Tyttöjen ja naisten aseman parantaminen ei katso sukupuolta – Erposta Zonta

Lahden Zontakerho on tehnyt historiaa ottamalla varsinaiseksi jäsenekseen ensimmäistä kertaa miehen. Eläkeikään ehtinyt toimittaja, Erpo Heinolainen on aloittanut zonta-uransa toteuttamalla kerhon vaikuttamistoimikunnan kanssa Zonta Says No -kampanjaan liittyvän tapahtuman Lahdessa.

Erpo on kiertänyt elämänsä aikana eri puolilla maailmaa ja nähnyt, miten naisten ja tyttöjen asema on haavoittuva esimerkiksi Aasiassa, Afrikassa ja Keski-Amerikassa, vaikka hänen mielestään kotimaassakin tekemistä riittää.

  • Globaalisti tärkeintä on tyttöjen aseman ja mahdollisuuksien parantaminen, sillä vain sitä kautta saadaan pysyviä muutoksia. Kun toimii tyttöjen hyväksi, toimii koko yhteisön hyväksi, Heinolainen sanoo.

Zonta-järjestön tavoitteissa ja toimintatavoissa hän sanoo löytäneensä kutakuinkin kaiken sellaisen, mitä itsekin arvostaa: pitkät projektit selkein tavoittein, kokeneiden olemassa olevien organisaatioiden toteuttamana.

Kahden siskon veljenä ja kahden tyttären isänä Erpo on tottunut näkemään asioita myös naisten ja tyttöjen näkökulmasta. Hänen elämänasenteessaan on myös paljon sellaista, mikä sopii hyvin vapaaehtoistyöhön zontissa: halu oppia uutta joka ikinen päivä, mahdollisuus ideoida ja toimia yhdessä hyvän asian eteen.

  • Yhtä tärkeää kuin on naisten lasikattojen rikkominen miehisissä organisaatioissa, on kutsua miehet mukaan perinteisiin naisorganisaatioihin, hän arvioi.

Turvaverkkoon oransseja solmuja Lahden Karismassa

Tule ottamaan kantaa lähisuhdeväkivaltaa vastaan Lahden Karisman kauppakeskukseen lauantaina 26.11.2022 klo 12 -16.

Lahden zontakerholaiset solmivat symbolista turvaverkkoa oranssilla nyörillä Karisman aulassa muistuttaakseen, että jokaisella ihmisellä on oikeus turvalliseen elämään ilman pelkoa minkäänlaisesta väkivallasta.

Kenen turvallisuutta sinä haluaisit muistaa solmullasi? Miten sinun turvallisuudestasi huolehdittiin, kun olit pieni lapsi? Tule tekemään solmu.

Karisman tapahtuma starttaa 16-päiväisen kansainvälisen YK:n alaisen UN Women oranssin kampanjan, jossa kiinnitetään huomiota järkyttävän yleiseen, naisiin ja tyttöihin kohdistuvaan väkivaltaan ja sen torjumiseen.

Naisiin kohdistuva väkivalta on ihmisoikeusrikos.

Lahdessa kampanjaan osallistuvat Zontien kanssa myös paikalliset soroptimistit. Muun muassa  Launeen Kirkkopuistossa sijaitsevat Launeen neidot-patsas valaistaan oranssilla.

Tyttöjen päivän kävelyä siivittivät sade ja kulttuuri Lahdessa

Lahden Zontakerho keräsi varoja Zonta Internationalin tyttöjen asemaa kohentaviin palveluohjelmiin kävelemällä. Sadevehkeet päällä, sontikat ojossa ja pientä purtavaa nauttien Zontat kiersivät ystävineen Pikku-Veskun rantaa, kuuntelivat vesiurkuja ja tutustuivat taiteilija Olavi Lanun veistospuistoon.

Tilaisuuden aluksi kerhon puheenjohtaja Päivi Kuisma kertoi kävelijöille, mitä kansainvälisen Zontajärjestön tyttöjen auttamiseen keskittyvät palveluohjelmat sisältävät eri puolilla maailmaa. Perussa keskitytään teini-ikäisten tyttöjen terveyspalvelujen kohentamiseen, Madagaskarilla koulutetaan tyttöjä selviytymään ilmastokatastrofista, Itä-Timorissa ja Papua-Uudessa-Guineassa torjutaan lähisuhdeväkivaltaa sekä 12 maassa jatkuu työ lapsiavioliittojen estämiseksi.

Zonta Internationalin monivuotiset palveluprojektit toteutetaan keräämällä varoja YK:n alaisille alajärjestöille. Noin 30 000 Zontaa kautta maailman osallistuu varainhankintaan.

 

Olavi Lanun veistospuiston töiden synty ja töiden tekijä tulivat kävelijöille tutuksi Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistysaktiivin Kirsti Nenyen johdolla. Nenye muisteli, kuinka vanha ystävänsä Olli käytti mm. läheisiään työkaluna rakentaessaan kestävää muottia betonifiguureilleen.

Lanun voimallisesta luontosuhteesta kumpusi ideoita, materiaaleja ja kuvia niin veistoksiin, figuureihin, valokuviin kuin myös maalauksiin. Ollia inspiroi Nenyen mukaan myös yhteisöllisyys ja poikkitaiteellisuus, joka ilmeni yhteisinä produktioina erilaisten taiteilijoiden kesken.

Nenye arvioi, että Lanun henki elää edelleen lahtelaisessa kulttuurielämässä ja synnyttää  uusia poikkitaiteellisia projekteja. Hän myös lupaa, että lähivuosina uudessa taidemuseossa, Malvassa, nähdään Lanun töitä isommastikin.