8.3.23 Kansainvälinen naistenpäivä • International Women’s Day | ZONTA ROSE DAY

Yksi kaksivuotisista tavoitteistamme on tällä toimintakudella nostaa kansainvälinen naistenpäivä, suomen zonta-kerhto toimesta näkyviin paikallistasolla järjestämällä näkyvyyttä, tapahtumia tai tietoiskuja päivän teemaan liittyen.

#Zonta #ZontaD20 #ZontaDistrict20 #ZontaInternational #ZontaRoseDay #Naistenpäivä #Kvinnodagen #Naistepäev #Womensday #Kansainvälinennaistenpäivä #Internationellakvinnodagen #Rahvusvahelinenaistepäev #InternationalWomensDay #IWD2022 #Naisjärjestöt

Zonta Rose Day, celebrated alongside IWD, gives people an opportunity to reflect on past achievements and honor the current efforts of champions for gender equality by donating to the Zonta Foundation for Women

www.zonta.org/roseday

YK:n julistamaa kansainvälistä naistenpäivää vietettiin ensimmäisen kerran maaliskuun 8. päivänä vuonna 1975. Samana vuonna vietettiin YK:n kansainvälistä naisten teemavuotta, jota seurasi naisten vuosikymmen 1976-1985 sekä useita naisten maailmankonferensseja. Naistenpäivän historia ulottuu kuitenkin jo 1900-luvun alkuun. Vuonna 1910 Kööpenhaminassa kokoontunut sosialistinen internationaali päätti naistenpäivän vietosta, tarkoituksena edistää naisten äänioikeutta ja naisasialiikettä.

Sukupuolten välisen tasa-arvon periaate on vahvistettu jo YK:n peruskirjassa vuonna 1945. Kaikkinaisen naisten syrjinnän poistamista koskeva yleissopimus hyväksyttiin YK:ssa vuonna 1979. Suomi ratifioi sopimuksen vuonna 1986.

Neljännessä naisten maailmankonferensissä Pekingissä vuonna 1995 hyväksyttiin Pekingin julistus ja toimintaohjelma, jonka tavoitteena on aktiivisesti vaikuttaa naisten oikeuksien toteutumisen tiellä olevien esteiden poistamiseen. Suomi on sitoutunut Pekingin asiakirjan tavoitteisiin.

Tasa-arvon ja naisten oikeuksien edistäminen on myös tärkeä osa Agenda 2030 -tavoitteita. Tavoitteen 5 päämääränä on sukupuolten tasa-arvo sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja mahdollisuuksien vahvistaminen kaikilla sektoreilla.

Tiesitkö, että

  • Maailmassa kuolee lähes 47 000 naista vaarallisen abortin seurauksena vuosittain.
  • Yli 40 prosenttia suomalaisista naisista on joutunut miehen tekemän fyysisen tai seksuaalisen väkivallan tai uhkailun kohteeksi 15 vuotta täytettyään.
  • Yli 50 prosentilla kaupungeissa asuvista naisista ja tytöistä puuttuu vähintään yksi seuraavista: puhdas vesi, tarpeelliset käymälä- ja peseytymistilat, kunnollinen asunto ja riittävä elintila.
  • Naisten ansiot ovat Suomessa keskimäärin 16 prosenttia miesten ansioita pienemmät. Maailmanlaajuisesti palkkaero on 22 prosenttia.
  • Naisten osuus kansanedustajista on maailmanlaajuisesti vain noin neljännes.

International Women’s Day


Tapahtuman tiedot

  • Aika:

Pin It on Pinterest