Toivoa, ei väkivaltaa – Avoin luentotilaisuus

Kerhomme järjesti 29.11.2022 Toivoa, ei väkivaltaa – avoimen luentotilaisuuden. Kiitämme lämpimästi kaikkia esiintyjiä ja osallistujia. Vaikka esitykset vaikuttavuudellaan vetivät hiljaiseksi, tilaisuus todella antoi toivoa.

Lapsuudenperheessään väkivaltaa todistaneen Maria Guzenina etäyhteydellä välittämä viesti oli, että on tärkeää antaa signaali, että kenenkään ei tarvitse yksin jäädä kantamaan kohtuuttomia taakkoja. Väkivalta ei ole vain aikuisten välinen asia vaan heijastuu aina myös lapsiin. Se ei myöskään ole vain perheen sisäinen asia vaan koko yhteiskunnan asia. Kukaan ihminen ei ole saari, väkivalta heijastuu aina myös muualle. Toivoa antaa tieto, että rankoistakin kokemuksista voi selviytyä.

Onneksi on ihmisiä, jotka auttavat hankalassa tilanteessa olevia, väkivaltaa kokevia asiantuntemuksellaan ja kokemuksellaan pääsemään irti vaurioittavasta tilanteesta. Vaikka resursseja voisi olla enemmänkin, Vihdissä seurakunnan diakonit tekevät hyvää yhteistyötä Karviaisen perheneuvojien ja psykiatristen sairaanhoitajien kanssa esimerkiksi järjestäessään vertaistukiryhmiä lähi- ja parisuhdeväkivaltaa kokeneille naisille. Vihdissä on jo 15 vuoden ajan ollut toiminnassa ammatillisesti ohjatut vertaistukiryhmät, seuraava ryhmä aloittaa heti alkuvuodesta, 13.1.2023. Nämä tahot mm. tekevät apua tarvitsevalle suunnitelman tilanteesta irtautumiselle, myös muuttokustannuksiin voi saada tukea, kertoivat perheneuvoja Miikka Heinonen ja diakoni Päivi Savolainen-Kauppila. Epävirallinen väkivallan ehkäisyryhmä toimii, mutta toiveissa kuitenkin on, että hyvinvointialueelle saataisiin virallinen työryhmä. Muita ammattilaisia myös koulutetaan kohtaamaan väkivaltaa kokevia. Sillä vuosien aikana kohtaamisissa naisten kanssa on todettu, että kannattaisi kysyä suoraan: Miten riitelette?  Onko suhteessanne väkivaltaa? Ja suuri riski on, että työntekijä ei kestä kuulla mitä kuulee, ei kysy lisää tai ei tiedä mitä tehdä. Lapsi taas usein ottaa vanhemman tunteen, jos ei pysty kestämään tilannetta ja kantaa itse sen häpeän eli menee piiloon. Joskus lapset luulevat itse aiheuttaneensa tilanteen. Koulutustyössä myös ennaltaehkäisyn näkökulma on tärkeä. Toivoa on koska näitä asioita ajatellaan ja paremman eteen tehdään töitä.

Lopuksi Duo E. Alavillamo esitti Elina Alavillamon tekemän laulun, joka kertoo toivoa herättävästi aidon rakkauden parantavasta voimasta. Tämän jälkeen kerho palkitsi esiintyjät lämmittävillä villasukilla, joita meillä on onni saada toimintaamme tukevalta kutojalta.

Kuvissa yllä johtava diakoni Päivi Savolainen-Kauppila Vihdin seurakunnasta ja perheneuvoja Miikka Heinonen Karviaisesta, kuvissa alla juhlan koordinaattori Päivi Nikander ja puheenjohtaja Johanna Ovaska kerhostamme sekä alimpana Elina ja Esa Alavillamo Duo E.Alavillamo

Kuvaaja Paavo Hacklin