta-järjestö palkitsi Seela Sellan ja Naisleijonat Naisen teko -kunniamaininnalla

6.10.2018 julkaisuvapaa klo 19.00

Zonta-järjestö palkitsi Seela Sellan ja Naisleijonat
Naisen teko -kunniamaininnalla

Tuusulassa on meneillään Zonta International (ZI) Piiri 20:n piirikokous, jossa varsinaisen kokouksen lisäksi ohjelmaan kuuluu eri tavoin ansioituneiden naisten palkitseminen. Naisen teko -kunniamaininnalla Zonta-järjestö haluaa kunnioittaa työssään ja yhteiskunnallisissa tehtävissään ansioituneita naisia, jotka ovat henkilökohtaisella sitoutumisellaan, ammattitaidollaan ja osaamisellaan toimineet merkittävästi naisten aseman parantamiseksi Suomessa.

Tänä vuonna Naisen teko -kunniamainintoja myönnettiin kaksi: toinen näyttelijä Seela Sellalle ja toinen Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueelle eli Naisleijonille. Molemmat ovat tahoillaan näyttäneet, että nainen pystyy siihen mihin mieskin.

Näyttelijä, Taideyliopiston kunniatohtori Seela Sella on tehnyt mittavan uran näyttelijänä ja todistanut, että uusilla ideoilla ja itsensä likoon laittamalla voi tehdä rooleja naisena, miehenä ja eläimenä iästä piittaamatta. Näyttelijän ammatti oli kutsumus, sillä hän tiesi halunneensa näyttelijäksi niin varhain kuin pystyy muistamaan. Perheen vahvat naiset, äiti ja isoäiti, kannustivat tyttöä toteuttamaan unelmansa. Sella ei olisi voinut tehdä työtään ilman rinnalla kulkenutta miestä, joka huolehti arjesta. Hän on tehnyt pelkästään Suomen Kansallisteatterissa yli 40 roolityötä. Seuraava ensi-ilta on ”Karamazovin veljekset” marraskuussa.
Edelleen ahkerasti töitä tekevälle näyttelijälle on myönnetty Alfred Kordelinin säätiön tunnustuspalkinto vuonna 2000 ja näyttämötaiteen valtionpalkinto vuonna 2009. Hän on saanut myös lukuisia muita tunnustuksia kuten Pro Finlandia -mitalin sekä Jussi- ja Venla-palkinnot. Viimeisin saavutus on kesäkuulta 2018, jolloin Seela Sella vihittiin Taideyliopiston kunniatohtoriksi laitoksen historian ensimmäisessä maisteri- ja tohtoripromootiossa.

Jääkiekon Suomen naisten maajoukkue, Naisleijonat, on raivannut esimerkillään tietä tytöille jääkiekon pariin ja murtanut omalta osaltaan tyypillisiä roolijakoja. Menestys kansainvälisellä tasolla on lisännyt mediahuomiota, ja eri kanavilla on nähtävissä enenevässä määrin otteluja. Menestys on vaatinut kovaa työtä tytöiltä, naisilta, ja heidän perheiltään.

Naisleijonat voitti keväällä 2018 pronssia talviolympialaisissa. Pronssimitaleita on kertynyt kaikkiaan kolme olympialaisista ja 11 MM-kisoista. EM-kultaa on saatu neljästi. Taustalla on 1980-luvulla alkanut työ. Maajoukkue on tehnyt valmentajiensa johdolla erinomaista työtä tasa-arvon edistämiseksi omalla esimerkillään ja kovalla työllä. Vaikka maajoukkuetasolla miesten ja naisten tasa-arvo on edistynyt jääkiekossa, on vielä tehtävä paljon työtä, että se toteutuu myös seuratasolla ja että lajin pariin saadaan entistä enemmän tyttöjä. Lisätietoja:
Lea Helle, Governor 2018–2020, Zonta International District 20 puh. 044 350 8112, s-posti lea.helle(at)zonta.fi Vuokko Skyttä, Palvelutoimikunnan puheenjohtaja, Zonta International Piiri 20 puh. 040 501 8675, s-posti vuokko.skytta(at)gmail.com
Vuonna 1919 perustettu Zonta International on johtava, eri alojen ammattilaisten muodostama maailmanlaajuinen järjestö, jonka tavoitteena on työnsä avulla voimaannuttaa naisia ja tyttöjä kaikkialla maailmassa. Järjestön visiona on maailma, jossa jokainen nainen ja tyttö pystyy käyttämään hyväkseen kaikki kykynsä. www.zonta.fi