AJANKOHTAISTA

Zonta International Young Women in Public Affairs 2024 -stipendihaku auki

Hiidenveden Zonta -kerho etsii 16‒19 -vuotiaita naisia hakijoiksi kansainväliselle Young Women in Public Affairs -stipendille. Zontien kansainväliset stipendiohjelmat kannustavat nuoria naisia eteenpäin vaikutusvaltaisiin tehtäviin.
  • Kansainvälinen YWPA- stipendi on muhkeat 5 000 USD. Sen myöntämisessä arvioidaan hakijoiden aktiivisuutta opinnoissa mutta myös panostusta yhteiskunnalliseen toimintaan, kuten vapaaehtoistyöhön
  • Piiri 20, johon kuuluvat Suomen ja Viron Zonta-kerhot, valitsee oman hakijan ehdolle stipendin saajaksi. Yhteensä YWPA-stipendin saa maailmanlaajuisesti 37 nuorta yhteiskunnallista vaikuttajaa.
Hakemus tehdään Hiidenveden Zonta-kerhon kautta. Hakemuksen kieli on englanti, ja siihen tarvitaan mm. kaksi suosittelijaa. Lue lisää hakukriteereistä.

Englanninkieliset ohjeet sekä hakulomake Zonta Internationalin sivulla.

Kiinnostuitko? Kysy lisää zontahiidenvesi (at) gmail.com viimeistään 1.3.2023. Yhteydenotto kannattaa tehdä heti alkuvaiheessa, sillä autamme hakemuksen laadinnassa.

 

Zontat sanovat EI naisiin kohdistuvalle väkivallalle

Zonta International liittyy YK:n ”Oranssit päivät” – kampanjaan Zonta Says NO to Violence Against Women – teeman alla.

Kampanja käynnistyi vuonna 2012 ja sen kautta Zonta- kerhot ympäri maailman ovat lisänneet tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta.

Tämä vuosittainen kampanja alkaa 25.11. joka on YK:n kansainvälinen päivä naisiin kohdistuvan väkivallan lopettamiseksi. Kampanja päättyy YK:n ihmisoikeuksien päivään 10.12. Näiden 16 ns. aktivisminpäivän aikana tapahtuu Zonta Says NO –tunnuksen alla ympäri maailmaa.

Hiidenveden Zonta -kerho haluaa tänä vuonna lisätä tietoisuutta naisiin ja tyttöihin kohdistuvasta väkivallasta. Ensimmäinen askel asioiden muuttamiseksi on ymmärtää, että epäkohta on todellinen ja asioiden pitää muuttua.

Lukuisat vihtiläiset vaikuttajat ovat mukana ”EI naisiin kohdistuvalle väkivallalle” -kampanjassamme. Kiitos! Yhdessä vaikutamme enemmän. Seuraa kampanjaamme kerhon somekanavissa.

Lue lisää https://zonta.fi/zonta-says-no/

Leijat Nummelan Satumetsän yllä

Koko perheen tapahtuma Leijat Nummelan Satumetsän yllä järjestetään yhdessä usean toimijan kanssa 19.8.2023 klo 10-15 Nummelan lentokentällä sekä sen läheisyydessä Tarmon majalla. Myös Hiidenveden zontakerho on mukana järjestämässä mukavaa tekemistä ja toivottaa kaikki tervetulleiksi mukaan.

Satumetsässä Tarmon hiihtomajalla (Hiidenvedentie, Nummela) on erilaisia puuhapisteitä:

Vihdin kuvataidekoulu pitää leijapajaa, Mirkun talli ajeluttaa lapsia poneilla klo 10-12, Vihdin kunnankirjasto virittää peikkojen taikapadan, Vihdin rennot heittelijät (ViRHe ultimate) opastavat frisbee-heittoja, Vihdin Taitoluistelijoiden pisteellä tapaat perhosia ja keijuja. Vihdin Salisusien pelikaukalossa pääsee kokeilemaan salibandya. Artway järjestää taiteellista tekemistä ja Mannerheimin lastensuojeluliiton Vihdin osasto ohjaa metsäistä kivimaalausta. Musiikkileikkikoulu Ti-Ti-Taa laulattaa ja leikittää lapsia. Tanssiopisto Vinhan pisteellä liikutaan ja Taekwondo Vihti etsii jalan ja käden polkua. Minni Jääskeläinen tekee kasvomaalauksia ja Zontakerho Hiidenveden keppihevosradalla voi tuntea vauhdin hurmaa. Musiikkileikkikoulun vetäjä Marjo Suominen ohjailee kävijöitä kuulutuksin.

Lentokentän alueella esitellään purjekoneita, ultralentokoneita, lennätetään radio-ohjattavia lennokkeja. Vanhan hallin kulmalla pääsee tutustumaan purjelentosimulaattoriin ja uusien hallien ovet ovat avoinna.

Suuria leijoja lennättää sään ja tuulen niin salliessa lentokentän puolella Vihdin leijaseura.

Tapahtumaan voi varata peräkonttikirppispaikan lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: vihti@lions.fi. Lisätietoja saa ilmoittautumisen jälkeen. Paikka maksaa 20 euroa.

Zontakerho avaa paikalle kahvilan ja myy hattaroita. Lions Club Vihti myy makkaraa, hotdogeja, muurinpohjalettuja ja pehmiksiä. Clubilta voi majalla ostaa leijoja, itselleen lennätettäviksi ja Vihti-viirejä erikorkuisiin lipputankoihin.

Satumetsälle pääsee parhaiten kävelemällä. Jos tulet autolla, autot parkkeerataan koulukeskuksen pihaan, josta ohjataan edelleen alikulun kautta tapahtumaan.

Tilaisuudessa voi varata lentoja purjekoneisiin: 110 eurolla pääsee 500 metrin korkeuteen ja 210 eurolla kilometriin. DC -3 kyytiin pääsee varaamalla lennon ennakkoon osoitteesta https://www.dc-ry.fi/jasenlennot.

Nummelan lentokenttäyhdistyksen (EFNU) Tower Cafe on avoinna vanhassa lennonjohtotornissa. Ohjaus Airhotellin läheiseltä parkkipaikalta tai kentältä.

Tilaisuuden järjestävät Lions Club Vihti, Zontakerho Hiidenvesi ja Nummelan lentokenttäyhdistys.

Kerhomme järjestämään aluetapaamiseen kokoontui zontia kymmenestä kerhosta

Päivän tärkeimmät asiateemat olivat valtakunnallisen kampanjan digihäirintää vastaan – suunnittelu ja keskustelu ja ideointi jäsenhankinnasta. Mutta uutta voimaa saimme myös vapaamuotoisesta yhdessäolosta ja ajatusten vaihdosta eri kerhojen jäsenten kesken.

Aluetapaamiseen Joutselan kulttuurihistoriallisissa maisemissa 18.3.2023 kokoontui jäseniä Alue 5:n kerhoista. Alue 5 kattaa pääkaupunkiseudun reunuskuntia, mutta laajalla haarukalla: Maarianhamina, Hanko, Raasepori, Lohja, Hiidenvesi (Vihti-Karkkila), Sipoo, Tuusula-Kerava-Järvenpää, Porvoo, Heinola, Lahti, Hyvinkää, Riihimäki, Hämeenlinna. Tänne Vihtiin saimme mukaan osallistujia kymmenestä kerhosta.

Pelkän kokouksen lisäksi päivään kuului myös tutustumista kokouspaikkakuntaan. Puhujaksi olimme kutsuneet Seija Lukkalan ja päivän päätteeksi vierailimme hänen yrityksessään Globe Hopessa.

Lisää kuvia ja tietoa päivästä löytyy Meidän kerhomme – otsikon alta Meistä kirjoitettua osiosta.

Toivoa, ei väkivaltaa – Avoin luentotilaisuus

Kerhomme järjesti 29.11.2022 Toivoa, ei väkivaltaa – avoimen luentotilaisuuden. Kiitämme lämpimästi kaikkia esiintyjiä ja osallistujia. Vaikka esitykset vaikuttavuudellaan vetivät hiljaiseksi, tilaisuus todella antoi toivoa.

Lapsuudenperheessään väkivaltaa todistaneen Maria Guzenina etäyhteydellä välittämä viesti oli, että on tärkeää antaa signaali, että kenenkään ei tarvitse yksin jäädä kantamaan kohtuuttomia taakkoja. Väkivalta ei ole vain aikuisten välinen asia vaan heijastuu aina myös lapsiin. Se ei myöskään ole vain perheen sisäinen asia vaan koko yhteiskunnan asia. Kukaan ihminen ei ole saari, väkivalta heijastuu aina myös muualle. Toivoa antaa tieto, että rankoistakin kokemuksista voi selviytyä.

Onneksi on ihmisiä, jotka auttavat hankalassa tilanteessa olevia, väkivaltaa kokevia asiantuntemuksellaan ja kokemuksellaan pääsemään irti vaurioittavasta tilanteesta. Vaikka resursseja voisi olla enemmänkin, Vihdissä seurakunnan diakonit tekevät hyvää yhteistyötä Karviaisen perheneuvojien ja psykiatristen sairaanhoitajien kanssa esimerkiksi järjestäessään vertaistukiryhmiä lähi- ja parisuhdeväkivaltaa kokeneille naisille. Vihdissä on jo 15 vuoden ajan ollut toiminnassa ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät, seuraava ryhmä aloittaa heti alkuvuodesta, 13.1.2023. Nämä tahot mm. tekevät apua tarvitsevalle suunnitelman tilanteesta irtautumiselle, myös muuttokustannuksiin voi saada tukea, kertoivat perheneuvoja Miikka Heinonen ja diakoni Päivi Savolainen-Kauppila. Epävirallinen väkivallan ehkäisyryhmä toimii, mutta toiveissa kuitenkin on, että hyvinvointialueelle saataisiin virallinen työryhmä. Muita ammattilaisia myös koulutetaan kohtaamaan väkivaltaa kokevia. Sillä vuosien aikana kohtaamisissa naisten kanssa on todettu, että kannattaisi kysyä suoraan: Miten riitelette?  Onko suhteessanne väkivaltaa? Ja suuri riski on, että työntekijä ei kestä kuulla mitä kuulee, ei kysy lisää tai ei tiedä mitä tehdä. Lapsi taas usein ottaa vanhemman tunteen, jos ei pysty kestämään tilannetta ja kantaa itse sen häpeän eli menee piiloon. Joskus lapset luulevat itse aiheuttaneensa tilanteen. Koulutustyössä myös ennaltaehkäisyn näkökulma on tärkeä. Toivoa on koska näitä asioita ajatellaan ja paremman eteen tehdään töitä.

Lopuksi Duo E. Alavillamo esitti Elina Alavillamon tekemän laulun, joka kertoo toivoa herättävästi aidon rakkauden parantavasta voimasta. Tämän jälkeen kerho palkitsi esiintyjät lämmittävillä villasukilla, joita meillä on onni saada toimintaamme tukevalta kutojalta.

Kuvissa yllä johtava diakoni Päivi Savolainen-Kauppila Vihdin seurakunnasta ja perheneuvoja Miikka Heinonen Karviaisesta, kuvissa alla juhlan koordinaattori Päivi Nikander ja puheenjohtaja Johanna Ovaska kerhostamme sekä alimpana Elina ja Esa Alavillamo Duo E.Alavillamo

Kuvaaja Paavo Hacklin