Toimintaa paikallisesti ja maailmanlaajuisesti

Tänä vuonna juhlimme kansainvälisen Zonta-järjestön 100 toimintavuotta.

Vuonna 1984 perustettu Lohjan Zonta-kerho näkyy kotiseudullaan järjestämiensä tapahtumien ja palveluhankkeiden kautta.  Vuosittaisia tapahtumia ovat syksyillä järjestettävä Tyttöjen päivä, naistenpäivän Z-jazzit sekä kevään muotitapahtuma. Myös Lohjan kaupungin tunnelmallisilla Menneen ajan joulumarkkinoilla olemme mukana.

 

 

Kevätmielellä naisten ja tyttöjen asialla

Tervetuloa Lohjan Zonta-kerhon Muodin tapahtumaan 2019! Lippuja ja zontatuotteita myivät Marja Järvenpää ja Erja Kilpinen. Kuva: Riitta Lehtonen

Muotia, meikkausohjeita, hyvinvointia ja iloista yhdessäoloa. Niistä koostui Lohjan Zonta-kerhon tämän kevään Muodin tapahtuma. Vaalien ja tapahtumien supersunnuntaista huolimatta kerhomme perinteinen kevätkauden aloitus keräsi Luksian juhlasaliin parisen sataa katsojaa ja näytteilleasettajaa.

Päivän juontajaksi kutsuimme Lotta Näkyvän, joka on paitsi vuoden 2013 Miss Suomi, myös aurinkoinen ja taitava alan ammattilainen.  Vielä paljon pitemmän uran tehnyt alansa osaaja oli tapahtuman toinen esiintyjä, meikkitaiteilija Raili Hulkkonen. Näiden ammattilaisten hienosti ohjaamina kerhomme omat – muutaman zonta-henkisen ystävän täydennyksellä – mannekiinit pääsivät hekin näyttämään kykynsä ja taitonsa cat walkilla.

Raili Hulkkonen viimeisteli juontaja Lotta Näkyvän meikin hetkeä ennen näytöksen alkua.
Kuva: Katja Karjanmäki

Muoti muuttuu, niin myös ostostavat

Lohjan Zontien vuosia kestäneen muotinäytösperinteen yhtenä ajatuksena on aina ollut oman paikkakunnan yritysten esiin tuominen. Muotinäytöksessä lohjalaiset naiset kohtasivat ja verkostoituivat paitsi keskenään, myös paikkakunnan tuttujen kauppainen kanssa. Niin on edelleen, mutta yrittäjien kuva on muuttunut: kivijalkamyymälöiden määrä on Lohjallakin vähentynyt, eivätkä ketjuliikkeet välttämättä halua lähteä paikallisiin tapahtumiin.

Tuttujen liikkeiden rinnalle onkin tullut uudenlaisia yrittäjiä: palvelujaan netissä tarjoavat pientuottajat, joille on tärkeää päästä kohtaamaan asiakkaitaan myös kasvokkain, sekä monenlaisten hyvinvointipalvelujen tuottajat. Myyntipöytien äärellä käytiinkin vilkkaita keskusteluja uusista kiinnostavista vaatteista, koruista ja palveluista, joihin kävijä saattoi tutustua nyt ensimmäisen kerran.

Stipendit  yläkoululaistytöille  jakoivat Marjaana Moring (Lotta Näkyvän vieressä) ja kerhon puheenjohtaja Ritva Huusko (äärimmäisenä oikealla). Kuva: Katja Karjanmäki

Stipendejä esimerkillisille yläkoululaisille

Kerhomme jakaa keväisin 100 euron stipendin kuudelle yläkouluikäiselle tytölle, yhden kuhunkin kaupungin yläkouluun. Stipendi myönnetään esimerkilliselle oppilaalle, joka on hyvän luokkahengen ylläpitäjä ja taistelee kiusaamista ja ilkeyttä vastaan.

Tänä keväänä stipendin saivat Alina Mettinen (Anttilan yläkoulu), Ninni Vaara (Harjun yläkoulu), Anni Kanniainen (Järnefeltin yhtenäiskoulu), Rebecca Siro (Källhagens skola), Amanda Grönholm (Mäntynummen yhtenäiskoulu) ja Milla Haapa-aho (Nummen yhtenäiskoulu).

Muodin tapahtuman tuotosta suurin osa käytetään vuosittaisen Tyttöjen päivän ja vastaavien tapahtumien järjestämiseen sekä stipendirahaston kartuttamiseen. Osa tuotosta menee Zonta Internationalin yhteisiin hankkeisiin maailman köyhimpien maiden naisten ja tyttöjen aseman parantamiseen.

Auli Lindholm ja Anette Ruti kaunistivat arpajaisvoitot.
Kuva: Riitta Lehtonen

Saija Tirkkonen tarkistaa, että sisääntulot ovat oikeassa järjestyksessä.
Kuva: Riitta Lehtonen

 

Muotia, kauneutta ja hyvinvointia Lohjalla 14.4.2019

Lohjan Zonta-kerhon kevät huipentuu jälleen monipuoliseen muodin, kauneuden ja hyvinvoinnin tapahtuman sunnuntaina 14.4.2019.  Juontajana toimii Miss Suomi 2013 Lotta Näkyvä,  ja aikuisen naisen tyylivinkit antaa meikkitaiteilija, julkkisten luottomeikkaaja Ritva Hulkkonen.

Iltapäivän ohjelmassa on  muotinäytös, myynti- ja esittelypöytiä, ja laukkukirppis. Juhlamieli virittyy heti sisääntulossa lasillisella kuohuvaa (alkoholiton). Väliajalla itseään voi virkistää kahvion tuotteilla.

Tapahtuman tuotto käytetään tyttöjen ja naisten aseman parantamiseksi Lohjalla ja maailmalla. Järjestämme lohjalaisissa yläkouluissa teemapäiviä kiusaamisen ja väkivallan torjumiseksi.  Kansainvälisessä Zonta-työssä lahjoitusvaroja käytetään nuorten naisten aseman parantamiseen koulutuksen ja terveydenhuollon hankkeissa.

Matematiikka on iloinen asia

– Lapsia kannattaa tukea matematiikan pariin jo pienenä, iloisesti ja leikkien, sanoo kasvatustieteen professori, tohtori Minna Hannula-Sormunen.  Leikin varjolla  voidaan laskea vaikkapa aamulla päiväkodissa, montako kaveria on tänään paikalla tai kuinka monta punaista saapasparia eteisessä on.

Minna Hannula-Sormunen

Lohjan Zonta-kerho jakoi vuosittaisessa naisten päivän tapahtumassaan, Z-Jazzeilla, Naisen teko -kunniamaininnan iloisen matematiikan puolesta puhuvalle Minna Hannula-Sormuselle.

Sammatissa asuvan Hannula-Sormunen puhuu työkseen varhaisen, leikin kautta lähestyttävän matematiikanopetuksen puolesta. Hänen eritysalueenaan Turun yliopistossa on varhaiset matemaattiset taidot ja digitaaliset oppimisympäristöt. Hän on yksi Pikkumetsän esiopetus- ja Nallematematiikka-oppimateriaalien tekijöistä ja kannustaa matemaattisten taitojen opetteluun jo päiväkodissa.  Verkossa on tarjolla päiväkotien henkilökunnalle maksutonta, opetushallinnon rahoittaman hankkeen tuottamaa Joustavaa matematiikkaa -täydennyskoulutusta pikkumatikan eli päiväkotien matemaattisten taitojen opetteluun.

Minna Hannula-Sormusen tervehdys ja tietoa menetelmästä 

– Zonta-stipendi auttaa minua keskittymään taloustieteen graduuni, kiitti Nea Tiililä

Stipendi kannustaa tulevaa taloustieteilijää

Matemaattisten taitojen opiskeluun on lähtenyt rohkeasti myös tämän vuoden opiskelijastipendin saanut Nea Tiililä. Hän opiskelee viidettä vuottaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa, ja tekee graduaan aiheenaan kotitalouksien velkaantumisen riskit ja niiden vaikutus kokonaistalouteen. Tavoitteena on selvittää mm. , miten näitä riskejä ja niiden vaikutuksia voisi hillitä.

– Pitkän aikavälin tavoitteeni  on kehittyä erinomaiseksi talous- ja rahapolitiikan osaajaksi, niin että  halutessani voin kokea olevani  tarpeeksi pätevä hakemaan erittäin miesvoittoisia tehtäviä talouspolitiikan päätöksenteossa, perusteli Nea stipendihakemustaan.

ZAU-kampanjalla kannustusta matematiikan haltuun ottoon

Tämän kevään palkintomme liittyvät Zonta International -järjestön Suomen laajuiseen ZAU-kampanjaan, jonka tavoitteena on lisätä 10 – 12 -vuotiaiden tyttöjen kiinnostusta hakeutua matemaattis-luonnontieteellisille ja teknologian aloille. Näin voitaisiin oikaista vääristymää ammattien jakautumisessa miesten ja naisten aloihin. Zonta-järjestön 100-vuotiskampanja toteutetaan vuosina 2018 – 2019 yhdessä Suomen LUMA-keskuksen kanssa. Yhteistyön tuloksena perustetaan Zonta-kerhojen toiminta-aleille eri puolille Suomea ZAU-kerhoja 10-12 -vuotiaille tytöille.

Bianca Morales on lohjalais-zontille jo tuttu tunnelman luoja. Säestäjänä kitarataituri Fred Ahlberg.

 

Z-Jazzit iloisesti Bianca Moralesin tunnelmissa

Lohjan Zonta-kerhon Z-Jazzeilla  naisten päivän tapahtumana on pitkä perinne. Tänä vuonna musiikillisesta tunnelmasta vastasi todellinen jazz-lady Bianca Morales säestäjänsä Fred Ahlbergin kanssa. Illan mittaan käytiin niin Rooman ja Pariisin kuin myös iloisen Tukholman tunnelmissa. Oli mukavaa päästä itsekin laulamaan mukana!

 

 

 

 

Zonta-arpajaisten onnettarena toimi stipendiaattimme Nea Tiililä.