Zontat ja tulevaisuuden johtaja talvimyrskyn keskellä 1.2.2018

 

Matilda Akkola

Töölössä sijaitsevassa italialaisravintolassa kokoontui talvimyrskyn keskellä iloinenjoukko Zontakerho Helsinki 1:sen kuukausikokoukseen osallistuvia jäseniä. Ulkona lumisateessa raitiovaunut juuttuivat raiteilleen, mutta se ei estänyt Zontasiskoja saapumastatorstaikerhon hengessä kokoukseen ravintola Sognoon. Monen sukupolven naiset ja äänekäs puheensorina muistuttivat italialaista sukuillallista.

Helmikuiseen kokoukseen osallistui parikymmentä henkilöä. Toivotimme peräti neljä uutta jäsentä tai jäsenkandidaattia tervetulleiksi tutustumaan toimintaamme. Kerhomme ehdokkaana ’Jane M. Klausman Women in Business Scholarship Program’ -stipendin piiriltä 20 saanut Matilda Akkola esittäytyi meille.

Matilda osoittautui upeaksi tulevaisuuden johtajaksi, joka avasi kerholaisille tavoitteitaan työelämässä. Hän opiskelee Aalto-yliopistossa pääaineenaan informaatioverkostot. Kuulimme, että Matilda on entinen maajoukkuepurjehtija. Hän kertoi olevansa erityisen kiinnostunut yritysten organisaation kehittämisestä, strategiasta, tulevaisuuden trendeistä sekä asiakas- ja käyttäjälähtöisyydestä.

Matilda teki kandidaattityönsä mentoroinnista yritysympäristössä. Parhaillaan hän tekee pro gradu -tutkielmaa design-ajattelusta yrityksissä. Hän kertoi olleensa opiskelijavaihdossa Namibiassa. Piirin stipenditoimikunnan mukaan Matilda on määrätietoinen ja laaja-alainen opiskelija, joka on opinnoissaan huomioinut tulevaisuuden kehityksen ja tekniikan vaikutuksen liike-elämän käytänteisiin ja henkilöstöresursseihin.

Matildalla on työkokemusta start up -yrityksistä. Hän oli esimerkiksi nopeasti kasvaneen Woltin ensimmäisiä työntekijöitä. Tulevaisuudessa Matilda näkee itsensä suuressa, kansainvälisessä organisaatiossa.

Matilda kertoi arvostavansa piiri 20:n stipendiä (suuruudeltaan 1000 dollaria). Tämä tunnustus on kannustanut häntä ja mahdollistanut osaltaan vaihtojakson Namibiassa paikallisessa yliopistossa.

Matildan esittäytymisen jälkeen piirimme ’Foundation Ambasssador’ ja Helsinki IV -kerhon puheenjohtaja Anna Lauttamus-Kauppila esitteli meille Zonta-järjestön kansainvälisiä projekteja ja rahastoja. Anna kertoi, että Zonta-järjestöllä on YK:n kanssa yhteistyössä tehtävä Fistula-projekti, jossa hoidetaan kuntoon synnytyksessä pahoja vaurioita saaneita äitejä leikkauksin ja henkisen tuen avulla. Madagaskar-projektissa parannetaan Madagaskarin lasten, etenkin tyttöjen, koulutusta. Nepal-projektissa ehkäistään ihmiskauppaa ja Nigerin projektissa liian varhaisia avioliittoja.

Anna kertoi myös Zonta-järjestön kahdesta palvelurahastosta, joiden kautta varoja ohjataan kansainvälisiin projekteihin. Lisäksi Zontilla on kolme kansainvälistä stipendirahastoa. ’Jane M. Klausman Women in Business Scholarship Program’-rahasto jakaa tunnustuksia liike-elämän tutkintoja opiskeleville naisille. Amelie Earhart-rahasto taas jakaa apurahoja tohtorin tutkintoon tähtääville avaruus- ja ilmailualan tutkimuksia tekeville naisille. Kolmas eli Young women in public affairs -rahasto palkitsee nuoria naisia, jotka osallistuvat yhteiskunnallisiin asioihin ja osoittavat kykynsä vapaaehtoistyön johtotehtävissä.

Lumisateen jo tauottua Töölön iltaan poistui joukko naisia, jotka olivat saaneet jälleen mukaansa annoksen tietoa Zontien kansainvälisistä projekteista ja tietenkin aimo annoksen yhteisöllisyyttä. ​

Marjut Kokko