Vuoden 2024 YWPA –stipendiaatti Isa Parviainen
Isa Parviaisen intohimona on robotiikka ja 4H-yrittäjyys. Hän haluaa innostaa tyttöjä murtamaan stereotypioita ja luomaan uraa teknologian parissa ja yrittäjinä.
Isa on toiminut kolme vuotta oppilaskunnassa ja ollut vuoden 2023 orimattilalainen finalisti. Hän on perustanut Olivia´s Waffle 4H-yrityksen ja vetänyt sitä 4 vuotta.
Kuusi vuotta Isa oli myös robotiikkatiimin jäsen, voitti kilpailuja ja edusti Suomea VEX Robotics World Championships -kilpailuissa Yhdysvalloissa. Hän vetää robotiikkakerhoa alakouluikäisille.
Tällä hetkellä Isa on Rotaryn nuorisovaihto-opiskelija Australiassa lukuvuonna 2024-2025.
Lukiosta valmistuttuaan hän aikoo opiskella biolääketiedettä ja haluaisi uran, jossa voi yhdistää robotiikka, kansaivälisyyttä ja luovuutta.
Stipendimatka on lisännyt Isa Parviaisen itsetuntoa ja sopeutumiskykyä
Kuva: Isa ja isäntäperheen äiti pitelevät vauvakorokotiilia.
Piirin YWPA-stipendiaatti Isa Parviainen Lahdesta nauttii täysillä vaihto-oppilasvuodestaan Australian Rockhamptonissa. Koti-ikävä on hellittänyt ja myös Aussie-slangin ymmärtäminen on kohentunut.
Katolisessa yksityiskoulussa hän opiskelee matematiikkaa, uskontoa ja englantia sekä suosikkiainettaan liiketaloutta. Isa on yllättynyt julkisten ja yksityiskoulujen suurista eroista. Yksityiskoulussa koulukuri on tiukka koulupukuineen ja meikkikieltoineen. Ennakkoluulot ja vähättely eri koulujen välillä surettavat häntä. Isan havaintojen mukaan perinteiset sukupuoliroolit ovat vahvemmat kuin meillä. Naiset hoivaavat ja tekevät kotitöitä meitä enemmän.
Naisten ja tyttöjen aseman parantumisesta australialaiset ovat kuitenkin ylpeitä. Tytöt pärjäävät koulussa hyvin, vaikka tieteen ja teknologian aloilla heitä on liian vähän. Naisten ja tyttöjen turvallisuudessa on Isan mukaan toivomisen varaa. Nuoret ovat koulussa tietoisia seksuaalisesta häirinnästä, eikä Isakaan mene yksin ulos kello 18 jälkeen.
Isa on seurannut uutisia ja havainnut, että perheväkivalta on Australiassa yleistä. Etenkin alkuperäiskansojen naiset päätyvät sairaaloihin tavallista useammin sen lisäksi, että he kokevat rasismia ja syrjintää esimerkiksi työmarkkinoilla. Paikallinen Zonta-kerho kerää sairaaloille vaatteita, jotta seksuaalisen väkivallan uhrit voivat pukeutua mukavammin, kun heidän omat vaatteensa viedään poliisin tutkintaan.
Isa iloitsee siitä, että hän on päässyt oppimaan mm. itsenäistymistä vaihdossa.
Päivi Kuisma, varapuheenjohtaja
Lahden Zonta-kerho