Ylikapellimestari Dalia Stasevskalle Lahden Zontakerhon Helmi-tunnustus

Lahden Zontakerhon Helmi-tunnustus 2023 on luovutettu ylikapellimestari Dalia Stasevska lle. Stasevska aloitti Sinfonia Lahden ylikapellimestarina ja orkesterin vuosittain Sibeliustalo ssa järjestämän Sibelius-festivaalin taiteellisena johtajana syksyllä 2021.
Hän on pyyteettömästi tukenut synnyinmaansa Ukrainan taistelua demokratian puolesta hyökkääjä Venäjää vastaan toimittamalla yhdessä Lahden seudun asukkaiden kanssa apua sodasta kärsiville. Stasevska on tekemässä myös isoa tasa-arvotekoa tallentamalla Sinfonia Lahden kanssa Suomen ensimmäisen naissinfonikon Helvi Leiviskän tuotannon. 
Vuonna 1982 menehtyneen 80-vuotiaan Helvi Leiviskän sinfoniat ja muu tuotanto on tallentamatta.
– Kuka nostaisi Helvi Leiviskän jalustalleen, ellen minä. Naisten on pidettävä huolta historiansa kertomisesta. Helvi Leiviskän kuolemasta on kauan aikaa, eikä hänen ansiokasta tuotantoaan voi kuunnella. Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuutta voi rakentaa merkityksellisen menneisyyden päälle, perustelee Dalia Stasevska toukokuussa 2023 tapahtuvaa tallennustyötä Sinfonia Lahden kanssa.
Helmi-tunnustus annetaan Lahden seudulla toimivalle henkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka on rohkeasti ja näkyvästi toiminut naisten ja tyttöjen aseman edistämiseksi.
Helmi-tunnustuksella Lahden Zontakerho haluaa huomioida toiminnan, joka toteuttaa kansainvälisen Zonta International -järjestön päämääriä parantaa naisten juridista, poliittista, taloudellista, koulutuksellista, terveydellistä ja ammatillista asemaa niin maailmanlaajuisesti kuin paikallisestikin.