Humanitaarista työtä tekevät ihmiset, jotka työskentelevät päivästä toiseen alueilla, joille on vaikeaa tai mahdotonta päästä vaarallisten olosuhteiden takia ja joilla tästä huolimatta ja juuri tästä syystä ihmisten avuntarve on suurinta. Ilman näiden arjen sankarien uhrauksia köyhimmissä ja haavoittuvaisimmissa olosuhteissa elävien olot olisivat nykyistäkin hälyttävämpiä.
Vuonna 2021 maailmassa on 235 miljoonaa ihmistä humanitaarisen avun tarpeessa. Tämä määrä on noussut merkittävästi viime vuonna. Syitä ovat väkivaltaiset konfliktit, nälkä ja ilmastonmuutos. Koronapandemia on entisestään vaikeuttanut tilannetta.
Elokuun 19. päivänä vietettävän humanitaarisen päivän ajankohta ei ole sattuma: tuona päivänä vuonna 2003 vasta muutamia päiviä toiminnassa olleen Irakin YK-operaation päämajaan tehtiin tuhoisa isku Bagdadissa. Surmansa sai 22 YK:lle työskennellyttä ihmistä, mukaan lukien UNAMI-operaation ensimmäinen johtaja, erityisedustaja Sergio Vieira de Mello. Päivä on siis mitä sopivin hiljentymiselle ja humanitaarista työtä tehdessään surmansa saaneiden muistamiselle.
Vuonna 2020 humanitaarisen työn tekijöihin kohdistui 475 hyökkäystä ja 108 työntekijää kuoli, 242 loukkaantui ja 125 otettiin panttivangiksi.