Teemme työtä naisten ja tyttöjen hyväksi Tampereella ja kansainvälisesti. Meidän kasvavassa kerhossamme on noin 30 jäsentä, jotka edustavat eri aloja

Miljoona roskapussia

Kerho osallistu YLEn roskapussikampanjaan. Vaikka kerättyjä roskapussia kertyi vain 32 kappaletta, olimme omalta osaltamme siistimässä Tampereen puistoja.

Helmikuu Lahja lautasella-tapahtuma to 8.2.2024  klo 17.00-19.30 Stålberg Lunch and Catering, Näsilinnankatu 26, Tampere.

Tapahtuma onnistui erinomaisesti. Lähes sata osallistujaa antoi  panoksensa Keltaisen Ruusun kampanjaan. Ruoka oli erinomaista ja iloinen puheensorina kertoi myös hyvästä seurasta. Taustamusiikista, ihanista ikivihreistä sävelistä, huolehti kerhomme jäsen Anneli Kesola.  Aamulehden vastaava päätoimittaja Sanna Keskinen kertoi juhlapuheessaan tyttöjen tulevaisuudesta. Piipahdimme myös nuoren ja vanhan Minnan vieraina Minnan salongissa.

Naistenpäivänä 8.3.2024

Palasin juuri Berliinistä lastenhoitokeikalta, kun sain toiveen kirjoittaa ajatuksiani kansainvälisestä naistenpäivästä teille, Zonta-sisaret.  Kiinnitin huomiota Saksassa siihen, että minulle tärkeät asiat olivat vahvisti esillä myös katukuvassa. Raitiovainuissa oli ytimekäs informaatiopaketti ilmaston lämpenemisestä vuodesta 1850 tähän hetkeen, ja rautatieasemalla pyöri mainos, jossa näkyivät Erdogan, Putin, Xi ja Trump, ja kuvien päälle ilmestyi teksti: Maailma tarvitsee enemmän naisia.  Mainos oli saksalaisen Bild-lehden, joka tietysti haluaa provosoida saadakseen lukijoita, mutta aiheen nostaminen esille juuri nyt oli lehdeltä hieno teko. Tuore World Economic Forumin Global Gender Gap 2023-raportti kertoo miesten ja naisten välisen kuilun olevan yhä suuri ja edistyksen vaatimatonta. Islanti oli noussut kärkeen, ja meillä on Norjan jälkeen kunnia ja etuoikeus olla kolmantena. Saksa oli noussut kuudenneksi. Mutta monessa asiassa on meilläkin tehtävää, esimerkiksi sukupuoleen perustuvan väkivallan lopettaminen, samapalkkaisuuden vaatiminen, sukupuolten välisen kuilun kaventaminen miesvaltaisilla aloilla ja paljon muuta. Vigdís Finnbogadóttir, Gro Harlem Brundtland, Angela Merkel, Tarja Halonen, Anneli Jäätteenmäki, Mari Kiviniemi, Sanna Marin. Islannissa, Norjassa, Saksassa ja Suomessa, kaikissa edellä mainituissa maissa naisia on toiminut myös poliittisesti merkittävillä paikoilla: presidenttinä, liittokanslerina, pääministerinä. Silloin he ovat myös olleet roolimalleina ja esikuvina monille tytöille ja naisille, miksei myös pojille ja miehille. Kun saamme poliittisten päättäjien paikoille naisia, myös muilla alueilla, esimerkiksi tieteissä, taiteissa ja yrityselämässä, heitä on helpompi tukea ja nostaa esille. Kun kuuluu mukaan, voi tuntea oman merkityksensä, antaa tärkeän panoksensa kehitykseen, ja voimaantua myös itse.

Jos naisten ja miesten tasa-arvon toteutuminen olisi lähempänä, voisimme alkaa puhua enemmän ihmisistä ja ihmisyydestä. Kun seisoin Berliinin muurin äärellä, jonka murtuminen vuonna 1989 lopetti kylmän sodan ja yhdisti Euroopan ja Saksan, en voinut olla kysymättä, onko ihmiskunnan muisti näin lyhyt. Tarvitsemme parempia päätöksiä. Maapallo tarvitsee parempia päätöksiä, ja niitä saadaan, jos niitä tekemässä on kaikkia sukupuolia.

Tänään me Zontat liitymme juhlimaan naisten aseman edistämiseen liittyviä saavutuksia, ja myös omaa Zonta Rose Day -päiväämme, jolloin kunnioitetaan sukupuolten tasa-arvon puolesta työskentelevien henkilöiden ponnisteluja. Mitä sinä olet ajatellut tehdä tänään?

Päivi

Päivi Salpakivi-Salomaa, varapuheenjohtaja, Zonta-kerho Tampere I

Muista myös  Maaliskuu Minna Canthin päivän- kansallispukutapahtuma 19.3.2024 klo 18.00 Tampereen Suomalaisella Klubilla