Tyttöjen päivän kävelyä siivittivät sade ja kulttuuri Lahdessa

Lahden Zontakerho keräsi varoja Zonta Internationalin tyttöjen asemaa kohentaviin palveluohjelmiin kävelemällä. Sadevehkeet päällä, sontikat ojossa ja pientä purtavaa nauttien Zontat kiersivät ystävineen Pikku-Veskun rantaa, kuuntelivat vesiurkuja ja tutustuivat taiteilija Olavi Lanun veistospuistoon.

Tilaisuuden aluksi kerhon puheenjohtaja Päivi Kuisma kertoi kävelijöille, mitä kansainvälisen Zontajärjestön tyttöjen auttamiseen keskittyvät palveluohjelmat sisältävät eri puolilla maailmaa. Perussa keskitytään teini-ikäisten tyttöjen terveyspalvelujen kohentamiseen, Madagaskarilla koulutetaan tyttöjä selviytymään ilmastokatastrofista, Itä-Timorissa ja Papua-Uudessa-Guineassa torjutaan lähisuhdeväkivaltaa sekä 12 maassa jatkuu työ lapsiavioliittojen estämiseksi.

Zonta Internationalin monivuotiset palveluprojektit toteutetaan keräämällä varoja YK:n alaisille alajärjestöille. Noin 30 000 Zontaa kautta maailman osallistuu varainhankintaan.

 

Olavi Lanun veistospuiston töiden synty ja töiden tekijä tulivat kävelijöille tutuksi Päijät-Hämeen taidemuseoyhdistysaktiivin Kirsti Nenyen johdolla. Nenye muisteli, kuinka vanha ystävänsä Olli käytti mm. läheisiään työkaluna rakentaessaan kestävää muottia betonifiguureilleen.

Lanun voimallisesta luontosuhteesta kumpusi ideoita, materiaaleja ja kuvia niin veistoksiin, figuureihin, valokuviin kuin myös maalauksiin. Ollia inspiroi Nenyen mukaan myös yhteisöllisyys ja poikkitaiteellisuus, joka ilmeni yhteisinä produktioina erilaisten taiteilijoiden kesken.

Nenye arvioi, että Lanun henki elää edelleen lahtelaisessa kulttuurielämässä ja synnyttää  uusia poikkitaiteellisia projekteja. Hän myös lupaa, että lähivuosina uudessa taidemuseossa, Malvassa, nähdään Lanun töitä isommastikin.