Kerhomme jäsenen Riitta Kärkkäisen tekstiä

Olemme ylpeitä kerhostamme

Meidän kerho,  Kuopion I Zonta kerho, on ensimmäinen Kuopioon perustettu Zonta-kerho.  Meistä jäsenistä koostuu reipas ja vireä kerho. Olemme monenikäisiä ja erilaisissa ammateissa toimivia/toimineita naisia, joille naisten ja tyttöjen aseman edistäminen lähellä ja kaukana on sydämen asia. Jäsenmäärämme on vaihdellut vuosien mittaan. Enimmillään on ollut yli 40 jäsentä ja tällä hetkellä vahvuutemme on 25 kerholaista.  Suuri osa jäsenistämme on ollut kerhossa jo vuosikymmeniä, mutta luonnollista poistumaa tapahtuu koko ajan: työikäisiä jäseniä muuttaa toiselle paikkakunnalle vaihtelevin syin, joskus eläkeikäiset Zonta-sisaret joutuvat luopumaan Zonta-toiminnasta terveydellisistä syistä, joskus taas omat vanhat vanhemmat tai lapset ja lapsenlapset vaativat enemmän omistautumista kuin hyväntekeväisyystoiminta.

Tällä hetkellä jäseniä kerhossamme on 25.  Hyvin olemme näinkin tulleet toimeen, tilanne vaan vaatii kaikilta jäseniltä vahvaa sitoutumista ja ahkeraa osallistumista kokouksiin, tapahtumiin ja järjestelyihin.  Uusia jäseniä joukkoomme mahtuu, tuomaan uusia ideoita ja jatkuvuutta kerhon toimintaan.

Otamme ilolla vastaan uusia jäseniä

Mitä enemmän meitä on, sitä enemmän saamme aikaan hyviä asioita.    Kun ilmaantuu kerhon jäsenyydestä kiinnostunut ehdokas, kutsumme hänet pikimmiten tutustumaan kerhon toimintaan. Hänet kutsutaan mukaan kerhon kokoukseen tai mahdollisesti tulossa olevalle matkalle, jotta hän voi tutustua kerhon jäseniin ja kerhossa tehtävään työhön. Joku Zonta-sisar ottaa uuden jäsenehdokkaan hoiviinsa ja kerhoon liittynyt uusi jäsen otetaan heti mukaan työhön. Se on paras tapa saada uusi jäsen tutustumaan ja sitoutumaan Zonta-henkeen ja  -toimintaan.

Toimimme aktiivisesti

Meillä on muutamia vakiintuneita toimintatapoja, joilla keräämme varoja parantaaksemme naisten ja tyttöjen asemaa lähellä ja kaukana. Avustuskohteet ovat joko ihan lähellä, paikallisia avun tarvitsijoita tai kaukaisempia, piirin tai kansainvälisiä kohteita. Varojen keruulla saatavat tuotot jaamme kansainvälisesti sovittujen sääntöjen mukaisesti.

Muotinäytöksiä järjestäen

Kerhomme tärkein hyväntekeväisyystapahtuma on syksyinen muotinäytös, joka on toteutettu jo 43 kertaa ja on aina yhtä suosittu. Sen järjestelyt vaativat paljon työtä ja kerhomme jokainen Zonta-sisar on omalta osaltaan luomassa onnistunutta tilaisuutta. Näytöksen malleina toimivat pääasiallisesti Z-siskot, mutta jonkin verran joudumme turvautumaan myös ulkopuolisiin ”vapaaehtoisiin” malleihin, kuten puolisot, vävyt ja lapsenlapset.

Näytteilleasettajina toimivat erikokoiset kuopiolaiset liikkeet. Olemme mielellään kutsuneet mukaan uusia, nuoria yrittäjiä. Näytöksissämme ovat esitelleet tuotteitaan niin vaateliikkeet, pukuvuokraamot kuin nykyisin vasta yleistyneet vaatelainaamotkin. Olemmepa esitelleet oman Zonta-kirpputorimmekin löytöjä muotinäytöksessä.

Paikalliset ammattioppilaitokset tai yrittäjät ovat osaltaan kantaneet kortensa hyväntekeväisyyden kekoon kampaamalla ja meikkaamalla mallit. Varsinaisen muotinäytöksen lisäksi olemme antaneet lukuisille paikallisille yrityksille mahdollisuuden esitellä tuotteitaan ja toimintojaan ennen näytöksen alkua. Silloin yleisö voi kuohuviiniä maistellen ja seurustellen tutustua koruihin, silmälaseihin, jalkineisiin, hattuihin ja vaikkapa hammaslääkäriaseman tai kauneushoitolan palveluihin.

Näytöksen jälkeen analysoimme tarkkaan, mikä meni hyvin ja mikä vähemmän hyvin, jotta seuraavana vuonna voimme taas tehdä entistäkin viehättävämmän näytöksen vieraidemme iloksi. Näytös vaatii aina paljon työtä, mutta sen tekeminen on kivaa toimintaa ja hyvin onnistunut näytös on aina suuri ilo.

Kirpputoreja pitäen

Toinen perinteeksi muodostunut toimintatapa on keväisin ja syksyisin järjestettävät kirpputorit. Olemme jo vuosien ajan saaneet pitää kirpputoria eräällä keskustan koululla. Zontien ja heidän sukulaistensa ja ystäviensä komerot ja varastot vaikuttavat pohjattomilta, niin paljon olemme joka vuosi saaneet hyvälaatuista myytävää torillemme. Zonta-sisarten puolisot ja lapset auttavat tavaroiden ”roudaamisessa” torille. Hinnoittelemme tavarat ja pystytämme torin edellisenä iltana. Seuraavana päivänä sitten vuorottelemme myymässä edullisia ja hyvälaatuisia vaatteita, astioita, verhoja ja liinoja, kirjoja ym. Sen osan tavaroista, mitkä eivät käy kaupaksi, toimitamme jollekin isommalle, pysyvälle kirpputorille edelleen kierrätettäväksi tekemään hyvää. Kirpputorilla vierailee paljon vakiokävijöitä, joille Zonta-toiminta on jo tullut tutuksi. Uudemmille kävijöille voimme vuolaaseen savolaiseen tapaan kertoa, mitä zontat ovat ja mitä he tekevät.

Joulupaketoinnilla hyväntekeväisyyttä ja vaikuttamista edistäen

Uusin varainkeruutapa kerhollamme on toimiminen paketointipalvelussa joulunalusviikkoina. Teemme yhteistyötä vuoroviikoin toisen kuopiolaisen naisten avustusjärjestön kanssa, paikallisen kirjakaupan toimesta ja toimiessa takuumiehenä. Vuonna 2017 oli sovittu, että paketointipalvelun tuotto käytetään tällä kertaa Kuopion turvakodin tukemiseen. Toimme myös paketointipalvelun yhteydessä näkyvästi esille Zonta Says NO kampanjaa. Paketoinnin lomassa kerroimme Zonta-toiminnasta ja tiskillämme vierailleet asiakkaat pitivät esillä olevia kohteita hyvin valittuina ja tärkeinä.

Meille kerholaisille on ollut hyvin palkitsevaa vierailla ja tutustua niiden kohteiden toimintaan, joille olemme varoja lahjoittaneet; mm. Kuopion turvakoti, Tyttöjen talo, Ensikoti Pihla, Kompassi.  Olemme saaneet myös hienoja esitelmiä ja raportteja siitä, miten lahjoituksemme on käytetty.

Viihdymme yhdessä kulttuurin, uuden oppimisen ja Zonta-aatteesta inspiroitumisen merkeissä

Virallisen, varsinaisen Zonta-työn lisäksi teemme yhdessä paljon muutakin.  Teemme yritysvierailuja, joiden yhteydessä voimme pitää kerhon kokouksen ja kertoa Zonta-aatteesta. Järjestämme kulttuuri- ja virkistäytymismatkoja, ruokakursseja ym. tietenkin omalla kustannuksella. Olemme myös ahkeria piirikokouskävijöitä ja monet meistä ovat osallistuneet kansainvälisiin kokouksiin. Näillä yhteisillä matkoilla tutustumme toisiimme, ystävystymme ja olemme entistä reippaampia toimimaan Zonta-aatteen hengessä naisten ja tyttöjen hyväksi lähellä ja kaukana.

Riitta toinen oikealta.