Kenelle lohjalaiselle naiselle haluaisit muistomerkin?

Kuka lohjalainen nainen sinun mielestäsi ansaitsisi tulla muistetuksi nyt ja tulevaisuudessa? Kenen kunniaksi haluaisit pystyttää muistomerkin?

Lohjalla elää ja on elänyt myös menneinä vuosikymmeninä ja -satoina merkittäviä, aikaansaapia ja jälkensä jättäneitä ihmisiä, miehiä ja naisia. Patsaita tai muistomerkkejä heille on kovin vähän, ja erityisen vähän on merkittävän naisen muistoa vaalivia kohteita.

Tänä keväänä 40 vuotta täyttävä Lohjan Zonta-kerho haluaa juhlavuotenaan löytää muistettaviksi ja arvostettaviksi naisia, jotka ovat vaikuttaneet paikkakunnan kehitykseen ja historiaan. Ehdokkaasi on voinut jo saada tunnustusta tai olla merkittävä, vaikkakin tuntematon.

Kuka sinulle tulee mieleen?

Olisiko muistettava henkilö ehkä taiteilija, kirjailija, runoilija tai urheilija?  Vai kenties yhteiskunnallinen tai kulttuurialan vaikuttaja? Laulaja ja muusikko? Maatalon emäntä?  Vai kenties lohjalainen työläisnainen, Kaivosmies-patsaan tavoin ammattinsa edustaja?

Tätä kysymme kilpailussamme:

  1. Kuka lohjalainen nainen ansaitsisi tulla muistetuksi?
  2. Perustelusi, miksi juuri hänelle?
  3. Millainen muistomerkki olisi hänelle sopiva?

Lähden mukaan leikkiin – kerro ehdotuksesi!

Vastata voit sähköpostilla lohjan.zonta@gmail.com tai lomakkeella tästä linkistä.

Odotamme kiinnostavia ehdotuksia, joista voimme yhdessä koota hienoja tarinoita. Ja ehkä joskus myös näkyvän muistomerkin.

Vastauksia odotamme 31.5.2024. mennessä

 

Lohjan Zonta-kerho ry
www.zonta.fi/lohja

Mikä on muistomerkki?
Wikipedian määritelmän mukaan:  ”Muistomerkki on jonkin muistona toimiva objekti. Usein muistomerkin aihe on henkilö, yleisimmin kuollut henkilö tai joku tapahtuma. Yleisiä muistomerkin muotoja ovat maamerkit, kuten patsaat, veistokset, monumentit, suihkulähteet tai jopa kokonaiset puistot tai paikat.” 

Vappuna hyvää monille aisteille

Vohveleita, simaa. kahvia, hattaroita.

Lohjan Zonta-kerhon Vappuhyvä-tapahtuman kattaus aurinkoisella Lohjan torilla 1.5.2024 oli yksinkertainen mutta menestyksekäs.

Vohvelinpaistolinja toimi kuin rasvattu. Vohvelin sai halutessaan vegaanisena ja gluteiinittomana.

Pikkukaupungin torielämä ei  arkisin ole kovin värikästä, mutta erityispäivinä tori herää eloon. Lohjan Zonta-kerhossa uskomme, että kaksi vuotta sitten kokeillen aloittamamme  vapun pop-up-kahvila on houkutellut kaupungin keskustaan lisää muutakin elämää työväen vapun ja perinteisen kuorolaulun oheen.

Kolmannen Vappuhyvä-tapahtumamme tuotto osoitetaan naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan torjuntatyöhön, ja moni torikävijä totesikin sen aina vain tärkeäksi kohteeksi.

Toukokuussa myös kävellään hyvää

Reilun parin viikon kuluttua järjestämme vielä toisenkin tapahtuman, jossa osallistujat voivat nauttia keväisestä luonnosta ja yhdessäolosta hyvillä mielin. Kutsumme kaupunkilaiset osallistumaan torstaina 16.5. klo 18.30 ”Kävelemään hyvää” kanssamme.  Tapahtuman 10 euron osallistumismaksulla kartutamme Sua varten somessa -palvelun tukikeräyksen tulosta.

Kävely lähteen Lohjan museon pihalta, missä Lohjan Voimistelijat vetää alkujumpan ja Safetybox -yhtye vauhdittaa liikkeelle lähtöä.  Kääntöpaikalla Lohjan Hiidensalmessa on mehutankkaus. Reittinä on paikkakunnan historiaan nivoutuva, Lohjan liikuntakeskuksen toteuttama Neoviuksen reitti.

 

Lohjan synnytysyksikön lakkauttaminen ei tue naisten ja lasten hyvinvointia

Läntisen Uudenmaan Zonta-kerhot vetoavat HUSin ja hyvinvointialueen päättäjiin:

HUSin valmistelussa oleva Lohjan synnytyssairaalan sulkeminen kesäksi 2024 ja suunnitelmat synnytystoiminnan lopettamisesta kokonaan vuonna 2026 herättävät aiheellista huolta läntisellä Uudellamaalla. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue pohtii samaan aikaan palveluverkkonsa harventamista, ja lopettamisuhan alla on myös osa alueen neuvoloista. Molempia ratkaisuja perustellaan tiukalla taloudella sekä vaikeudella saada henkilöstöä. Vetoamme HUSin ja LUVN:n päättäjiin, että näitä naisten ja lasten turvallista elämää uhkaavia supistuksia ei tehdä.

Palvelujen keskittäminen suuriin keskuksiin pääkaupunkiseudulle tuo epäilemättä kaivattua suuruuden ekonomiaa, mutta samalla myös uusia ongelmia asumisen kallistumisena ja tarpeena hankkia ja pitää yllä omaa autoa tai useaa autoa perheessä. Synnytysyksikön lakkauttaminen merkitsee myös Lohjalla nyt työskenteleville kätilöille pakkoa etsiä uudet työpaikat muualta, mikä pidentää naisvaltaisen ammattiryhmän päivän pituutta ja kasvattaa kustannuksia.

Tammisaaren sairaalan synnytysosaston lakkauttaminen vuonna 2010 pidensi jo nykyisten raaseporilaisten, mutta erityisesti hankolaisten synnyttäjien matkaa synnytyssairaalaan. Lohjan ohittaminen matkalla Jorviin tai Helsinkiin pidentää matkaa jälleen. Hangosta Lohjan sairaalaan on 80 km eli noin tunnin matka, Jorviin matkaa tulee 120 km eli noin 1,5 tuntia, ja Naistenklinikalle matka-aika on vielä vartin verran enemmän. Ruuhka-aikana matkaa tehdään vielä kauemmin.

Lohjan sairaalan synnytysyksikkö on lääketieteen mittareilla arvioiden hyvä synnytyssairaala. Synnytyksissä joudutaan turvautumaan mm. keisarinleikkauksiin harvemmin kuin muissa HUSin synnytyssairaaloissa, ja myös synnytyspelon hoitamisessa tehdään hyvää työtä.  Sairaalalla on WHO:n myöntämä vauvamyönteisyyssertifikaatti.  Asiakastyytyväisyyskyselyissä tulokset ovat HUS-sairaaloiden parhaimmistoa, ja synnyttäjiä hakeutuu Lohjalle myös oman alueen ulkopuolelta.

 

Molemmat ehdotukset terveyspalvelujen karsimiseksi ovat toteutuessaan sellaisia, että ne vähentävät entisestään nuorten naisten ja perheiden turvallisuudentunnetta ja tulevaisuususkoa läntisellä Uudellamaalla. Me allekirjoittaneet naisten ja tyttöjen parempaa elämää tavoittelevat Zontat vetoamme HUSin ja Länsi Uudenmaan hyvinvointialueen päättäjiin, että palveluja suunnitellaan pitemmällä kuin yhden tili- tai edes hallituskauden aikavälillä.  Koko yhteiskunnan kannalta parempia ratkaisuja on löydettävissä,

Länsi-Uudellamaalla 18.4.2024

Lohjan Zonta-kerho ry
Raseborg-Raaseporin Zonta-kerho ry
Hiidenveden Zonta-kerho ry