Routanaisia sekä naisten solidaarisuutta parhaimmillaan

On hyvä, että historiankirjoituksessa on vihdoin nostettu esiin naisten rooli Suomen suuriruhtinaskunnassa, kun Venäjä aloitti vahvat venäläistämistoimet  ”sortokausien” aikana. Ilmiötä oivallisesti ja konkreettisen visuaalisesti kuvataan Päivälehden museon kokoamassa näyttelyssä ROUTANAISIA  – vastarintaa ja valistusta 1899-1906.

Helsinki 1 –klubimme sai helmikuun alussa tutustua kyseiseen näyttelyyn, jonka asiantuntevana oppaana meillä oli museonjohtaja Saila Linnahalme. Lisäksi saimme hänen myötävaikutuksellaan pitää kuukausikokouksemme tarjoiluineen museon kirjastossa – naisten solidaarisuutta parhaimmillaan…

Joukko aktiivisia naisia (perustajajäsenenä muun muassa myös kansanedustajana toiminut Tekla Hultin)  perusti salaseura Naiskagaalin vastustamaan venäläistämistoimia: muun muassa salakuljetettiin kiellettyä kirjallisuutta, hankittiin rahaa sen painattamiseen ja jaettiin tulenarkaa materiaalia naisverkostojen kautta. Naiset eivät suostuneet vain kahvinkeittäjiksi miesten johtamassa vastarintatyössä; he halusivat ja kykenivät toimimaan myös itse.

Nykykatsannon mukaan on vaikeaa arvioida, kuinka vaarallista Naiskagaalin toiminta oli, uhkana kotietsinnät ja maastakarkoitus. Mutta – kuten tiedetään – naiset ovat kekseliäitä. Salaiset kokoukset naamioitiin ompeluseuroiksi: siltä varalta että santarmit tulivat tarkastukselle, olivat kahvikupit ja käsityöt aina esillä. Routanaiset olivat todellisia rautanaisia. Kyseinen salaseuratoiminta on luonut hyvää pohjaa nykynaisten energiselle uutta luovalle toiminnalle.

Myös kuvataiteen puolella on alettu nostaa esiin naistaiteilijoita, jotka ovat jääneet 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun ”taiteen kultakauden” miestaiteilijoiden varjoon. Tasapuolista historiatulkintaa me zontat tervehdimme ilolla!

Ritva-Sini Merilampi

Kahdeksan kirjaa, joita Routanaisia-näyttelyssä suositellaan luettavaksi

Routanaisia-näyttelyssä suositeltua lukemistoa

Ruskan värejä, syysaurinkoa ja sauvakävelyoppeja kerhokokouksessa

Myrskystä oli kovasti varoiteltu, ja aamu oli sateinen. Zonta-kerho Helsinki 1:n lokakuun kuukausitapaaminen sai kuitenkin alkaa aurinkoisissa merkeissä. Pääsimme fysioterapeutti Tuula Schoultzin opastuksella kokeilemaan ”nykyaikaista” sauvakävelyä kauniissa syysilmassa Kaisaniemen puistossa. Lainasauvoja löytyi kaikille tarvitseville, ja varmasti laitamme uudet opit käytäntöön.

Raili Rauvala

Zontia syysauringossa

Zontia syysauringossa

Zontia syysauringossa

Taustalla upeat ruskan värit

Kolme sauvakävelevää naista

Iloisia sauvakävelijöitä

Luvassa paluu Ritarihuoneelle: Varmista nyt lippusi Kevätillan konserttiin ti 31.5.2022!

Koronavuosien tauon jälkeen Zonta–kerho Helsinki I ry – Zontaklubben Helsingfors I rf. pääsee järjestämään perinteisen Kevätillan konsertin tiistaina 31.5.2022 klo 19 Ritarihuoneella. Onnellisina toivotamme teidät lämpimästi tervetulleiksi nauttimaan upeasta musiikista arvokkaiden asioiden hyväksi!

Konsertissa esiintyvät

Miina-Liisa Värelä, sopraano
Anna-Liisa Bezrodny, viulu
Matilda Kärkkäinen, piano
19. Marita Viitasalo -stipendiaatti

Lipun hinta 40€ sisältää tarjoilun konsertin lopussa. Lippuja myyvät konsertin järjestävän Zonta-kerho Helsinki I:n jäsenet. Lipputilauksia ottavat vastaan mm.:

Agneta Ekstrand, agneta.ekstrand[a]pp.inet.fi
Marjut Kokko, marjutkokko[a]gmail.com
Riitta Salo, riittasalo[a]mac.com
Helena Mönttinen helena.monttinen[a]gmail.com
Johanna Lampinen, johanna.lampinen[a]iki.fi

Konsertin tuotto ohjataan kotimaassa mm. Tyttöjen Talon, Tukinaisen ja Luetaan yhdessä -toimintaan sekä Zonta Internationalin projektien kautta tyttöjen ja naisten terveyden sekä koulutuksen tukemiseen.

keltainenruusu