Toimintaa paikallisesti ja maailmanlaajuisesti

Tänä vuonna juhlimme kansainvälisen Zonta-järjestön 100 toimintavuotta.

Vuonna 1984 perustettu Lohjan Zonta-kerho näkyy kotiseudullaan järjestämiensä tapahtumien ja palveluhankkeiden kautta.  Vuosittaisia tapahtumia ovat syksyillä järjestettävä Tyttöjen päivä, naistenpäivän Z-jazzit sekä kevään muotitapahtuma. Myös Lohjan kaupungin tunnelmallisilla Menneen ajan joulumarkkinoilla olemme mukana.

 

 

Ystävyys ja toisen kunnioittaminen aiheina Mäntynummen yhtenäiskoulun Ystävänpäivätapahtumassa

Marianne Miettinen (vas.) ja opettaja Paula Miihkali saivat opastusta Lohjan Kamppailukeskuksen Ardi Haabilta.

Mitä on ystävyys? Se on naurua, luotettavuutta, juttelua. Se on toisen tukemista. Tai sitten kissoja, koiria – tai kaveri, joka antaa ruokaa. Nämä ja monta muuta määritelmää kirjasivat Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9.-luokkalaiset lappusiin, jotka he sitten kiinnittivät suureen ystävänpäivän sydämeen.Meneillään oli kaupungin nuorisotoimen työpaja, yksi teemapäivän monista aktiviteeteista.

Koulu oli järjestänyt lähimetsään kaksi nuotiopaikkaa osittain ulkoiluhenkisen koulupäivän rasteiksi.

Lohjan Zonta-kerho järjesti tapahtumapäivän Mäntynummen yhtenäiskoulun 7.-9. luokkien oppilaille yhdessä koulun, Lohjan kaupungin nuorisokeskuksen ja Rikosuhripäivystyksen sekä Lohjan Kamppailukeskuksen kanssa.  Päivän teemat painottuivat ystävyyden ja toisten huomioon ottamisen tärkeyteen, mutta samalla puhuttiin omien ja toisten rajojen tunnistamisesta ja kunnioittamisesta. Tärkeän lisän päivään toivat järjestelyistä koulussa vastanneet 8. luokkien oppilaanohjaajat ja tukioppilaat. 

Mäntynummen yhtenäiskoulussa on ollut tapana juhlistaa ystävänpäivää koulun oppilaiden ystäväpäiväkonsertilla, ja sellainen oli ohjelmassa nytkin. Ennen iltapäivän konserttia otettiin vauhtia urheilulomaan mäenlaskulla ja paistamalla makkaraa koulun lähimetsään viriteltyjen nuotioiden ääressä. Lohjan Zonta-kerho lahjoitti koululle 40 värikästä pulkkaa sekä nuotiomakkarat ja vesipullot. Koulun liikuntahallissa 8.- ja 9.- luokkalaiset perehtyivät tilanteisiin, joissa itsepuolustustaidot saattaisivat olla tarpeen.

 Päivän teemana on tietysti ystävyys, mutta myös sen joskus ilmenevä kääntöpuoli, kiusaaminen ja väkivalta, sanoi Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko aamunavauspuheessaan.

Kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko piti aamunavauksen. Tekniikassa opastivat oppilaat Jerry Jokivaara, Aleksi Hakkarainen ja Silja Ryhänen.

 Ne ovat asioita, joiden ei luulisi kuuluvan ja joiden ei pitäisikään kuulua tavalliseen koulupäivään. Ihmissuhteet ovat kuitenkin hyvin monimutkainen asia, ja väkivaltaa sekä fyysistä että henkistä, kiusaamisen eri muotoja – on myös koulun arjessa. Tänään opimme tunnistamaan väkivaltaa, puuttumaan siihen ja ennen muuta ehkäisemään sitä ennakolta.

Hyvää tulosta laajalla yhteistyöllä

Ystävänpäivätapahtuma oli jatkoa Lohjan Zonta-kerhon viime syksynä käynnistämälle yhteistyölle kaupungin nuorisotoimen ja koulujen kanssa Tavoitteena on kiusaamisen ja väkivallan ennalta ehkäisy yläkouluikäisten nuorten parissa. 

– Yhteistyö koulujen ja nuorisotoimen kanssa on osoittautunut hyväksi. He tuntevat nuoret, ja me zontat voimme tukea nuorten kanssa toimivia ammattilaisia heidän tärkeässä kasvatustehtävässään, toteaa Ritva Huusko. 

Kansainvälisenä Tyttöjen päivänä viime lokakuussa järjestettiin tapahtumapäivä Nummen yhtenäiskoulussa.  Zonta-kerhon tavoitteena on järjestää vastaavanlainen tapahtuma kaikissa kaupungin kuudessa  yläkoulussa. Jokaisessa toimitaan sopeuttaen teemapäivä koulun omiin toimintatapoihin ja tiloihin, tiiviissä yhteistyössä koulun henkilöstön ja myös oppilaiden kanssa.

Opettaja näyttää mäenlaskun mallia. Iloisen oranssit zontapulkat olivat kovassa käytössä. Toivottavasti myös tulevina talvina!

 

Lohjan Zonta-kerho jakaa 1 000 euron stipendin opiskelijalle

Stipendi myönnetään naisopiskelijalle, joka toimii Zonta-järjestön päämäärien mukaisesti ja joka asuu Lohjalla tai on suorittanut yläasteen tai lukion Lohjalla.

Stipendiä voi hakea matemaattis-luonnontieteellisiä tai teknillisiä aineita ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa opiskeleva.

Stipendiä voi hakea opintojen edistämiseen, opinnäytetyön valmistumiseen, välineistön tai materiaalin hankintaan tai muuhun vastaavaan tarkoitukseen.

Stipendin hakuaika päättyy 6.2.2019.

Vapaamuotoisesti laaditussa hakemuksessa tulee olla hakijan nimi ja yhteystiedot, syntymäaika ja -paikka, koti- ja opiskelupaikkakunta, oppilaitos sekä kuvaus itsestä ja perustelut stipendille (käyttötarkoitus, tulevaisuuden suunnitelmat jne.).

Hakemus toimitetaan sähköpostina osoitteeseen lohjan.zonta@gmail.com

Stipendi jaetaan 7.3.2019 Z-Jazz -tapahtumassa Lohjalla. Stipendin saajaan otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti, ja hän vastaanottaa stipendin Z-Jazzeilla.

Vuonna 2018 opiskelijastipendin sai Tiia-Riina Ristseppä. Sen luovuttivat kerhon pj. Ritva Huusko ja naisten oikeuksien toimikunnan pj. Marjaana Moring.

 

Oranssi väri muistuttaa työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan

Vanhan paloaseman torni Lohjan kaupungin keskustassa loistaa jälleen oranssina 25.11. – 10.12.2018.  Kaikkialla maailmassa vahva oranssi väri muistuttaa 16 aktivismin päivän ajan Zonta Internationalin työstä naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Lohjan Zonta-kerhon vuoden 2018 kampanja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan käynnistyi ilotulituksen saattelemana.

Tänä aikana zontat eri puolilla maailmaa pukeutuvat oranssiin, saattavat jakaa tai myydä oranssin värisiä rusetteja tai kukkia, pukevat patsaita oranssiin ja valaisevat tärkeitä kohteita. Ja kun joku kysyy miksi, vastus on: Oranssilla värillä zontat sanovat EI!

Tämän vuoden aktivismikauden eritysteemana on lapsiavioliittojen vastustaminen. Joka kolmas tyttö kehitysmaissa joutuu naimisiin alle 18-vuotiaana. Aikainen avioliitto merkitsee lähes aina koulun päättymistä ja hyvin usein myös äidiksi tulemista liian nuorena.

Myös Suomen lainsäädännössä on edelleen mahdollista solmia avioliitto alle 18-vuotiaana, oikeusministerin luvalla. Lakimuutos on työn alla.

Sana ZAU kertoo suomalaisten tyttöjen rohkaisusta

Tänä vuonna tornin valaistus syttyi samalla hetkellä kuin Lohjan kaupungin joulukadun valot, ja oranssi torni hehkui illan ilotulituksen alla. Uutta on tornin oranssiin upotettu sana ZAU. Se kertoo meneillään olevasta kaksivuotisesta kampanjasta, jolla suomalaistyttöjä kannustetaan jo ala-asteelta lähtien valitsemaan rohkeasti myös matemaattis-luonnontieteellisiä oppiaineita – matematiikkaa, luonnontieteitä ja teknologiaa. Teeman Zonta Antaa Uskallusta kautta tarjotaan tytöille mahdollisuuksia tutustua aiheeseen hauskasti kerhoissa, joita järjestetään zonta-rahoitukselle yhdessä LUMA-keskuksen kautta.

Lisää tietoa kampanjasta

Lohjalaiset kokoontuivat torille joulukauden avajaisiin 23.11.2018. Samaan aikaan käynnistyi kansainvälinen Zonta-kampanja. Oranssi tunnusväri muistuttaa zontien työstä naisten oikeuksien edistämiseksi.