10.12.2023 Kansainvälinen Ihmisoikeuksien päivä | Human Rights Day

YK:n yleiskokous hyväksyi 10. päivä joulukuuta vuonna 1948 ihmisoikeuksien yleismaailmallisen julistuksen. Vuonna 1950 yleiskokous julisti joulukuun kymmenennen päivän ihmisoikeuksien päiväksi. Unesco antoi myös vuonna 1997 julistuksen ihmiskunnan yhteisistä vastuista Universal Declaration of Human Responsibilities. Sen mukaan jokaisella on velvollisuus kohdella muita inhimillisesti ja vastustaa fanatismia, vihaa ja syrjintää.

Ihmisoikeuksien päivän tavoitteena on juhlistaa niitä oikeuksia, joita harjoitamme päivittäin. Ihmisoikeudet eivät kuitenkaan ole itsestäänselvyyksiä kaikkialla maailmassa. Päivän toisena tärkeänä tavoitteena on muistuttaa oikeuksien mukaan tuomista velvollisuuksista sekä jokaiselle kuuluvasta vastuusta edistää ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti.

Kuten todettua, ihmisoikeuksia on määritelty, säädetty ja vahvistettu lukuisia kertoja. Tästä huolimatta epäkohdat niiden toteutumisessa ovat maailmanlaajuinen vitsaus, eikä Euroopan valtioissakaan aina kunnioiteta kansainvälisiä säädöksiä, vaikka usein kansalliset mediat keskittyvätkin epäoikeudenmukaisuuksiin maailman muissa kolkissa. Joskus suljemme silmämme asioilta, jotka ovat meille liian arkipäiväisiä ja tätä kautta vaikeasti lähestyttäviä – tänä teemapäivänä onkin hyvä kerätä rohkeus yhdessä kansainvälisen yhteisön, kansalaisyhteiskunnan ja muiden toimijoiden kanssa ja puuttua niihin epäkohtiin, jotka kohtaamme omassa arjessamme ja joihin voimme omilla toimillamme vaikuttaa.

 

Teemapäivän kotisivut tästä!


Tapahtuman tiedot

  • Aika:

Pin It on Pinterest