some

Kunniajäsenemme Irma Nirvi-Suurosen muistolle

Irma

Kerhomme perustajajäsen, filosofian maisteri Irma Nirvi-Suuronen menehtyi lyhyeen vakavaan sairauteen 15. päivä joulukuuta 2020. Irma oli syntynyt vuonna 1937. Häntä jäivät kaipaamaan puoliso ja kolme lasta perheineen. Lähiomaisten lisäksi tieto aktiivisen, ystävällisen ja valoisan Zonta-sisaren poismenosta järkytti kerhomme jäsenet. Irma osallistui viimeksi kerhomme elokuussa pidettyyn toimintakauden ideariiheen ja senkin jälkeen vaihdoimme kuulumisia syksyn mittaan.

Irma oli kerhomme (Etelä-Vantaan Zonta-kerho, nykyisin Zonta-kerho Vantaa II) perustaja- ja kunniajäsen. Hän toimi kerhon puheenjohtajana vuosina 1989-1992 ja Alue 1:n aluejohtajana 1999-2000. Hän oli mukana järjestelemässä Helsingin Conventionia ja Vantaalla pidettyjä piirikokouksia. Läheisin asia Irmalle oli kuitenkin Zonta-järjestön laajentaminen Viroon ja osallistuminen Tarton kerhon perustamiseen mm. yhdessä oman kummikerhomme Vantaa I:n kanssa. Irma oli viron kielen taitoinen, mikä helpotti alusta asti kanssakäymistä virolaisten zonta-siskojen kanssa ja kerhon perustamista edeltäneissä vaiheissa.

”Tarton kerhossa muistamme Irman avarasydämisenä ja hänen oli helppo seurustella meidän kanssamme kieltä osaavana. Hän aina rohkaisi meitä kysymään ja korosti, ettei tarvitse pelätä. Hän oli nopea ja löysi aina keinot selvitä erilaisista tilanteista. Kerhossamme kerrotaan tarinaa vuodelta 1993. Tarton kerho oli järjestänyt seminaarin Nainen muutoksessa. Mukana oli paljon suomalaisia. Ennen seminaaria tehtiin retki Venäjän puolelle Petseriin. Kaikkia kiinnosti Neuvostoliitto. Suomen puolelta järjestäjänä oli Irma. Päivä Petserissä meni hyvin ja iltapäivällä aloitettiin matka takaisin Tarttoon. Ennen raja-asemaa selvisi, että suomalaisilla oli viisumi vain yhtä kertaa varten ja että he eivät pääsisi takaisin Viroon. He tarvitsevat uudet viisumit. Suomalaiset säikähtivät, mutta eivät puhuneet muille matkalaisille mitään. Tartossa kysyttiin, miten te pääsitte rajan yli. Vastaus oli, että Irmalla oli dollareita hampaitten välissä!”

Irma toimi kerhossamme hyvänä esimerkkinä Zontan arvot sisäistäneestä, hyvin ja ystävällisesti kaikkia kohtaan käyttäytyvästä zontasta. Hän oli valmis auttamaan kaikissa tilanteissa ja luomaan huumorillaan hyvää henkeä koko yhteisöömme.

Me, Vantaa II:n jäsenet, kunnioitamme Irman muistoa ja jäämme kaipaamaan hänen positiivista läsnäoloaan.

Zonta-kerho Vantaa II

Teksti Vuokko Skyttä

Irma aluejohtajana

Irma puheenjohtajana

 

Maarianhaminan kevätseminaari 1992 Irma Tarton kerhon pj Maia Palsin ja sihteeri Mare Ruusaleppin kanssa

Maarianhaminan kevätseminaari 1992 Irma Tarton kerhon pj Maia Palsin ja sihteeri Mare Ruusaleppin kanssa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonta Says NO-tapahtuma Vantaan Myyrmäessä 25.11.2020

Lipaskeräysvuorossa Lena Sokka, Sinikka Sahi ja Vuokko Skyttä

Keräysvuorossa Lena Sokka, Sinikka Sahi ja Vuokko Skyttä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonta International, Piiri 20 Suomi ja Viro toivoi, että eri areoiden kerhot osallistuisivat kampanjaan, joka kohdistuu naisiin kohdistuvan väkivallan vastustamiseen. Kerhomme Vantaa II järjesti lipaskeräyksen Myyrmäen Paalutorilla, koska koronapandemian vuoksi emme voineet pitää sisätilaisuuksia.

Kerholaiset keräsivät rahaa ohikulkijoilta oranssisissa nauhoissaan pareittain klo 13–17.00 välisenä aikana. Sää ei meitä suosinut, vaan lähes koko ajan sataa tihuutti. Kerääminen oli mielenkiintoinen kokemus. Enimmäkseen ihmiset puskivat ohi maskeissaan. Monet valittivat kolikkorahan puutetta. Yllättävää oli, että miehet antoivat panoksensa keräykseen ja keskustelivat päivän pääasiasta empaattisella tavalla. Lahjoittajien kanssa keskustellessa kuulimme naisilta monenlaisia tarinoita. Ne vakuuttivat meidät keräyksemme tarpeellisuudesta. Suosittelen ryhtymistä lipaskerääjäksi seuraavalla kerralla, koska se avartaa sosiaalisessa kuplassamme elämistä.

teksti: Sinikka Sahi, kuva: Terttu Pulkkinen

Vierailulla Huittisten Zonta-kerhossa

Meille on aina suositeltu vierailuja muiden Zonta-kerhojen kokouksissa ja tapahtumissa, mutta harvoin sitä kuitenkaan tulee tehtyä. Minulle sattui maalla ollessa sopivasti Huittisten Zonta-kerhon tilaisuus otsikolla Nainen&Kirjallisuus 17.11. klo 18 Huittisten Wanhassa Pappilassa. Tilaisuuteen osallistui vajaat 40 henkeä, niin zontia kuin heidän kutsumiaan vieraita. Tilaisuuden alussa ja lopuksi esiintyi piirin uutiskirjevastaava Päivi Pelttarin johdolla neljän naisen Aggabe-yhtye. Varsinainen asiaosuus oli kirjastonhoitaja Piia Peltokankaan alustus naisista lukijoina ja kirjailijoina ja hyvin kirjoitettujen erilaisten kirjojen esittely ja lainausmahdollisuus. Erinomaisten tarjoiluiden lisäksi oli ohjelmassa myöskin arpajaiset. Oli mukava ja piristävä tilaisuus marraskuun pimeänä ja sateisena iltana. Ehkä vierailen toistekin. Ja suosittelen kaikille. Kerhojahan riittää.

Vuokko

 

 

 

 

 

 

Every Member Every November-kampanja

Mikäli haluat osallistua henkilökohtaisella lahjoituksella kampanjaan, niin sen voit tehdä oheisen linkin kautta. Kampanja kestää 1.12.2020 saakka.

https://charity.gofundme.com/o/en/campaign/every-member-every-november

Kerhona teimme 500 €:n lahjoituksen kampanjaan.

Kuvat ja teksti: Foundation Ambassadorin assistentti Vuokko Skyttä