Neljä tarinaa lapsiavioliittojen vastaisesta työstä

Neljä tarinaa lapsi-avioliittojen vastaisesta työstä

Kuvan lähde: VoicesOfChange_UNFPA-UNICEFGlobalProgramme.pdf (zonta.org)

Zonta-järjestö on tehnyt vuodesta 2014  pitkäjänteistä työtä lapsiavioliittoja vastaan. Tällä hetkellä toimimme kumppaniemme UNFPA:n ja UNICEfin kanssa kaikkiaan 12 maassa: Bangladesh, Burkina Faso, Etiopia, Ghana, Intia, Mosambik, Nepal, Niger, Sierra Leone, Uganda, Jemen ja Sambia.

Tyttöjen koulutus on avainasia lapsiavioliittojen estämisessä, sillä tyypillisesti koulunkäynnin lopettaminen ja naimisiinmeno tapahtuvat samanaikaisesti. Tähän päätökseen vaikuttaa koulutuksen arvostus ja millaisia työllistymismahdollisuuksia on koulutetuille tytöille. Kun koulutus nähdään tuottavana investointina koko perheelle, tytöt voivat jatkaa koulussa. Koulutus myös rikkoo köyhyyden kierrettä, joka on usein lapsiavioliittojen taustalla.

Tyttöjen vanhemmat ja yhteisöt ovat tärkeässä roolissa muutoksen aikaansaamiseksi. Tätä vaikuttamistyötä tehdään käytännössä ovelta ovelle, mutta tulokset alkavat jo näkyä. Tärkeää pohjaa työlle luovat lainsäädäntö ja tarjolla olevat palvelut. Projektit toimivatkin kaikilla näillä tasoilla

                  1. voimaannuttamalla tyttöjä
                  2. sitouttamalla yhteisöt lapsiavioliittojen vastaiseen työhön
                  3. vahvistamalla koulutus- ja terveyspalveluja sekä lastensuojelua
                  4. vaikuttamalla tarvittavan lainsäädännön ja poliittisten käytäntöjen luomiseksi

Lapsiavioliittojen vastaista työtä voit tukea konkreettisesti tekemällä lahjoituksen:                                                LAHJOITA – Zonta International District 20 (Keräyslupa RA/2020/1002 01.09.2020 Poliisihallitus).

Lainsäädännöllä lapsiavioliittoja vastaan

Roumanatou oli 16-vuotiaana vanhemmilleen “kallis ongelma”. Nigerissä ajatellaan niin, että tyttöjen elättäminen aiheuttaa perheelle kuluja ja lisäksi he voivat vastuuttomalla käyttäytymisellään saattaa perheen häpeään. Sosiaalinen paine mennä naimisiin on valtava ja niinpä Roumanatou kihlattiin vanhemmalle miehelle. Roumanatou ei kuitenkaan halunnut lopettaa koulunkäyntiä. Koska hän ei saanut tukea vanhemmiltaan, hän päätti mennä paikallisen poliisin luo. He kuitenkin kertoivat, että asia on heidän toimivaltansa ulkopuolella ja että asia pitää viedä oikeuteen. Niin Roumanatou tekikin ja voitti. Nigerissä on nimittäin astunut voimaan asetus, jonka mukaan tyttöjen pitää käydä koulua 16-vuotiaiksi saakka. Tämän asetuksen täytäntöönpano käytännössä vähentää lapsiavioliittoja.

Taloudellinen tuki voi estää lapsiavioliiton

Intialainen Shama oli kasvanut tätinsä hoivissa omien vanhempien kuoltua jo varhain. Perinteiseen tapaan ja keventääkseen taloudellista vastuutaan, täti päätti järjestää Shaman naimisiin jo lapsena. Shama sai kuitenkin kuulla Palanhar-hankkeesta, minkä kautta hän onnistuikin saamaan taloudellista tukea. Tämän avun ansiosta täti lykkäsi avioliittosuunnitelmia niin, että Shama sai käydä koulunsa loppuun. Shama haluaisi jatkaa opintoja IT-alalla ja hakee nyt tukea jatko-opiskeluja varten toisesta hankkeesta.

 Matalan kynnyksen kanava kertoa huolista koulussa

Nepalilainen Janaki, 14, oli ollut hyvä oppilas koulussa, mutta nyt hän vaikutti masentuneelta ja eristäytyi muista. Totuus paljastui, kun koulun johto näki lapun, jonka Janaki oli jättänyt koulun viestilaatikkoon. Tyttö oli murheissaan lähestyvästä avioliitostaan, jonka perhe oli järjestänyt. Janaki ei halunnut antaa periksi, vaan käytti aloitelaatikkoa avunpyyntökanavana. “Oli helpompi kirjoittaa ongelmistani kuin puhua suoraan opettajalle tai rehtorille.” Juuri tämä on ajatuksena näissä viestilaatikoissa, joita on tuotu kouluihin UNICEFin tuella. Janakin viestin johdosta koulu lähetti sosiaalityöntekijän keskustelemaan ensin Janakin kanssa ja sitten hänen vanhempiensa kanssa. Hänen mukanaan vierailulla olivat koulun johto ja yhteisön johtajia. Ja tämä toimi. Janakin vanhemmat antoivat periksi ja antoivat Janakin palata kouluun.

 Naisverkostoilla menestystä lapsiavioliittojen estämisessä

UNFPA:n ohjelma työskentelee yhdessä vapaaehtoisten naisryhmien kanssa Etiopiassa. Vapaaehtoiset saavat ensin tietoa lapsiavioliittojen seurauksista, sukupuolten tasa-arvosta, naisten silpomisen haitoista ja äitiyshuollosta. Vapaaehtoiset vuorostaan kouluttavat laajempia yhteistöjä. Esimerkiksi Atsede Girmay tapaa sunnuntaisin 35 tyttöä perheineen keskustellaksen lapsiavioliitoista: “Me kerromme, miten lapsiavioliitto eristää tytön, pakottaa lopettamaan koulun ja siihen liittyvistä vakavista terveyshaitoista.”

Vapaaehtoisryhmät toimivat myös yhteistyössä koulujen kanssa. Jos tyttö lähtee koulusta, vapaaehtoiset puhuvat hänen perheensä kanssa vakuuttaaksen heidät koulutuksen tärkeydestä, ja tarvittaessa he myös ottavat yhteyttä paikallisiin viranomaisiin.

Lisäksi kouluissa toimii tyttöjen kerhoja, joissa annetaan elämän taitojen koulutusta esim. terveydestä ja talousasioista, jotta tytöillä olisi kaikin tavoin parempi tulevaisuus. Esimerkiksi, Merhawit, 18, on näiden oppien ansiosta avannut oman säästötilin ja haluaa käyttää säästönsä opiskelujensa rahoittamiseen.

Lisätietoja Zonta-järjestön työstä lapsiavioliittojen estämiseksi löydät täältä: Globaali ohjelma lapsiavioliittojen lopettamiseksi – lapsiavioliittojen vastainen työ jatkuu 12 maassa – Zonta International District 20

Johanna Ovaska, ZI Piiri 20 Foundation Ambassador