Jokainen nainen ansaitsee ruusun

Kirjoittajavieras Länsi-Uusimaa-lehdessä Naistenpäivänä 8.3.2024

Naistenpäivä ei ole pelkkä juhlapäivä, vaan muistutus siitä, että naisten asema ja oikeudet eivät ole vieläkään yhdenvertaisia miesten kanssa. Kaksi esimerkkiä työelämästä: Suomessa naisten keskimääräinen ansiotaso on 16  prosenttia alhaisempi kuin miesten, ja naisten osuus johtotehtävissä on vain 37 prosenttia. Vaikka suunta on oikea, on vielä paljon tehtävää tasa-arvon edistämiseksi. Tämä vaatii sekä yhteiskunnan, miesten että naisten omaa aktiivisuutta ja rohkeutta.

Naistenpäivä on myös tilaisuus kannustaa naisia uskomaan itseensä ja omaan osaamiseensa. Työelämässä sekä muualla naiset kohtaavat usein oman arvonsa vähättelyä, kokevat epävarmuutta ja riskinottopelkoa. Näiden esteiden ei saa antaa estää ketään tavoittelemasta unelmiaan ja etenemään urallaan sekä elämässä. Me naiset emme saa vähätellä oman työn merkitystä omaan urakehitykseen. Itse en usko ”sattumiin”.  Motivaatiolla on iso merkitys menestykseen.

Naistenpäivä on myös päivä, jolloin saamme nauttia perinteistä ja vilpittömistä huomionosoituksista, kuten ruusuista. Ne eivät ole tasa-arvon vastaisia, vaan pikemminkin kunnianosoituksia naisille ja heidän panokselleen yhteiskunnassa. Eräs miespuolinen vaikuttaja ja yritysjohtaja kertoi minulle, että hän oli aikoinaan antanut naistenpäivänä ruusun kaikille naisille omassa yrityksessään, mutta oli lopettanut sen jonkun loukkaannuttua siitä. Surullista, sillä jokainen nainen ansaitsee ruusun. Ja jokainen mies ansaitsee kiitoksen, joka arvostaa naisia ja tukee heitä.

Naistenpäivä on päivä, jolloin juhlimme naisia, mutta myös kamppailemme heidän oikeuksiensa puolesta. Se on päivä, jolloin kannustamme naisia, mutta myös haastamme heitä. Se on päivä, jolloin osoitamme kunnioitusta naisia kohtaan, mutta myös vaadimme sitä heiltä itseltään. Se on päivä, jolloin annamme ruusuja naisille, mutta myös otamme naisina niitä vastaan. Tämä päivä on merkityksellinen niin kauan kuin joku tästä pahoittaa mielensä.

Lähteet: Suomen YK-liitto, Tilastokeskus, Euroopan parlamentti

Katriina Viljanen
Lohjan Zonta-kerhon puheenjohtaja

Naisen teko -tunnustus Sari Niinikoskelle

Lohjan Zonta-kerho jakoi vuosittaisen Naisen teko -tunnustuksensa Lohjan teatterin johtaja-ohjaaja Sari Niinikoskelle.

Sari Niinikoski on vaikuttanut Lohjalla vankkana ja rohkeana teatterintekijänä jo 20 vuotta, todettiin kerhon perusteluissa.  Kahden vuosikymmenen ajan olemme Lohjalla saaneet nauttia runsaasta, alati uudistuvasta ja

Teatterintekijä, johtaja-ohjaaja Sari Niinikoski sai Naisen teko -tunnustuksen.

monipuolisesta teatteritarjonnasta, jossa hän on vastannut pääosin niin ohjelmistovalinnoista kuin ohjauksestakin. Valinnan perusteluissa viitattiin Niinikosken omaan lausuntoon, että ”luottamus ohjaajan ja näyttelijän välillä on kaiken yhteistyön perusta. Ilmapiirin pitää olla turvallinen, jotta näyttelijä voi antaa itsensä roolin käyttöön”.

Tämä luottamus ja Niinikosken innostus näkyvät Lohjan Teatterin ohjelmistossa, johon on vuosien mittaan otettu rohkeasti niin intensiivisiä muutaman näyttelijät esityksiä kuin näyttäviä musikaalejakin. Taitavan ohjaajan käsissä pääosin harrastajista koostuva näyttelijäkaarti taipuu ja venyy huikeisiin suorituksiin.

”Työtä tehdään yhdessä kaikkien teatterilaisten kanssa, ja katsonkin tunnustuksen kuuluvan koko teatterille”, korosti Niinikoski kiitospuheessaan.

The Jeaples sai tanssijalat liikkeelle

Tunnustus jaettiin riemukkaassa Naistenpäivän etkot -tilaisuudessa, jossa Lohjan Zonta-kerholaisia ja heidän vieraitaan viihdytti paikallinen The Jeaples -yhtye. Beatles-musiikki iski suoraan suoneen yleisölle, josta suurelle osalle Beatlesit on ollut osa nuoruutta, ja viimeistään Twist and shout -kappaleen aikana OpusK:n vapaa lattiatila täyttyi rokkaajista.

Musiikkivoittoisen illan aluksi kerhon puheenjohtaja Katriina Viljanen muistutti myös Zonta-kerhon päätehtävästä naisten ja tyttöjen oikeuksien ajajana. Sitä työtä Lohjan Zonta-kerho on tehnyt jo 40 vuoden ajan. Juhlavuoteensa liittyen kerho haastaa kaikki lohjalaiset miettimään, kuka lohjalainen nainen tai naisryhmä ansaitsisi jonkinlaisen muistomerkin. Ehdotuksia kootaan myöhemmin keväällä

Illan tuotto käytetään digitaalisen häirinnän vastaiseen työhön Suomen Zonta-kerhojen yhteisen Sua varten somessa -hankkeen kautta.

Lohjalainen The Jeaples -yhtye viihdytti Zonta-naisia ja heidän ystäviään.

Nuorten julisteet kertovat: Sanat sattuvat – myös netissä

”Älä kiusaa.” ”Lopeta kiusaaminen.”  ”Kiusaaminen ei ole pelkästään fyysistä.”

Osa nuorista tekijöistä ikkunanäyttelyn edessä: Nimma Camara (vas.), Tytti Raikas, Lila Turunen, Aada Vaarno, Siiri Gauffin ja takana Anselmi Suomela.

 

Viestit on poimittu lohjalaisen Laurentius-koulun oppilaiden kuvataidetunneilla tekemistä julisteista, joita he tekivät Lohjan Zonta-kerhon pyynnöstä.  Kuvataideopettaja Pirjo Judinin 8.-9.-luokkalaisten oppilaiden kuvataideryhmissä syntyi viime sykstyn mittaan kaiken kaikkiaan 36 toinen toistaan puhuttelevampaa julistetta.

Lohjan Zonta-kerho pyysi nuoria 8.–9.-luokkalaisia kuvittamaan ajatuksiaan kiusaamisesta, koska some-maailmassa tapahtuva ilkeily on tunnistettu iso ongelma. Nuorten julisteet kertovat aiheen tärkeydestä ja sen tiiviistä läsnäolosta heidän arjessaan. Some-maailman myötä kiusaamista ei pääse pakoon edes kotona ja vapaa-ajalla, vaan se on koko ajan läsnä puhelimen ruudulla.

Teemanäyttely on osa Zontapiiri 20:n digihäirinnän vastaista kampanjaa Zontat #yhdessä digitaalista häirintää vastaan.  Kaksivuotisen kampanjan tuotolla tuetaan Suomen nuorille tutuilla somealustoilla toimivaa Sua varten somessa -verkkopalvelua, joka toimii nuorten tukena somealustoilla eli juuri siellä, missä kiusaaminenkin ilmenee.

Kilpailun upea tuotos on nähtävillä näyteikkunassa Lohjalla, Laurinkatu 45:ssa koko kevään.

Pirjo Judin ja oppilaat osallistuvat julisteillaan myös Lohjan seurakunnan yhteisvastuukeräyksen kampanjaan, jonka tavoitteena on nuorten yksinäisyyden ja syrjäytymisen torjunta.

 

LIsää tietoa Zontapiiri 20:n digitaalisen häirinnän kampanjasta ja lahjoitusmahdollisuuksista sen tukemiseksi löytyy täältä.