Zonta International Piiri 20
Julkilausuma piirikokouksessa 12.10.2024
Nuoret tarvitsevat tietoa siitä, että väkivalta ei kuulu seurusteluun
Väkivalta nuorten suhteissa ei ole poikkeuksellinen ilmiö. Nuoret kertovat sekä henkisen että fyysisen väkivallan kokemuksista. Tampereen yliopiston kyselytutkimuksen mukaan seurusteluväkivalta on korostetusti digitaalista. Toiseksi yleisintä on henkinen väkivalta ja kolmanneksi yleisintä seksuaaliväkivalta. Pahoinpitelyn kohteeksi on joutunut jopa 16% nuorista. Niistä raportoi peräti 43-45 prosenttia tytöistä.
Viivi ihastui bändin solistiin Kristianiin, ja pari vietti treenikämpillä kaiket illat. Viivi lopetti cheerleader-ryhmässä, lisäksi hän keskeytti myös viulutunnit. Iloinen tyttöjen piiri ei enää kokoontunut Viivin kotona. Eräänä päivänä äiti huomasi meikillä peitetyt mustelmat Viivin kasvoissa. Viivin itsensä mukaan hän oli kompastunut pimeissä portaissa. Pari viikkoa myöhemmin Viivi raahautui kotiin kylkiään pidellen ja tuskaisesti yskien. Vanhemmat kyyditsivät tyttären lääkärin vastaanotolle. Kylkiluita oli murtunut ja yksi kylkiluista oli katkennut sekä puhkaissut keuhkon. Viivin keho oli kauttaaltaan mustelmilla reisistä rintoihin. Kristian oli mustasukkaisena kostanut suositun Viivin vähäisimmätkin kontaktit etenkin poikiin. Kristian kuvitteli pitävänsä Viivin omanaan pelolla.
Seurusteluväkivallalla tarkoitetaan nuorten välisissä parisuhteissa tapahtuvaa väkivaltaa, jolloin suhteen osapuolet eivät asu yhdessä. Seurusteluväkivalta jaetaan usein kolmeen pääkategoriaan, fyysiseen, psyykkiseen ja seksuaaliseen väkivaltaan.
Muita mahdollisia lähisuhdeväkivallan muotoja ovat taloudellinen väkivalta kuten rahan käytön kontrollointi, eron jälkeinen vainoaminen, sosiaalisessa mediassa tapahtuva digitaalinen väkivalta ja uskonnollinen väkivalta. Myös kunniaan liittyvä väkivalta on yksi lähisuhdeväkivallan muoto, joka kytkeytyy voimakkaasti yhteisöllisyyteen.
Nuori kokee monia parisuhteeseen liittyviä asioita seurustelusuhteessa ensimmäistä kertaa; millaista on seurustelu ja intiimi läheisyys ja miten kumppanina huomioidaan omat ja toisen rajat. Seurusteluväkivallan uhri ei välttämättä tiedä, mikä kuuluu seurusteluun ja mikä ei.
Nuoret tarvitsevat tietoa, mikä on väkivaltaa eikä hyväksyttävä osa seurustelua. Seksuaaliväkivallan yleisyys seurustelusuhteissa korostaa nuorille kouluissa annettavan seksuaalikasvatuksen tärkeyttä. Seurusteluväkivaltaa ehkäistessä on huomioitava sekä uhrit että tekijät. Uhrien pitää saada tukea ja apua, mutta myös väkivaltaa tehneille on tarjottava apua ja mahdollisuuksia käsitellä väkivaltaista käyttäytymistään. Väkivalta ei valitettavasti lopu itsestään. Apua tarjoavat esimerkiksi Rikosuhripäivystys, jolla on muun muassa RIKUchat, sekä Ensi- ja turvakodit.
Zonta International Piiri 20 ehkäisee digitaalista väkivaltaa Zontat #yhdessä digihäirintää vastaan -kampanjalla sekä ZONTA Says NO to Violence Against Women -kampanjalla 25.11. -10.12.2024. Ensi- ja turvakotien liitto puolestaan kehittää menetelmiä seurusteluväkivallan ennaltaehkäisemiseksi, tunnistamiseksi, puheeksi ottamiseksi ja väkivallan käytön katkaisemiseksi. Zonta International Piiri 20 pitää Ensi- ja turvakotien liiton työtä ensiarvoisen tärkeänä.
Turvalliset seurustelusuhteet luovat perustan nuorten käsitykselle hyvästä parisuhteesta.
Pirkko Grönroos
Governor, Zonta International Piiri 20