Johanna Ovaska, Hiidenveden zontakerho, puheenjohtaja
Jo ovelta kuului iloinen ja keveä puheensorina, kun Vihdin Nummelan Joutselassa puhuttiin 18.3.2023 zontaa, suomeksi ja ruotsiksi. Oli kyseessä Alue 5:n kokous. Alue 5 rajoittuu lännessä Maarianhaminaan, idässä Porvooseen ja pohjoisessa Hämeenlinnaan, se selittää kaksikielisyyden.
Korona on ehkä vienyt kerhoilta muutamia jäseniä, mutta ei jäljellä olevilta innostusta naisten ja tyttöjen aseman sekä tasa-arvon edistämiseen. Kokoukseen osallistui viitisenkymmentä zontaa alueen 10 eri kerhosta. Tunnelma on keveä, mutta silti tiivis. Järjestävän kerhon, Hiidenveden zontakerhon, puheenjohtaja Johanna Ovaska aloitti päivän kertomalla Hiidenveden rantojen kesäasukkaista, joista monet ovat tunnettuja taiteilijoita kuten Helene Schjerfbeck, Venny Soldan-Brofeldt, Juhani Aho. Samalla avautui palanen Hiidenveden rannalla sijaitsevien virkistyskotien Luontolan (Joutselan) ja Päivölän historiaa.
Pohdimme kokouksen aikana, miten saisimme parhaiten zonta-sanomaamme näkymään ja kuulumaan. Päädyimme siihen, että aina on aloitettava itsestä, etenkin tänä some-aikana eli jaa viestiä eteenpäin. Samalla tuli myös pohdituksi toimintamuotoja, joilla saamme suoritettua varainkeruuta. Ideoista ei ollut puutetta. Muuta ei enää tarvita kuin omalle kerholle sopeutettu toteutus.
Tuula Tarvainen kertoi uudesta alkavasta Keltaisen ruusun kampanjasta. Lisätietoja on luvassa kesään mennessä.
Tapasimme kokouksen päätteeksi naisyrittäjän, Globe Hopen perustajan, Seija Lukkalan. Hän kertoi yrittäjätaipaleestaan ja siitä, miten tekstiiliteollisuus on hänen työrupeamansa aikana muuttunut. Jos vuosituhannen vaihteessa tuotettiin kahden-kolminkertainen määrä tekstiiliä yli tarpeen, nyt tilanne on vielä pahempi. Maailmassa tuotetaan noin kymmen-12-kertainen määrä tekstiiliä yli tarpeen. Lukkala peräsikin laatua määrän sijasta, jota arvostettiin vielä hänen yrittäjyytensä alkuaikoina.
Moneen kertaan uransa aikana hän on joutunut miettimään tuotantosuuntansa ja -mahdollisuuksiaan uudelleen. Milloin suuntaa on muuttanut halpatuonnin voimakas lisääntyminen, milloin asiakkaiden tarpeet, laadukkaan materiaalin saatavuus ja viimeksi korona. Hänen keskeisenä ajatuksenaan on kuitenkin aina ollut kestävä kehitys ja tuotteiden ja tuotannon eettisyys. Nyt yrityksen tuotanto perustuu ylijäämistä tehtyihin tuotteisiin kuten turvatarkastuksesta hyväksymättä jääneistä turvavöistä, armeijan asusteteollisuudesta jääneistä leikkuujätteistä. Näistä ylijäämistä syntyy mm. laukkuja, patakintaita jne.
Kun kävimme luennon jälkeen Globe Hopen tehtaanmyymälässä, siellä zontat aiheuttivat melkoisen kuhinan. Kuka löysi laukun, kuka mekon ja kuka pikkupussukan tyttärelle tuliaisiksi.
Lisää tietoa Globe Hopesta: Me olemme Globe Hope. Tinkimätön vastuullisen muodin edelläkävijä.
Päivi Nikander
Hiidenveden zontakerho
viestintävastaava
041 317 2791