Antoisa keskustelutilaisuus eduskunnassa naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemisestä

Vierailimme 2. lokakuuta eduskunnassa keskustelemassa kansanedustajien kanssa Istanbulin sopimuksen toimeenpanosta eli mitä toimenpiteitä Suomessa tehdään naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Tilaisuutta emännöi kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.), ja kysymyksiin vastasivat myös kansanedustajat Ulla Parviainen (keskusta), Li Andersson (vas.) ja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.). Tytti Tuppurainen (sos.dem.) joutui valitettavasti perumaan osallistumisensa.

Keskustelimme toimenpiteistä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi Suomessa. Sari Sarkomaa kertoi, että tällä vaalikaudella saatiin neljä miljoona euroa turvakotien toiminnan tukemiseen. Turvakotien tarve on lisääntynyt: satoja uusia paikkoja tarvitaan väkivallasta kärsiville naisille. Lisäksi Sarkomaa mainitsi, että naisten sukuelinten silpominen ja alaikäisten avioliittojen kieltäminen pitää saada lainsäädäntöön.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa emännöi vierailuamme eduskuntaan

Ulla Parviainen mainitsi kuluvan vaalikauden aikaansaannoksena mm. turvakotien avun kaksinkertaistamisen. Parviaisen mukaan alkoholin myynnin vapautuminen on lisännyt väkivaltaa, vaikka vain 20 % siitä tulee ilmi.

Turvakotien tukemisen lisäksi turvallisuusohjelmaan on saatu viisi miljoonaa euroa seksuaalisen häirinnän estämiseksi kouluissa. Outi Alanko-Kahiluoto kertoi, että myös tasa-arvo-ohjelma lisättiin hallitusohjelmaan. Myös hän korosti turvakotien tarvetta.

Eduskunnassa on laadittu toiminta-ohjelma naisiin kohdistuvan väkivallan ehkäisemiseksi, jonka toteuttamiseksi NYTKIKselle on haettu 450 000 euroa rahoitusta.  Tarvitaan enemmän ennaltaehkäisyä, mainitsi Alanko-Kahiluoto.

Niin ikään Li Andersson toi esiin turvakotien tarpeen ja ennaltaehkäisevän toiminnan esimerkiksi kouluissa. Hän mainitsi myös seksuaalilainsäädännön edistämisen tarpeen raiskauksissa, lapsiavioliittojen kiellon tarpeellisuuden lainsäädännössä ja seksuaalisen häirinnän ehkäisemisen kouluissa. Tähän tarvitaan ammattihenkilöitä, joilla on alan koulutus.

Tilaisuuteen osallistui 45 zontaa pääosin omasta kerhostamme, Helsinki III:sta ja eClubista. Keskustelutilaisuuden jälkeen teimme tutustumiskierroksen uusittuun eduskuntarakennukseen ja kävimme myös eduskuntasalissa. Kiitämme lämpimästi Sari Sarkomaata ja keskusteluun osallistuneita kansanedustajia onnistuneesta vierailusta.

Teksti ja kuvat: Helena Tapper