Zonta-kerho Vantaa II :n näyttely tekee näkyväksi parisuhdeväkivallan

Kansainvälisenä naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamisen päivänä 25.11. 18 järjestimme Zonta Says NO!-tempauksen Martinlaakson ostoskeskuksessa. Pystytimme näyttelyn, jossa esittelimme viisi vaatetettua naishahmoa, jotka ovat kokeneet parisuhdeväkivaltaa. Naisten tarinat  kerrottiin hahmoon kiinnitetyillä kylteillä. Todellisuuteen perustuvat tapaukset olemme saaneet Naistenlinjalta.

Näyttelyn avulla halusimme kiinnittää huomiota ongelmaan, jonka on kokenut joka neljäs nainen jossain elämänsä vaiheessa. Koimme myös, että olemme advocacyn ytimessä ja näyttelyn avulla toimme hyvin esille Zontien missiota.

Näyttely oli pystytettynä klo 10.00-20.00, kaksi kerhon jäsentä oli paikalla kahden tunnin vuoroissa. Kyseessä oli sunnuntaipäivä ja ajoittain ostoskeskuksessa oli melko hiljaista.

Lähes kaikki ohikulkijat kiinnittivät huomiota näyttelyyn ja useat lukivat tekstejämme.

Päivään mahtui myös traagisia tarinoita: vaimo, joka elää jatkuvasti väkivaltaisessa suhteessa, hänellä ei ole voimia lähteä suhteesta taloudellisten seikkojen ja oman heikon terveydentilansa vuoksi. Hänelle kerrottiin, mistä apua voi saada.

Eräs nainen kertoi päässeensä irti väkivaltaisesta suhteesta vasta kun mies joutui vankilaan. Itse hän ei ollut uskaltanut nostaa syytettä miestään vastaan.

Eräs mies kertoi naapurinsa ongelmista. Naiselta oli kysytty, miksi hän ei lähde pois väkivaltaisesta suhteesta, hän oli vastannut, että lähteminen ei ole helppoa. Lopulta nainen oli kuollut perheväkivallan seurauksena.

Päivän aikana tuli myös ilmi, että väkivaltaisiin suhteisiin liittyy usein alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttöä.