Väkivallan ehkäisy Tyttöjen päivän ykkösteemana

– Väistä ja suunnittele reittisi, mutta opi myös puolustamaan itseäsi, neuvoivat Lohjan Kamppailukeskuksen Satu Selín ja Marko Kauranen.

Hyvään seurustelusuhteeseen kuuluu paljolti samoja asioita kuin hyvään ystäväsuhteeseenkin: luottamus, rehellisyys, toisen arvostaminen, pohtivat Nummen yläkoulun oppilaat Sara Hämäläinen, Nea Ristimäki ja Jade Långström koulussaan järjestetyn Tyttöjen päivän työpajassa.

Takana oli Lohjan nuorisotoimen oppilaille pitämä seurustelusuhdetta käsittelevä alustus. Siinä kysymyksiä pohdittiin yhdessä niin, että vastauksensa voi antaa anonyymisti kännykällä. Annettuja vastauksia pohdittiin sitten yhdessä ohjaajien kanssa. Tärkeä huomio oli muun muassa se, että väkivalta ei koskaan ole rakkautta.

Työpaja oli yksi monista Tyttöjen teemapäivänä järjestetyistä. Seurustelun lisäksi pohdittiin väkivaltaa laajemminkin sekä koulussa tapahtuvia rikoksia Rikosuhripäivystys Rikun aineiston pohjalta. Joskus hankaliakin tulkintoja käytiin läpi Janiina Mieronkosken ja Mika Lillmanin asiantuntevassa ohjauksessa.

Käytännön vinkkejä siihen, miten väkivaltatilanteessa voi toimia, saatiin harjoituksissa, joita vetivät Satu Selín ja Marko Kauranen Lohjan Kamppailukeskuksesta.  ”Mahdollisia väkivaltatilanteita kannattaa välttää esimerkiksi valitsemalla reittinsä pimeän aikaan, mutta jos joudut tilanteeseen, yritä irrottautua, nosta kädet eteen rauhoittavasti ja poistu. Älä vahingoita toista, mutta pyri irti”, oli ohje.

Sara Hämäläinen, Nea Ristimäki ja Jade Långström kirjasivat, mitkä asiat kuuluvat hyvään seurustelusuhteeseen ja mitkä eivät.

Syntyi hyvä tapahtuma, jatketaan muuallakin

Lohjan Zonta-kerho on edellisinä vuosina järjestänyt Tyttöjen päivänä tytöille tapahtumia ja elokuvailtapäiviä. Tällä kertaa yhteistyö Lohjan nuorisotoimen ja kaupungin terveystoimen nuorisotyöntekijöiden kanssa poiki idean järjestää tapahtuma koulussa, koulupäivän aikana. Tapahtuma vietiin Nummen yläkouluun,  joka sijaitsee niin kaukana kaupungin keskustasta, että sieltä harvoin pääsee osallistumaan yleisiin tilaisuuksiin. Koululla on uudet, hienot tilat, joiden tuomia mahdollisuuksia myös mielellään esiteltiin tällä tavalla. Osoittautui, että koulussa on myös hyvin myönteinen ja aktiivinen ote uudenlaiseen tekemiseen. Kaikki järjestyi luontevasti ja sujuvasti.

Kun mukaan saatiin vielä Rikosuhripäivystyksen paikallinen työntekijä sekä Lohjan kamppailukeskuksen ohjaajia, saatiin yhteistoimin aikaan koulupäivä, jonka aikana ehdittiin käsitellä niin tyttöjen asemaa kuin myös tyttöjen ja poikien yhteisiä asioita monipuolisesti.

Jo valmisteluvaiheen palavereissa todettiin, että tällä yhteistyön mallilla monipuolinen tietopaketti kannattaisi viedä myös muihin kaupungin kouluihin. Päivän onnistuminen vahvisti ajatusta. Jatkoa tulee.

Teemoina koulutus ja väkivallan ehkäisy

Rungon päivälle toi Zonta-kerhon puheenjohtajan Ritva Huuskon pitämä aamunavaus, jossa hän totesi, että kaikissa maailman maissa kouluun pääsy ei ole itsestäänselvyys. ”Silloinkin, kun perusopetusta on tarjolla, vanhemmilla ei aina ole varaa hankkia koulupukuja, kenkiä ja koulukirjoja kaikille lapsille. Silloin kouluun usein lähetetään vain pojat. Luku- ja kirjoitustaito jäävät tytöille toteutumattomaksi haaveeksi. Ilman perustaitoja ihminen on alttiina hyväksikäytölle ja myös väkivallalle. Siksi toimimme tasa-arvon edistämiseksi ja sanomme ei väkivallalle.”   

 

Oppilaiden ohella sai myös opettaja Maria Hormavirta nauttia nuorisotoimen Katri Tammisen ja perheneuvolan Siiri Heleniuksen letityspalvelusta.

Tyttöjen päivän tapahtuma päättyi lohjalaisen nuorisotähden Samuel Dayaatan konserttiin.