Väkivallan edessä ei pidä lannistua ja vaieta

Lahtelaiset naisjärjestöt, Lahden Zontakerho, Soroptimistit ja Lahden alueen Nytkis ry yhdistivät voimansa 25.11.2023, kansainvälisenä päivänä naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi.

Lahden Lanun aukiolla pidetyssä tilaisuudessa kudottiin yleisön kanssa turvaverkkoa ja keskusteltiin tavoista lopettaa väkivalta.

Tilaisuudessa puhunut diakonia- ja kehitysjohtaja Anne-Maria Karjalainen Dilasta muistutti, että esimerkiksi terveydenhoitoalan ammattilaiset kokevat nimittelyä ja jopa kotiovelle saakka ulottuvaa häirintää tai sosiaalisessa mediassa tapahtuvaa ahdistelua. Samoin opettajat raportoivat vanhempien taholta painostuksesta ja turvattomuudesta. Karjalainen epäili, että väkivaltaisella ja häiritsevällä käyttäytymisellä on kytköksiä näköalattomuuteen ja mielenterveyden ongelmiin.

Karjalainen muistutti, että väkivallan edessä ei pidä lannistua. Jokainen meistä voi osallistua häirinnän ja väkivallan torjuntaan.

– Meillä jokaisella on vastuu omasta käyttäytymisestämme, niin sosiaalisessa mediassa kuin kaikessa vuorovaikutuksessamme. Kannustan myös katselemaan ympärille ja kysymään naapurilta mitä kuuluu, olemaan ystäville avuksi ja työyhteisössäkin olemaan hereillä kollegojen hyvinvoinnin suhteen. Yksi konkreettinen tapa auttaa lähimmäistä on toimia vapaaehtoisena apuna, sanoi Karjalainen.