Äänestys- ja vaalijärjestys

Hyväksytty yhdistyksen vuosikokouksessa 9.3.2021

1. Yleiset määräykset

Vaali- ja äänestysjärjestys täydentää yhdistyksen sääntöjä ja voimassa olevaa yhdistyslakia. Se koskee yhdistyksen kokouksissa järjestettäviä äänestyksiä ja yhdistyksessä järjestettäviä vaaleja.

Hallitus päättää etäosallistumisen ja etäkokouksen järjestämisen yksityiskohdista äänestys- ja vaalijärjestyksen periaatteita toteuttaen. Vaalissa käytettävän teknisen ratkaisun tulee mahdollistaa vaalissa etä-äänestävän jäsenen tunnistaminen, annetun etä-äänen oikeellisuuden varmistaminen ja suljetussa äänestyksessä vaalisalaisuuden toteutuminen ja miten ääntenlaskijan mahdollinen arvannosto toteutetaan etäkokouksessa.

Etäyhteydellä osallistuvat kokousedustajat ilmoittautuvat kokoukseen tunnistettavasti, esimerkiksi sähköpostilla.

2. Etäosallistuminen suositeltu osallistumismuoto

Jäsenen etäosallistuminen yhdistyksen kokouksiin on sallittu. Muissa kuin yhdistyslain yhdistyksen kokouksen päätettäväksi määräämissä asioissa yhdistyksen kokous järjestetään etäkokouksena. Hallitus voi edellisestä poiketen päättää, että etäosallistumista ei sallita tai että etäkokous järjestetään fyysisenä kokouksena.

Kokouskutsussa on ilmoitettava, että etäosallistuminen on mahdollista. Etäosallistumisen ohjeet tulee olla jäsenten saatavilla kokousasiakirjojen lailla.

Hallitus järjestää tarvittaessa jäsenille ohjausta etäosallistumisen toteuttamiseen.

3. Etäosallistumisen periaatteet

Kokouksen aikana jäsen voi etäosallistua kaikkien asioiden käsittelyyn ja päättämiseen yhdistyslain ja yhdistyksen sääntöjen päätöksentekorajoitukset huomioon ottaen.

Puheenjohtaja voi tarvittaessa rajoittaa käytettävien puheenvuorojen kestoa kokouksen sujuvuuden takaamiseksi.

Kokouksen puheenjohtaja jakaa puheenvuorot saapuneessa järjestyksessä.

Yhdistyksen hallitus voi kutsua yhdistyksen kokoukseen teknisen sihteerin avustamaan puheenjohtajaa etäyhteyden seurannassa, puheenvuorojen järjestämisessä ja äänestysten teknisessä toteuttamisessa.

4. Etäyhteyksien tekniset häiriöt

Lähtökohtana etäosallistumissa yhdistyksen kokoukseen on, että yhdistysdemokratia ei saa kärsiä merkittävästi teknisistä ongelmista.

Teknisen häiriön sattuessa pyritään ensisijaisesti palauttamaan etäyhteys. Jos häiriö johtuu kokouksen järjestäjästä, eikä kokousta voida jatkaa alkuperäisesti suunnitellulla teknisellä välineellä, otetaan käyttöön hallituksen järjestämä, vaihtoehtoinen etäosallistumistapa. Puheenjohtaja voi myös päättää, että kokous keskeytetään ja sitä jatketaan kunnes yhteys on palautettu, mukaan lukien toisena ajankohtana, joka päätetään kokouksessa.

5. Asiapäätösten äänestystoimitus

Asiaäänestyksissä käytetään avointa äänestystapaa sopivaa teknistä välinettä käyttäen. Annettua ääntä ei voi sen jättämisen jälkeen perua. Eniten ääniä saanut vaihtoehto voittaa (säännöt 5§), äänestysvaihtoehdot ovat: varsinainen esitys, vastaesitys, ei kantaa. Vastaesityksen täytyy saada kannatusta, ennen kuin asiasta äänestetään. Äänestystä ei tule, jos vastaesityksen tehnyt jäsen vetää vastaesityksensä pois. Mikäli äänet menevät tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.

6. Henkilövalintojen vaalitoimitus

Vaalitoimikunta toteuttaa henkilöjäsenten valinnoissa ehdokasasettelun etukäteen ennen kokousta. Mikäli ehdokkaita toimielimeen on enemmän kuin kaksi (2), järjestetään vaalit suljettuna äänestyksenä tai jos kokous sitä vaatii (säännöt 5§). Eniten ääniä saanut ehdokas valitaan. Ehdokkaiden äänten mennessä tasan, valinta ratkaistaan ääntenlaskijan nostamalla arvalla (säännöt 5§).

7. Voimaantulo ja voimassaoloaika
Tämä äänestys- ja vaalijärjestys on käsitelty ja hyväksytty yhdistyksen kokouksessa
9.3.2021 ja on voimassa toistaiseksi.

Zonta e-Club of Finland 1 ry PRH Rek.No 215.378
Y-tunnus 2856897-6