Artikkelit

Matkakertomus piirikokouksesta syksyllä 2017

 

Tänä vuonna Zonta International Piiri 20:n kokous pidettiin 6.-8.10. 2017 Porvoossa. Omasta Zonta –kerhostamme kokoukseen osallistuivat Liisa, Mira delegaattina, Riitta ja Anneli. Osallistujajoukkomme oli suuri verrattuna kerhomme kokoon.

Matkaan lähdettiin aikaisin sateisena perjantai-aamuna hyvän tunnelman vallitessa ja juttua riitti. Ilman kommelluksia saavuimme perille ruoka- ja kahvitauon turvin hyvissä ajoin ennen pimeyttä. Porvoossa majoituimme kuuluisaan Haikon kartanoon, jota olimme kaikki luulleet kalliiksi, mikä luulo osoittautui sittemmin vääräksi. Kauniit rakennukset meren rannalla vaihtelevassa maastossa olivat todella silmiä hivelevän kauniita. Iltapalan jälkeen olimme valmiita nukkumaan, päivä ajomatkoineen oli ollut pitkä ja lauantaina piti nousta ylös kukonlaulun aikaan.

Lauantai-aamun aloitimme tuhdilla aamiaisella ja sitten olikin jo aika siirtyä bussilla varsinaiselle kokouspaikalle Porvoon Taidetehtaalle. Iloinen sorina täytti hallin, kun tutut ja toisilleen vieraat Zontat kokoontuivat yhteen eikä jutusta meinannut tulla loppua lainkaan. Delegaatit kutsuttiin kokoon saamaan ohjeita ja me muut katselimme myyntipöytien antia. Kaikenlaista myytävää oli tarjolla saunavastoista ”puudelihanskoihin”, näin me ristimme Liisan hankkimat matkamuistot! Ilmoittautumisen jälkeen olikin jo kokouksen avaus tervehdyksineen. Paikalla oli suomalaisten lisäksi myös vieraita Eestistä, Ruotsista ja Saksasta. He toivat tervehdyksensä kokoukselle. Videon kautta meitä tervehti myös Zonta Interna-tionalin presidentti Sonja Hörig Schrough.

Itsenäinen nainen

Teema toistui kaikissa puheenvuoroissa. Ensimmäisen puheenvuoron käytti KELAn pääjohtaja Elli Aaltonen aiheenaan ”Itsenäinen nainen- mitä saavutuksia ja mitä menetyksiä se tuo mukanaan”. Puhe oli todella loistava ja puhuja, kuten Liisa tuumasi, nätti punaisessa puvussaan. Kuuntelimme häntä lähes hiirenhiljaa, kun hän pani meidät miettimään naisen asemaa muualla, esimerkiksi Intiassa, Ruandassa jne. aloittamalla sanomisensa sanoilla Entä, jos olisit syntynyt …. etkä Suomessa. Suomessa naisen asema on kolmannella sijalla paremmuudessa, mutta aina on parantamisen varaa, esimerkiksi yhä edelleen naisen palkka on vain 0,83€ miehen eurosta.

46. ZONTA Piirikokous

Sitten oli aika aloittaa varsinainen piirikokous, joka kesti koko päivän lounas- ja kahvitaukoa lukuun ottamatta. Muuten kokous sujui ihan sääntöjen mukaisesti, mutta hämmästystä ja närästystä aiheutti vaalitoiminta. Emme oikein ymmärtäneet, miksi delegaattien piti äänestää jokaisesta virkaan valittavasta, vaikka ehdolla oli vain yksi henkilö, ainoa todellinen vaali syntyi rahastonhoitajasta, mihin virkaan oli kaksi kandidaattia. Aikaa meni ihan turkasesti tähän ruljanssiin. Jälkeenpäin kuulimme, että vaalitapa yhdellä ehdokkaallakin  oli saksalaisen Liaisonin Ursula Wernerin määräys!  Kattia kans!

Toinen paljon keskustelua ja äänestystä aiheutti Pärnun kokouksen tuotto virolaisille kerhoille. Loppujen lopuksi Pärnun oma ehdotus meni läpi. Minä en ymmärtänyt, miksi delegaattien piti ylipäänsä äänestää Pärnun rahoista! Ja kaiken lisäksi kuvernöörimme sekoili koko ajan päätöstä tehdessään tai yrittäessään tehdä päätöstä. Mikä sekasotku!

Iloinen illanvietto

Illallinen ja illanvietto pidettiin Villa Haikkoossa. Alkuohjelmana ennen illallista oli musiikkiesitys ja pääaterian jälkeen meille esiintyi porvoolainen Soul Sisters vahvistettuna kahdella ”brotherilla”. Tytöt olivat aivan loistavia laulajia, ammattilaisia, joista porvoolaiset olivat todella ylpeitä. He esittivät vanhaa amerikkalaista  soul-musiikkia.

Illallisen aikana jaettiin Lisa Andström –stipendit neljälle nuorelle tohtori –tai jatko-opiskelijanaiselle sekä Amelia Earhart- ja YWPA –stipendit. Stipendien saajat esittäytyivät meille kertoen tekemisestään. Täytyy todeta, että hyviä naisia on tulossa yhteiskunnan jäseniksi! Uusia tuttavuuksia solmittiin ja mielenkiintoisia keskusteluja käytiin kaikissa pöydissä.

Ryhmätöitä ja puheenvuoroja

Sunnuntaina kokoonnuimme tekemään ryhmätöitä työpajoissa. Vaihtoehtoiset työpajat olivat:

  1. Taloushallinnon ohjelmat
  2. Jäsenhankinta
  3. Lahjoittaminen

Lisäksi kokoonnuimme kuuntelemaan muutamia puheenvuoroja, joista erityisesti kiinnosti porvoolaisen kansaedustajan Mikaela Nylanderin puhe. Nuori nainen oli todella hyvä puhuja ja valaisi meille eduskunnassa käytävää keskustelua naisen asemasta. Aiheena puheessa oli ”Itsenäinen nainen – Yhteiskunnalliset edellytykset tulevaisuuden itsenäiselle naiselle”.

Suurimmat aplodit sai kuitenkin 19-vuotias Nea Hjelt, YWPA –ehdokas 2016, kaupunginvaltuutettu. Hänen puheensa aihe oli ”Itsenäinen nainen- On hienoa olla nainen” Hän valaisi aihetta omien kokemustensa kautta, miten erityisesti isoäiti ja oma äiti ovat vaikuttaneet hänen kehitykseensä.

Ennen näitä puheenvuoroja oli Memorial Service poisnukkuneille Zonta –sisarille.

Loppusanat

Päätösseremonioitten jälkeen kävimme vielä lounaalla. Kaikki ruoka, mikä meille tarjottiin, oli hyvää ja runsasta eikä nälkäiseksi niillä eväillä jäänyt kukaan, sen voi hyvällä sydämellä sanoa.

Kokoukseen osallistui tänä vuonna noin 250 Zontaa ja lähes puolet tästä joukosta oli ensi kertaa mukana piirikokouksessa. Seuraava piirikokous pidetään Espoossa.

Sitten oli aika suunnata auton nokka kohti koti – Raahea. Ilma ei suosinut meitä, sataa tihuutti koko ajan ja pimeyskin aiheutti omat ongelmansa. Liekö tämä ollut syy vai se, että porisimme koko ajan kaikenlaista, että kuskimme Riitta sekosi Ylivieskassa ja vei meidät sihgtseeingille Nielmelänkylälle. Opimme, että kuskia ei saa häiritä kuten ei bussissakaan sillä ei koskaan tiedä, mitä tapahtuu! Tulipahan vierailtua Niemelänkylälläkin, vaikka mitään ei paljon huonon sään takia näkynyt. Matkalla sattuu ja tapahtuu aina jotain ei –suunniteltua. Muuta sehän on matkan suola!

Raportin kirjoitti

Anneli Mustakallio

Mansikkamaalla

Mansikkamaalle suunnistettiin Ruukkiin Runtin tilalle eväinemme ja ämpäreinemme.

Poiminta- ja puhdistustyö jaettiin niin, että poimijoina olivat Heli, Tuuli, Liisa, Riitta-Maija, perkaajina Maija-Liisa ja Anneli. Anneli toimi myös jakeluautoilijana ja pitsantuojana, Lea hätyytettiin Vihannista hakemaan Ukonmäkeen marjakuorma. Sää suosi, aurinko paisteli sopivasti sen aikaa kun jaksoimme poimia. Vatsat täynnä ja noin 60 – 70 kiloa mansikoita jaeltuna seutukuntamme vanhainkoteihin ajelimme kotiin tyytyväisinä. Mummelit ja papparaiset saivat ainakin kerran tuoreita mansikoita maisteltavakseen. Ja meille tuli hyvä mieli mukavasta yhdessä tekemisestä!

Viljelijäperheen kanssa sovittiin että saamme tulla toistekin.

Onnea Anneli

Anneli

Zonta-sisko Anneli 70 v

Onnea

 

 

 

Onnenhippuja hiljalleen
on tippunut elämän lippaaseen
Niitä helli ja hyvin säästä
älä koskaan luotasi päästä.
Vuodet vierii ja vuosia karttuu
kaikki muistot mukaan tarttuu.
Ne tallessa pysyy elämän ajan
kunnes ylitämme sen viimeisen rajan.
Merkkipäivänäs juhli, naura ja nauti
niin pysyy poissa se vanhuuden tauti.

Bertta Bergroth