Kesäillan online-konsertti hurmasi kodeissa

Zonta–kerho Helsinki I ry – Zontaklubben Helsingfors I rf. järjestämä perinteinen kesäillan konsertti toteutettiin tänä vuonna vallitsevista oloista johtuen Ritarihuoneen sijaan nauhoitettuna Munkkiniemen kirkosta. Esiintyjinä konsertissa kuultiin sellisti Tatu Kaupista, viulisti Essi Höglundia, sopraano Mari Paloa ja pianisti Matilda Kärkkäistä. Aivan ihastuttava tallenne oli konserttilipun ostaneiden katsottavana viikon ajan 9.6.2021 alkaen, ja näin upea musiikki pääsi valtaamaan kodit ja mökit ympäri Suomea.

Lisätietoa esiintyjistä ja konsertin ohjelmasta.

Tatu Kauppinen, sello & Matilda Kärkkäinen, piano

Tatu Kauppinen, sello & Matilda Kärkkäinen, piano

Essi Höglund, viulu & Matilda Kärkkäinen, piano

Essi Höglund, viulu & Matilda Kärkkäinen, piano

Mari Palo, sopraano & Matilda Kärkkäinen, piano

Mari Palo, sopraano & Matilda Kärkkäinen, piano

Näin konserttia taustoitti kerhomme jäsen Matilda Kärkkäinen:

Hyvä yleisö,

Zonta-kerho Helsinki I:n kevät- tai kesäillan konsertti on pitkäaikainen perinne, jonka suunnittelusta ja taiteellisesta toteutuksesta vastasi pitkään pianotaiteilija Marita Viitasalo. Konsertti on totuttu pitämään Ritarihuoneella upeissa puitteissa ja ilta on aina ollut sykähdyttävä kokemus. Se on myös ollut tärkeä mahdollisuus tavata Zonta-siskoja. Koronapandemian takia jouduimme perumaan konsertin vuosi sitten, eikä suunniteltu siirto syksyllekään onnistunut. Kerholle on kuitenkin tärkeää, että perinteemme ja ennen kaikkea avustuskohteemme eivät unohtuisi näissä vaikeissakaan oloissa. Pandemia on myös kohdellut meitä muusikoita, niin ammatissa jo toimivia kuin opiskelijoitakin, karulla tavalla. Toimintamme ydin – esiintyminen ja musiikin jakaminen yleisön kanssa – on ollut jo yli vuoden hankalaa, useimmiten mahdotontakin.

Näistä lähtökohdista lähti ajatus tehdä tänä vuonna konsertti taltioituna turvallisesti pienellä toimijajoukolla. Kerhomme perinne elää, äärimmäisen tärkeä avustustoimintamme pysyy käynnissä, ja me muusikot pääsemme esiintymään teille tämän taltioinnin avulla. Konsertin ohjelma on laadittu Marita Viitasalon luoman konseptin hengessä, mutta nuorta pianistia meillä ei tänä vuonna ole stipendiaattina. Sen sijaan meille esiintyy kaksi huippulahjakasta jousisoittajaa ja huikea sopraano Mari Palo.

Konsertin teokset ovat valikoituneet soittajien ehdotuksista. Halusimme valita konserttiin musiikkia, joka kertoo tarinoita ja antaa meille kaikille valoa ja toivoa vaikean vuoden jälkeen. Ohjelma alkaa Robert Schumannin Fantasiakappaleilla sellolle ja pianolle. Tätä ihastuttavaa teosta kuullaan myös klarinetilla soitettuna. Henri Wieniawskin Legenda eli kertomus liikkuu niin surullisissa kuin iloisissakin tunnelmissa. Johannes Brahmsin Scherzo eli leikki on osa Robert Schumannin ideoimaa sonaattia, jonka kaikilla neljällä osalla on eri säveltäjä. Taneli Kuusiston laulusarjan Keväästä kesään runot ovat Einari Vuorelan kynästä, ja sarja on omistettu säveltäjän vaimolle. Ralf Gothónin kansanlaulusovitukset ovat nousseet klassikon asemaan suomalaisessa musiikkielämässä, niin ratkiriemukkaita ja oivaltavia ne ovat.

Ensi vuonna olemme toivottavasti taas joukolla koolla Ritarihuoneella, kuten ennenkin!

Matilda Kärkkäinen

Kiitokset:

Munkkiniemen seurakunta
Kuvaustiimi Frederik Gamst-Nielsen ja Tomi Stenqvist
Konserttivirittäjä Matti Kyllönen
Munkkiniemen puutarhakeidas Oy

Lämpimät kiitokset myös konserttiyleisölle, esiintyjille ja konsertin järjestelyistä vastanneelle palvelutoimikunnalle!