Brahms, Chopin, Kuula ja Puccini soivat kevätillassa

Zonta-kerho Helsinki I – Zontaklubben Helsingfors I järjesti jälleen perinteisen Kevätillan konsertin Ritarihuoneella 23.5.2017. Ritarihuoneen sali loi musiikille suurenmoiset kulissit.  Konsertin tuotto ohjataan Suomessa Tyttöjen talon ja Luetaan yhdessä -verkoston toimintaan sekä Zonta Internationalin projektien kautta naisten ja tyttöjen terveyden ja koulutuksen tukemiseen.

Matilda Kärkkäinen säestää sellisti Tuomas Lehtoa (kuva: Johanna Lampinen, Zonta-kerho Helsinki I)

Saimme viettää hyväntekeväisyyskonserttimme kauniissa kevätillassa nyt jo 28:nen kerran.  Edellisten vuosien konserttien perusteella ilta oli odotuksia täynnä, ja nytkin oli  mieltä kohottavaa jo nousta uusgoottilaisen Ritarihuoneen rappuja ylös toiseen kerrokseen, missä runsain kukka-asetelmin somistetut pöydät odottivat vieraita.

Salin täytyttyä kuulijoista puheenjohtajamme Eeva Larjomaa toivotti vieraat tervetulleiksi ja kertoi kerhomme päämäärästä tukea tyttöjä ja naisia.

Sitten päästiinkin jo vauhdikkaaseen alkuun musiikin voimin, kun sekä Marita Viitasalo ja Matilda Kärkkäinen soittivat nelikätisesti kaksi Brahmsin Unkarilaista tanssia, ja ilta oli hyvässä brinjantissa vauhdissa.  Bösendorfer-flyygeli, jolla soitettiin, oli tehtaan uusinta mallia, johon on tukevoitettu korkeiden äänten sointia. Soitin on kuulemani mukaan saanut ihastuneen vastaanoton konserttipianisteilta, ja näin mekin saimme siitä nyt esimakua.

Sellisti Tuomas Lehto säestäjänään Matilda Kärkkäinen soitti Robert Schumannin Adagion ja Allegron. Ritarihuoneen akustiikka tuki musiikkia, joka tuntui nousevan taivaisiin, sointi oli sydämiä sulattava, kauniisti soiva,  täyteläinen. Myös Fredrik Chopinin kappaleet koskettivat kuulijoita syvästi. Tuomas Lehdon soittoa voimme kuulla Radion sinfoniaorkesterin konserteissa, jossa hän on 1. soolosellisti muiden kansainvälistenkin esiintymistensä ohella. Matilda Kärkkäinen, väiteltyään hiljattain Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa musiikin tohtoriksi, toimii Itä-Helsingin pianonsoiton ja säestyksen lehtorina sekä kamaripianistina Sibelius-Akatemiassa.

Sopraano Tiina-Maija Koskela on saamassa kuuluisuutta maailmalla Verdin ja Wagnerin tulkinnoistaan. Nyt kuulimme Marita Viitasalon säestämänä Tiina-Maija Koskelan upeaa sopraanoa, jolla hän maalaili suomalaisia tunnelmia ja tuntoja Kuulan lauluja esittäessään. Konsertin lopussa hän lauloi myös kolme ooppera-aariaa: Dvorákin Rusalkasta, Puccinin La Bohèmesta sekä Kálmánin Mustalaisruhtinattaresta.  Marita Viitasalo puolestaan on tehnyt monipuolisen ja menestyksekkään uran esiintyen niin kotimaassa kuin ulkomaillakin sekä solistina että säestäjänä sekä aiemmin mm. Sibelius-Akatemian pianomusiikin lehtorina.

Ritarihuoneen sali loi suurenmoiset kulissit kaikelle musiikille. Ääni kimpoili kauniin kasettikaton ja seinien kautta tasaisesti koko saliin. Akustiikka sopii musiikille. Lisää tunnelmaa tähän goottilaiseen saliin loivat aatelisvaakunat sekä suuret kullatut kattokruunut. Salin ja Suomen historia puhutteli.

Tämän vuoden Marita Viitasalo -stipendin sai nuori pianistilupaus Fanny Söderström (s.1993), joka juuri oli saanut toisen jaetun palkinnon Kuopion pianokilpailuissa. Hän esiintyy solistina sekä kamarimuusikkona niin Suomessa kuin Saksassakin. Kaikkien mieleen jäi säveltäjä Johannes Piirron Virta-teoksen elävästi soitettu kristallinkirkas veden solina pyörteineen sekä Chopinin taiturilliset myrskyn hetket, hienoa pianismia!

Marita Viitasalo esittelee stipendiaatti Fanny Söderströmin (kuva: Mirja Taranto, Zonta-kerho Pori I)

Konsertin jälkeen oli tarjolla suuhunpantavaa, niin syötävää kuin juotavaakin. Yleisö rupattelikin vilkkaasti tarjoilupöytien äärellä. Useilta tahoilta kuului, että konsertti oli hyvin kokonaisvaltainen elämys. Esiintyjät loistavia, kansainvälistä tasoa, musiikki kaunista, sopivasti tuttua, kimara suomalaista ja ulkomaalaista, laulu- ja instrumenttiosioita. Saattoi kuulemma vain nauttia jokaisesta minuutista. Mikäpä olisi sen parempi kiitos niin esiintyjille kuin järjestäjillekin.

Konsertin tuotto ohjataan Tyttöjen talon ja Luetaan yhdessä -verkoston toimintaan Suomessa sekä Zonta Internationalin projektien kautta naisten ja tyttöjen terveyden ja koulutuksen tukemiseen.

Kerhomme kiittää lämpimästi kahta pianotaiteilijajäsentämme Marita Viitasaloa ja Matilda Kärkkäistä, jotka yhdessä ovat suunnitelleet illan taiteellisen ohjelman.

Kiitokset myös sopraano Tiina-Maija Koskelalle sekä sellisti Tuomas Lehdolle pyyteettömästä esiintymisestä.

Toivotamme hienoa uraa stipendiaatillemme Fanny Söderströmille. Oli ilo kuulla Fannya.

Myös kerhon talkootyöläiset kantoivat kortensa kekoon. Näin saimme nauttia kauniista ympäristöstä  kukka-asetelmineen sekä suuhunpantavasta. Kiitokset!

Ja sydänlämmin kiitos kaikille konserttivieraillemme. Heidän tuellaan pystymme Zonta-järjestön kautta auttamaan tyttöjä ja naisia niin Suomessa kuin muissakin maissa.

Tavataan ja nautitaan jälleen ensi keväänä!

Anneli Nissilä

Kevätillan konsertin 2017 upeat esiintyjät (kuva: Mirja Taranto, Zonta-kerho Pori 1)