Näin tuemme naisia ja tyttöjä Suomessa
Suomessa on monia kohteita naisten ja tyttöjen avun tarpeelle. Olemme kokeneet Ensi- ja turvakotienliiton eri projektien ja hankkeiden tukemisen rahallisesti tarpeelliseksi.
Viimeisin hanke, jota tuimme Zonta jumpasta saaduin varoin oli Vauvaperhe haastavassa tilanteessa. Lue lisää hankkeesta tästä!
Vauvan hätä täytyy nähdä
Pieni vauva tarvitsee aikuisen hoivaa ja läsnäoloa ympäri vuorokauden. Useimmiten vanhemmat ovat hyvin sitoutuneita tähän tehtävään ja tekevät parhaansa, jotta vauva saa turvalliset lähtökohdat elämälleen. Osa vauvoista elää kuitenkin olosuhteissa, jotka vahingoittavat hänen kasvuaan ja kehitystään. Erityisen haitallista kaltoinkohtelu on, kun se tapahtuu kiintymyssuhteessa, jossa vanhemman tulisi edustaa turvaa ja huolenpitoa.
Näin tuemme naisia ja tyttöjä kansainvälisten palveluohjelmien ja YK -teemapäivien avulla 2024-2026
Kansainväliset päivät ovat tilaisuuksia kouluttaa suurta yleisöä huolenaiheista, mobilisoida poliittista tahtoa ja resursseja maailmanlaajuisten ongelmien ratkaisemiseksi sekä juhlia ja vahvistaa ihmiskunnan saavutuksia.
Naisten ja tyttöjen maailmanlaajuiset haasteet ovat valtavia ja monimutkaisia, ja ne kuvastavat syvälle juurtuneita yhteiskunnallisia normeja, systeemistä eriarvoisuutta ja syrjiviä käytäntöjä. Näiden haasteiden edessä zontialaiset ovat valmiita toimiin. Zonta e-Club Finland1 tukee Zonta Internationalin yleiskokouksessa hyväksyttyjä palveluohjelmia ja tuetaan maailmanlaajuisesti kohdistetuilla ja jaetuilla aktivismin hetkillä vuosittain.
8.3.24 Kansainvälinen naistenpäivä • International Women’s Day | Zonta Rose Day
YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta, tarkoituksena edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.
Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on vahvistettu jo YK:n peruskirjassa vuonna 1945. Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1979. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986.
Neljännessä naisten maailmankonferensissä Pekingissä vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen. Suomi on sitoutunut Pekingin asiakirjan tavoitteisiin.
Tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen on myös tärkeä osa Agenda 2030 -tavoitteita. Tavoitteen 5 päämääränä on sukupuolten tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistaminen kaikilla sektoreilla.
Tiesitkö, että
lmastonmuutos kiihdyttää jatkuvia köyhyyskuiluja. Kun kilpailu niukoista resursseista kovenee, toimeentulot ovat uhattuina, yhteiskunnat polarisoituvat ja naiset kantavat yhä raskaampaa taakkaa:
- Joka kymmenes nainen maailmassa elää äärimmäisessä köyhyydessä.
- Konfliktialueilla asuvien naisten ja tyttöjen määrä kaksinkertaistui vuodesta 2017, ja nyt yli 614 miljoonaa naista ja tyttöä asuu konfliktialueilla. Konfliktialueilla naiset elävät 7,7 kertaa todennäköisemmin äärimmäisessä köyhyydessä.
- Ilmastonmuutoksen odotetaan aiheuttavan 236 miljoonaa naista ja tyttöä nälkäisiksi vuoteen 2030 mennessä, kaksi kertaa enemmän kuin miehet (131 miljoonaa).
- Parhaassa työiässä vain 61 prosenttia naisista on työvoimassa ja miehistä 90 prosenttia.
Zonta Rose Day, celebrated alongside IWD, gives people an opportunity to reflect on past achievements and honor the current efforts of champions for gender equality by donating to the Zonta Foundation for Women
22.4. Kansainvälinen äiti maan päivä • International Mother Earth Day
Tämä on ilmasto-oikeudenmukaisten toimien päivä, joka edistää Zontan lausuntoa ilmastonmuutoksesta: sukupuolten tasa-arvokysymys ja Zonta Saysin työ NYT Think Tank.
Historia
YK:n yleiskokous on julistanut huhtikuun 22. päivän Kansainväliseksi Äiti Maan päiväksi, jotta muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa, ja jotta niin nykyisillä kuin myös tulevilla sukupolvilla olisi oikeudenmukainen mahdollisuus elää tasapainoista elämää maapallollamme. Kansainvälinen yhteisö lupasi jo vuoden 1992 Rion julistuksessaan kantaa yhteisen vastuun säilyttääkseen, suojellakseen ja palauttaakseen maapallon ekosysteemien terveyden ja eheyden. Teemapäivä syntyi vuonna 2009, mutta päivän historia ulottuu ympäristönsuojelun ja ympäristöliikkeen alkuaikoihin 1970-luvulle.
11.10. Kansainvälinen tyttöjen päivä • International Day of the Girl Child
Tämä on tulevaisuuden päivä, jossa korostetaan koulutuksen tasa-arvoa ja lasta avioliittojen ehkäisyä ja Zontan työtä näillä aloilla.
Historia
Kansainvälistä tyttöjen päivää vietetään maailmanlaajuisesti 11.10. Päivän tavoitteena on vahvistaa tyttöjen oikeuksia ja tuoda esiin sukupuolen ja iän vuoksi erityisesti tyttöjen kohtaamia haasteita ja tarpeita.
Hyvin usein tytöt kohtaavat oikeuksiensa polkemista, vapauksiensa rajoittamista ja unelmiensa estämistä juuri siksi, että he ovat tyttöjä. Tyttöjen mahdollisuudet toteuttaa itseään, opiskella ja kouluttautua, hakeutua haluamaansa ammattiin tai valita vapaasti itselleen kumppani – tai olla sellaista valitsematta, ei ole kaikkialla mahdollista.
Perustavanlaatuiset ihmisoikeudet kuuluvat jokaiselle maailman tytölle, asuinpaikasta tai taustasta riippumatta. Tyttöjen päivänä muistutamme tästä oikeudesta ja kannustamme kaikkia yhdessä edistämään sukupuolten tasa-arvoa, puuttumaan syrjiviin rakenteisiin ja käytäntöihin sekä vaikuttamaan jokaisen tytön mahdollisuuksiin elää hyvää ja onnellista lapsuutta ja nuoruutta, ilman pelkoa ja oikeuksiensa rajoittamista.
Tyttöjen päivää on vietetty vuodesta 2012 lähtien. Päivä pohjaa YK:n yleiskokouksen julistukseen vuodelta 2011.
25.11.-10.12. Zonta sanoo EI naisiin kohdistuvalle väkivallalle| 16 Days of Activism against Gender-Based Violence and Zonta Says NO to Violence Against Women campaigns
Zonta sanoo EI naisiin kohdistuvalle väkivallalle -kampanja havainnollistaa Zonta on edelleen sitoutunut lopettamaan sukupuoleen perustuvan väkivallan.
Historia
Vuosittain toteutetaan 16 päivää kestävä kampanja sukupuoleen kohdistuvaa väkivaltaa vastaan marraskuun 16. päivästä joulukuun 10. päivään. Kampanjan aikana Zonta-kerhot ja Zontan jäsenet kaikkialla maailmassa toimivat ja vaikuttavat lopettaakseen sukupuoleen kohdistuvan väkivallan sen kaikissa muodoissa.
Marraskuun 25. päivästä joulukuun 10. päivään Zontat ympäri maailman lisäävät tietoisuutta ja vaikuttavat, Zontat sanovat ei naisiin kohdistuvalle väkivallalle. Kampanja on osa 16 päivää aktivismia kampanjaa.
Olemme tukeneet rahallisesti pitkäjänteisesti mm. Let Us Learn – Oppimaan – projektia Madagaskarilla. Lahjoituksia ja varoja olemme keränneet konsertilla, yhteistyökumppanien kanssa, teatterilippujen myynnillä ja tietysti lahjoittamalla henkilökohtaisesti.
2022-2024
2020-2022
2018-2020
2016-2018