Lahden satama

Lahti kuuluu Suomen 10 suurimman kaupungin joukkoon, asukkaita on 120 000. Lahti on laajasti tunnettu urheilukaupunkina ja saanut arvostusta kansainvälisesti myös ympäristö- ja muotoiluosaamisesta sekä korkeatasoisista kulttuuripalveluista. Lahden Sibeliustalossa soittaa maailmanluokan orkesteri Sinfonia Lahti, kaupungin perinteikkään jalkapalloseuran Lahden Reippaan, nykyisin FC Lahti, riveistä on noussut yksi Suomen parhaista futareista, Jari Litmanen, Lahti on isännöinyt useat hiihdon MM-kisat ja kaupungin turkoosilla jääkiekkojoukkueella Pelicanseilla on vankka kannattajakuntansa.

Kaupunki sijaitsee melko lähellä Suomen väestöllistä keskipistettä eli kohtaa, johon kaikilla suomalaisilla on keskimäärin lyhin matka. Lahti on maanteiden ja rautateiden risteämiskohta, ja liikenneyhteydet ovat hyvät ja nopeat joka suuntaan. Lahti sijaitsee Kymijoen vesistöön kuuluvan Vesijärven etelärannalla. Ensimmäinen Salpausselkä kulkee kaupungin kautta. Renkomäen Ristolassa tehtyjen kaivauksien perusteella Lahden seudulla oli asutusta jo 9 000 vuotta sitten, mikä tekee Lahden alueesta erään Suomen vanhimmista tunnetuista asuinpaikoista.

Lahdessa kaupunkielämä on aktiivista, arki sujuvaa ja monipuolinen asuinympäristö on viihtyisä. Asukkaat arvostavat kaupungin monipuolisia palveluja, lyhyitä välimatkoja ja luonnonläheisyyttä, ja matkailijat ihastuvat luonnonläheiseen kaupunkikuvaan ja tapahtumatarjontaan.

Lahti sai kaupunkioikeudet vuonna 1905. Vuoden 2016 alusta Lahti ja Nastola yhdistyivät uudeksi Lahden kaupungiksi.

Tulevaisuuden Lahti ottaa yhä enemmän asukkaat mukaan kaupungin kehittämiseen. Kaupungin rooli Lahden ja Lahden seudun vetovoiman kasvattamisessa voimistuu. Lahden vetovoimatekijöitä ovat jatkossakin ympäristöosaaminen, korkeatasoiset kulttuuripalvelut ja tapahtumat sekä toimivat palvelut.

Lahden seutu muodostuu Päijät-Hämeen kunnista, jotka ovat Lahti, Heinola, Asikkala, Hollola, Hartola, Kärkölä, Sysmä, Orimattila ja Padasjoki. Lahden seutu on Suomen viidenneksi suurin kaupunkiseutu ja 200 000 asukkaan elinvoimainen keskus. Lahden kaupunki sekä ympäröivät muodostavat moni-ilmeisen kokonaisuuden, jossa urbaani kaupunkielämä ja idyllinen maaseutu kirkonkylineen ovat lähellä toisiaan.